NODERĪGI: Kā izvairīties no saaukstēšanās?

© F64

Klāt drēgnais un aukstais laiks, un arī saaukstēšanās un gripas sezona ir klāt - ar visām ar to saistītajām nepatikšanām. Iesnas, klepus un šķavas ir visapkārt, un tas nozīmē, ka saaukstēšanās ir teju neizbēgama. Tomēr, kā izvairīties un pasargāt sevi no saaukstēšanās un gripas, un ko darīt, ja vīrusi tomēr Tevi pārsteiguši nesagatavotu? Atbildes un ieteikumus veselības saglabāšanai rudens/ziemas sezonā sniedz zaļās farmācijas uzņēmuma “Silvanols” produktu speciāliste Inga Zdanovska.

Stiprini organismu!

Iestājoties rudenim, organisma imūnsistēma - sistēma, kas cīnās ar baktērijām un vīrusiem, kas nonāk Tavā ķermenī -darbojas pastiprinātā režīmā, jo organismam jāpielāgojas jaunajiem apstākļiem - laika maiņa, skolas, studiju sākums, pastiprināta vīrusu aktivitāte. Imunitātei ir izšķiroša loma veselības saglabāšanā, un novājinātaimūnsistēma neļauj ķermenim efektīvi pretoties dažādām saslimšanām. Tāpēc būtiskākais saaukstēšanās un gripas sezonas sākumā ir sava organisma stiprināšana. Ēd augļus un dārzeņus, lai uzņemtu svarīgākās uzturvielas un vitamīnus, kārtīgi izgulies, uzturies svaigā gaisā un atceries regulāri izkustēties. Ja jūti, ka Tavs organisms ir pavisam novājināts, ir vērts apsvērt tā “atbalstīšanu” ar papildu dabīgasizcelsmes vitamīniem, minerālvielām un citām imunitātes spēcināšanai nozīmīgām vielām -cinku, C, B, D un E vitamīniem un inulīnu.

Elementārā piesardzība - higiēna un tīrība!

Lielākā daļa cilvēku saaukstēšanās vīrusus noķer savstarpējo kontaktu ceļā - nonākot saskarē ar sīkajiem pilieniem, ko izplata apkārt klepojošie un šķaudošie cilvēki. Un nonākt saskarē ar šiem lidojošajiem vīrusiem un baktērijām ir ļoti viegli - piemēram, sarokojoties vai pieskaroties virsmām, kur tie nonākuši, arī tos ieelpojot. Tāpēc - mazgā bieži rokas un izmanto ziepes, lai samazinātu iespēju saslimt. Šajā aktīvajā vīrusu sezonā arī vēlams maksimāli izvairīties no pieskaršanās acīm, degunam un mutei (īpaši ar nemazgātām rokām!), lai tādejādi samazinātu iespējamību vīrusam nonākt Tavā ķermenī. Savas apkārtējās vides regulāra uzkopšana un virsmu tīrīšana arī nenāks par skādi - mēs visi zinām, cik daudz mikrobu un netīrumu atrodami uz durvju rokturiem, tāpēc labāk tos regulāri notīrīt! Jāatceras, ka arī uz datora klaviatūras un datora peles mēdz sakrāties ļoti daudz netīrumu, tāpēc arī šīs virsmas ir regulāri jātīrā. Tāpat neaizmirsti kārtīgi vēdināt un mitri uzkopt telpas. Ja baidies no aukstuma, labāk vairākas reizes dienā atver plaši logus uz 5 minūtēm, nekā ilgstoši turi vaļā nedaudz atvērtu logu.

Izvairies no cieša kontakta!

Ja darbā kārtējo reizi ieradies kāds “varonis”, kas uz darbu atnācis slims, izvairies no cieša kontakta, lai sevi neaplipinātu. Bieži vēdini telpas, un atgādini kolēģim, ka drošākais un ātrākais ceļš uz atveseļošanos ir miers un atpūta, kas ļauj organismam veltīt visus spēkus slimības uzveikšanai. Ja nu tomēr saslimis esi pats, padomā par sevi un parūpējies par saviem apkārtējiem, un paliec mājās.

Vīruss tomēr noķēris - ko nu?

Tomēr. Temperatūra, galvassāpes, sāpes kaklā, klepus, iesnas, šķaudīšana... Saaukstēšanās klāt. Lai organisms tiktu galā ar šo slimības uzbrukumu un spētu veiksmīgi iznīcināt vīrusus, tam var nedaudz palīdzēt. Tas īpaši būtiski ir saaukstēšanās sākuma stadijā, kad ar dabīgiem un efektīviem līdzekļiem var censties organismam palīdzēt uzveikt slimību.

Pats svarīgākais nosacījums - atpūties un izgulies!

