VESELĪBA: Ātra palīdzība, ja esi palicis bez balss

© Shutterstok

Arī šajā tehnoloģiju laikmetā balss ir un paliek mūsu akustiskā vizītkarte, viena no dziļi individuālajām iezīmēm, pēc kuras citi mūs pazīst. Daudzās profesijās balsij ir pat lielāka nozīme nekā senāk, patīkama balss nereti nodrošina labākus panākumus. Statistika rāda, ka balss ir viens no galvenajiem darbarīkiem aptuveni trešdaļai strādājošo – tie ir skolotāji, lektori, skatuves mākslinieki, gidi, zvanu centru operatori un daudzi citi.

Ilgstoša runāšana vai dziedāšana veicina rīkles gļotādas sausumu, tādēļ mēdz rasties kairinājums, aizsmakums un balss zudums. Pie tāda paša rezultāta var novest arī smēķēšana, parasta saaukstēšanās vai sauss gaiss telpās, kas ir visai tipiski apkures sezonā.

Nav laika atpūtināt

Balss aizsmakums, ko apzīmē ar medicīnas terminu disfonija, ietver dažādas patoloģiskas balss izmaiņas tembrā vai skaļumā, balss var kļūt griezīga, it kā ķērcoša, sēcoša u.c. Tas var būt pirmais signāls, ka sākas laringīts - balsenes iekaisums, tādēļ jāsāk savlaicīgi ārstēties. Viens no ārstu ieteikumiem šajā situācijā ir pasaudzēt balsi, atvēlēt tai dažas atpūtas dienas. Diemžēl daudzi cilvēki to savas darba specifikas dēļ nevar atļauties. Lietā tiek likts karsts piens ar medu, salvijas tēja un citas metodes, kas vai nu neiedarbojas nemaz, vai iedarbojas tikai pēc vairākām dienām. Balss ātrākai atveseļošanai jāmeklē cits risinājums.

Hialuronskābe

Hialuronskābes nosaukums daudziem cilvēkiem, īpaši dāmām, pazīstams galvenokārt saistībā ar estētiskās dermatoloģijas procedūrām. Hialuronskābe atrodama saistaudos, epitēlijaudos un nervu audos, lielā koncentrācijā tā sastopama šķidrumos, kas ir acīs un locītavās. Hialuronskābe ir svarīga ādas sastāvdaļa, kam piemīt ievērojama spēja piesaistīt ūdeni, tā dziļi mitrina ādu, palīdz atgūt tonusu, elastību, tvirtumu un mirdzumu. Tieši pateicoties spējai piesaistīt ūdeni, tā izmantojama arī rīkles gļotādas ārstēšanai aizsmakuma un balss zuduma gadījumā. Hialuronskābe pārklāj rīkles gļotādu, veidojot aizsargslānīti, kas vienlaikus mitrina, veicina bojāto audu atveseļošanos un ļauj ātri atgūt zaudēto balsi. Tagad arī Latvijā pieejamas sūkājamās tabletes GeloRevoice ar hialuronskābi.

***

Lai nezaudētu balsi:

• centieties nerunāt pārāk ilgi un skaļi

• pārtrauciet aktīvo un pasīvo smēķēšanu

• atturieties no organismu atūdeņojošiem produktiem (alkohola, kofeīna u.c.)

• dzeriet daudz ūdens

• mitriniet sausu gaisu telpās

• nelietojiet asus ēdienus

***

Eksperta viedoklis:

Jāatgādina par mitrināšanas nozīmi

Uz Mājas jautājumiem atbild otorinolaringoloģe Ligita Kupica.

- Kādi cēloņi izraisa balss aizsmakumu un balss zudumu? Cik bieži tas sastopams, un vai to ietekmē gadalaiks?

