VESELĪBA: Diabēta dienā – par riskiem

© Ekrānšāviņš no avīzes

Latvijā pašlaik ir vairāk nekā 84 000 reģistrētu diabēta pacientu, taču statistika liecina – viens no diviem pieaugušajiem pacientiem nemaz nezina, ka viņam ir diabēts, tāpēc aicinām ikvienu regulāri pārbaudīt savu veselību un noskaidrot savus diabēta riskus, Neatkarīgajai saka Latvijas Diabēta federācijas vadītāja endokrinoloģe Indra Štelmane.

Atzīmējot Pasaules diabēta dienu, Latvijas Diabēta federācija šāgada 14. novembrī aicina iedzīvotājus uz informatīvo pasākumu, kura laikā būs iespējams saņemt kuponus bezmaksas cukura līmeņa pārbaudei asinīs, konsultēties ar ārstu endokrinologu par diabēta riskiem un uztura speciālistu par veselīgu uzturu, kā arī saņemt informatīvos materiālus par diabēta pazīmēm un profilaksi. Diabēta izplatība visā pasaulē ar katru gadu pieaug, tāpēc ārsti atgādina, ka līdz pat 80 procentiem diabēta saslimšanas gadījumu ir iespējams novērst vai aizkavēt ar ēšanas ieradumu maiņu un fiziskām aktivitātēm. Diabēta federācijas pasākums notiks tirdzniecības centrā Galerija Centrs, Rīdzenes ielā, Vecrīgā, no četriem līdz sešiem pēcpusdienā.

12. un 14. novembrī arī Diabēta skola sadarbībā ar Latvijas Diabēta asociāciju aicina uz pasākumiem Rīgā un Liepājā, kuros varēs veikt bezmaksas veselības pārbaudes un iegūt plašāku izpratni par cukura diabētu. Uz pasākumiem ir aicināti gan esošie diabēta pacienti, gan arī cilvēki, kuri uzskata, ka ir veseli, jo ikviens ar šo slimību var saslimt, to pat nenojaušot, atgādina Euroaptiekas farmaceite Zane Melberga. Atšķirībā no paaugstināta asinsspiediena cukura un holesterīna līmeņa svārstības cilvēks nespēj just, tāpēc ir neskaitāmi daudz cilvēku visās vecuma grupās, kuri pat nezina, ka slimo vai riskē saslimt ar cukura diabētu. Tam seko vēlu atklāta slimība, kas ievērojami apgrūtina ārstēšanu. Jau 12. novembrī bezmaksas pārbaudes notiks Rīgā. Latvijas Diabēta asociācija organizē divus pasākumus, kuru laikā Diabēta skola piedāvās bezmaksas cukura un holesterīna mērījumus. No pulksten 9 līdz 11 pasākums notiks Vidzemes priekšpilsētas sociālā dienesta telpās, Rīgā, Vidrižu ielā 3, un no 12 līdz 15 - Rīgas Centrālās bibliotēkas Pļavnieku filiālē, Rīgā, Salnas ielā 8. Savukārt 14. novembrī pārbaudes un lekcijas būs Liepājā. No diviem līdz pussešiem dienā Liepājas universitātes telpās būs pieejami bezmaksas cukura un holesterīna mērījumi, kā arī notiks divas lekcijas par paškontroles iespējām diabēta pacientam un Situācija Latvijā - diabēta pacients, kuru vadīs Liepājas Reģionālās slimnīcas terapijas nodaļas virsārste, kardioloģe un diētas ārste Iveta Šima.

Diabēta skola notiek visu novembri - tās laikā ikvienam ir iespēja saņemt bezmaksas mērījumus (cukura līmeņa, holesterīna līmeņa un ķermeņa masas indeksa noteikšanu, asinsspiediena mērījumus), kas tiek organizēti 11 Euroaptiekās vairākās Latvijas pilsētās - Rīgā, Daugavpilī, Jūrmalā, Liepājā, Rēzeknē, Valmierā un Ventspilī. Šajās aptiekās arī īpaši apmācīti farmaceiti sniegs konsultācijas, kas ļaus plašāk izprast šo hronisko slimību.

***

Kur pārbaudīt diabēta riskus?

12. novembrī bezmaksas pārbaudes Rīgā

Bezmaksas cukura un holesterīna mērījumi

Plkst. 9.00-11.00 Vidzemes priekšpilsētas sociālā dienesta telpās, Rīgā, Vidrižu ielā 3, un plkst. 12.00-15.00 Rīgas Centrālās bibliotēkas Pļavnieku filiālē, Rīgā, Salnas ielā 8

14. novembrī pārbaudes un lekcijas Liepājā

No plkst. 14.00 līdz 17.30 Liepājas universitātē bezmaksas cukura un holesterīna mērījumi

Plkst. 16.30 lekcija Paškontroles iespējas diabēta pacientam

plkst. 17.30 lekcija Situācija Latvijā - diabēta pacients

14. novembrī Rīgā

Diabēta dienas informatīvais pasākums tirdzniecības centrā Galerija Centrs, Rīdzenes ielā, Vecrīgā, no plkst. 16.00 līdz 18.00.

Avots: Latvijas Diabēta federācija, Euroaptieka



Veselība

Katrs trešais 13 gadus vecs zēns cieš no liekā svara, un arī meiteņu vidū aptaukošanās problēma ir aktuāla - paaugstināts ķermeņa masas indekss ir katrai piektajai pusaudžu vecuma meitenei, liecina Slimību un profilakses kontroles centra (SPKC) dati.

Svarīgākais