10 MĪTI par diabētu; riski un padomi, kā izvairīties no saslimšanas

© Jānis Saliņš, F64 Photo Agency

Katru gadu 14. novembrī tiek atzīmēta Pasaules diabēta diena. Šī smagā slimība prasmīgi maskējas aiz citu slimību simptomiem, pat vienkāršas saaukstēšanās. Tāpēc ļoti bieži to sauc par „kluso slepkavu”. Latvijā ar cukura diabētu slimo 84 600 jeb 5,3% iedzīvotāju. „Rīgas veselības centra” endokrinoloģe Inta Leitāne pastāsta par galvenajiem mītiem, kas apvij šo slimību, kā arī to, kā nepalaist garām pirmās diabēta pazīmes, to, vai vienmēr nepieciešamas zāles, kā arī to, kas ir šīs slimības galvenie „draugi”, ziņo riga.lv.

Mīts Nr. 1: Diabēts ir vecu cilvēku slimība
Tā nepavisam nav. Latvijā ir tāda pati tendence, kā pasaulē. Šobrīd runā pat par cukura diabēta epidēmiju. Visvairāk izplatīts ir 2. tipa cukura diabēts, ar ko agrāk slimoja pārsvarā vecāka gadagājuma cilvēki. Diemžēl cukura diabēts kļūst arvien „jaunāks”, tagad tas ir arī bērniem un pusaudžiem, daudz jaunu cilvēku. Mana pieredze liecina, ka 2. tipa pacienti ir 90% no kopējā diabēta pacientu skaita.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Veselība

Katrs trešais 13 gadus vecs zēns cieš no liekā svara, un arī meiteņu vidū aptaukošanās problēma ir aktuāla - paaugstināts ķermeņa masas indekss ir katrai piektajai pusaudžu vecuma meitenei, liecina Slimību un profilakses kontroles centra (SPKC) dati.

Svarīgākais