Noteikti jāizmanto iespēja pavadīt dienu mājās - miers, atpūta un miegs ir lieliskas zāles pret saslimšanu, un reizēm organismam nepieciešamas tikai 24 stundas miera, koncentrējoties uz vīrusu uzveikšanu, lai saaukstēšanās būtu galā. Atvēlot savam organismam tam vajadzīgo laiku cīņai ar saslimšanu, Tu ne vien palīdzi sev ātrāk “tikt uz kājām”, bet arī rūpējies par savu apkārtējo veselību.

Sāc dzert ūdeni, sulas un zāļu tējas - daudz!

Saaukstēšanās laikā organismam nepieciešams uzņemt vairāk šķidruma nekā parasti. Bagātīgāka šķidruma uzņemšana arī var palīdzēt mazināt tādus nepatīkamos simptomus kā kakla sāpes un aizliktu degunu. Jo vairāk tiks uzņemts šķidrums, jo ātrāk no organisma tiks izskaloti tie toksīni, kurus atstājuši vīrusi, un jo ātrāk uzlabosies kopējā pašsajūta.

Atvieglo simptomus!

Ir dažādi dabīgi līdzekļi, kas var palīdzēt samazināt mokošākos saaukstēšnās simptomus -piemēram aizliktu degunu un kakla kairinājumu. Protams, lieliski var palīdzēt mājas līdzekļi -silta ūdens vai tējas inhalācijas, kakla skalošana ar kumelīšu tēju, medus kopā ar šūnām. Tomēr ērtāk ir izmantot dažādus dabīgus līdzekļus, kas īpaši izstrādāti un paredzēti tieši saaukstēšanās gadījumiem. Piemēram, eikaliptu un piparmētru ēteriskās eļļas atvieglos elpošanu un samazinās deguna aizlikumu. Šīs ēteriskās eļļas ir Silvanola jaunā aroma plākstera RinoQuick sastāvā. Tas ir ērts lietošanā -pielīmē pie apģērba pirms naktsmiega un aromātiskās eļļas visas nakts garumā palīdzēs vieglāk elpot iesnu gadījumā. Trešā ēteriskā eļļa, kas ir pretiesnu plāksteru sastāvā, ir lavandas eļļa, kas nomierina, uzlabo miegu un brīnišķīgi smaržo. Savukārt kairinošo sausuma sajūtu kaklā var remdēt remdēt sūkājamās tabletes, kas ilgstoši veicina siekalu izdalīšanos un kairinātās gļotādas mitrināšanu. Tādā veidā dabiski tiek veicināta gļotāad pašattīrīšanās. Faringospray tabletes ir īpaši radītas, lai veicinātu šo procesu un vēl klāt pievienotā smiltsērkšķu eļļa, kas satur augstu antioksidantu koncenrtrāciju, palīdz gļotādai ātrāk reģenerēties, bet mentols -atvieglo elpošanu.

Uzņem svarīgākās uzturvielas un vitamīnus!

Saaukstēšanās sākumā Tev vēl ir iespēja dot organismam sparu, lai tas spētu cīnīties pret vīrusu. Prakse un pētījumi rāda, ka, piemēram, cinkam var būt pozitīva ietekme uz organismu saaukstēšanās sākumposmā, kā arī tā lietošana var samazināt saaukstēšanās ilgumu un atvieglot simptomus. Noderēs arī C, B, D un E vitamīni - tie paši, kas nepieciešami imunitātes stiprināšanai. Tā kā saaukstēšanās jau sākusies, tos vēlams uzņemt koncentrētā veidā. Saaukstēšanās sākumposms arī ir tas laiks, kad vari rūpēs par savu organismu izvēlēties maksimāli dabiskus palīglīdzekļus, piemēram, uztura bagātinātājus, kuru sastāvā ir dabiskas izejvielas, kas satur nepieciešamos vitamīnus un uzturvielas. Normālas imūnsistēmas darbības uzturēšanai palīdzēs Silvanola ražotais balzams Imuvital, kas satur dabīgu smiltsērkšķu sulu, D vitamīnu, cinku, lizīnu, inulīnu un šaurlapu ceļtekas ekstraktu.

Būtiskākais gan saaukstēšanās profilaksē, gan ārstēšanā, ir rūpes par sevi un savlaicīga pirmo simptomu identificēšana, lai laikus varētu uzsākt ārstēšanu un palīdzētu organismam uzveikt noķerto vīrusu. Taču noteikti jāatceras, ka, ja vairākas dienas stāvoklis neuzlabojas vai ja novēro augstu temperatūru - nepaļaujies uz pašārstēšanos un labām domām, bet gan noteikti meklē ārsta palīdzību!