Čakša rosina pagarināt laiku, kurā ārsti var lietot gan e-recepti, gan e-darbnespējas lapu

© f64/ Ilze Zvēra

Veselības ministre Anda Čakša rosinās grozījumus Ministru kabineta noteikumos, lai no 1.decembra e-veselības sistēmas e-receptes un e-darbnespējas lapas noteiktu laiku vēl varētu lietot pilotprojekta veidā, nevis obligāti, aģentūru LETA informēja Veselības ministrijas (VM) pārstāvis Oskars Šneiders.

Šādas izmaiņas ļautu ārstniecības iestādēm un ārstniecības personām pakāpeniski apgūt jauno e-veselības sistēmu, saglabājot iespēju medicīnisko dokumentāciju - gan e-darbnespējas lapas, gan e-receptes - aizpildīt arī uz papīra veidlapām, kā līdz šim. Līdz ar to nebūtu apgrūtināta arī pacientu iespēja saņemt veselības aprūpes pakalpojumus saistībā ar ārstniecības iestāžu darbu jaunajā sistēmā, piemēram, nepietiekamas ārstniecības iestādes vai ārstniecības personas zināšanas par e-veselības funkcionēšanu, skaidro VM.

Kā norāda Čakša, e-veselības sistēma ir funkcionējoša, un gan ārstniecības personas, gan farmaceiti, ārstniecības iestādes un aptiekas, gan arī ikviens iedzīvotājs to var lietot, ko aicinām arī darīt, ņemot vērā tos ieguvumus, ko sniedz e-vide. Tomēr, apzinoties, ka 1.decembrī var būt ārsti, kas nebūs sākuši lietot e-veselību, pacienti var nesaņemt tiem nepieciešamos pakalpojumus, un tas nav pieļaujams. "Tāpēc mēs pārejas periodu noteiksim, pārrunājot to ar iesaistītajām pusēm, lai būtu droši, ka tas tiks ievērots," norāda Čakša.

Grozījumi attiecīgajos Ministru kabineta noteikumos tiks virzīti apstiprināšanai tuvākajā laikā.

Jau ziņots, ka turpinās līgumu slēgšanas process starp Nacionālo veselības dienestu un ārstniecības iestādēm par piekļuvi e-veselības sistēmai. Līdz šim ir noslēgti vairāk nekā 380 līgumi un līgumu slēgšanas procesā ir vairāk nekā 2400 līgumi ar ārstniecības iestādēm. Līdz šim darbam e-veselības vidē apmācīti ir 3500 profesionāļi. Apmācības tiks turpinātas arī nākamajos mēnešos.

Iepriekš VM pieļāva, ka pilotprojekta veidā varētu tikt ieviestas tikai e-receptes. Savukārt, neraugoties uz ģimenes ārstu iebildumiem, vēl pagājušajā nedēļā VM bija gatava noteikt, ka no 1.decembra e-darbnespējas lapas ir jāizraksta obligāti.

Veselība

“Barojošs uzturs ir veselīga dzīvesveida pamats. Papildus svara zaudēšanai un uzturēšanai, sabalansēts uzturs ir ļoti svarīgs sievietes un vīrieša vispārējai veselībai. Laba pārtika nodrošina vitamīnus, minerālvielas un uzturvielas, kas ir svarīgas augšanai, labklājībai un attīstībai,” raksta healthline.com.

Svarīgākais