- Visbiežākais iemesls balss pēkšņam aizsmakumam ir vīrusu infekcija, kas, protams, ir saistīta ar gadalaiku, kurā katrs vīruss ir visaktīvākais. Visbiežāk šī problēma rodas brīžos, kad gaisa temperatūra pēkšņi krītas, notiek straujas atmosfēras temperatūras svārstības. Vai tas būs tikai aizsmakums vai balss zudums - tas atkarīgs gan no vīrusa stipruma, gan no organisma aizsargspējām. Bieži balss aizsmakums ir arī cilvēkiem, kuri slimo ar atviļņa slimību (gastroezofagālo refluksu), kad skābe no kuņģa nonāk kaklā un arī balsenē, pacientiem bieži ir krekšķis un balss pārslodzes gadījumā var būt arī aizsmakums. Zināma saistība ar gadalaiku ir arī tā, ka ziemā telpās gaiss ir sausāks un tas papildus provocē simptomus, ko izraisa iekaisusī gļotāda. Trešais biežais cēlonis ir balss pārpūle, kas raksturīga tiem, kuri ikdienā izmanto balsi - skolotājiem, dziedātājiem u.c. Šiem cilvēkiem parasti ir jau skaidrs problēmas cēlonis, un visbiežāk viņi arī zina, kā ar to cīnīties. Arī šeit var konstatēt gadalaika ietekmi, jo sauss gaiss un balss pārslodze viens otru papildina, turklāt arī vīrusiem vairāk patīk gļotāda, kura jau ir traumēta, līdz ar to arī mazāk aizsargāta. Retāk balss izmaiņas rada bakteriāla infekcija, psiholoģisks stress, balsenes traumas, arī jaunveidojumi un citi vēl retāki cēloņi.

- Kādi ir cilvēku pašu lietotie paņēmieni, lai novērstu šīs problēmas? Kādas kļūdas viņi mēdz pieļaut?

- Parasti pacienti skalo kaklu ar sālsūdeni vai ko līdzīgu, otra biežākā izvēle ir aptiekā nopērkamie bezrecepšu medikamenti. Kakla skalošanai uz balss problēmām nav tiešas iedarbības, vairāk tā ir lietojama papildu mutes higiēnai, lai koptu mutes dobumu un neļautu tur mītošajām baktērijām uzturēt infekciju. Ļoti svarīgs pasākums, par ko pacienti parasti nezina, ir mitrināt iekaisušo gļotādu, jo sevišķi ziemas mēnešos, kad apkure sausina gaisu un līdz ar to arī mūsu gļotādas. Vēlams uzlabot mikroklimatu telpās, piemēram, uz radiatoriem uzliekot ūdens trauku vai slapjus dvieļus, var izmantot arī citus gaisa mitrināšanas līdzekļus, taču jāuzmanās arī no gaisa mitrinātājiem, kuros patīk dzīvot sēnītēm, tāpēc tie īpaši rūpīgi jākopj. Viens no galvenajiem izārstēšanās noteikumiem ir balssaišu saudzēšana. Jāmēģina pēc iespējas mazāk runāt un svarīgi arī nečukstēt, jo tas tikai pārpūlē balssaites - šo nosacījumu pacienti parasti pārkāpj un nesaprot, kāpēc balss piesmakums tik ilgi nepāriet.

- Cik bieži ar šīm problēmām pacienti vēršas pie LOR speciālista? Vai dara to laikus?

- Pie LOR speciālista parasti nāk tie pacienti, kuriem šī problēma ir ieilgusi, vai tie, kuriem balss lietošana ikdienā ir ļoti svarīga, jo tikai LOR speciālista kabinetā ir iespējama ātra palīdzība, uzpilinot zāles tieši uz balssaitēm, ko pacients nevar veikt pats. Parasti balss problēmas ir atgriezeniskas, tāpēc nekas slikts nenotiek, ja pacients vēršas pie speciālista arī tad, kad problēma vairs nav akūta. Pacientiem ar ieilgušām balss izmaiņām gan vajadzētu atrādīties speciālistam, jo tā var izpausties balsenes audzēji. Cilvēki nereti neuztver šīs izmaiņas nopietni, jo nejūtas slikti, bieži vien nav arī nekādu citu simptomu, turklāt balss aizsmakums parasti attīstās lēni, pie tā pierod. Protams, visvairāk par to būtu jāuztraucas smēķētājiem.

- Kāda ir jūsu pieredze, ārstējot pacientus ar medikamentu GeloRevoice?

- Mana pieredze ārstēšanā ar GeloRevoice vairāk saistās ar tiem pacientiem, kuriem ir kairinošs klepus vai izteikts sausums rīklē pēc iekaisuma, jo no tabletes izdalās vielas, kas noklāj gļotādu, līdz ar to vairs nav tik liels gļotādas kairinājums. Šis medikaments vairāk ir lietojams akūtos gadījumos, un šādi pacienti parasti atnāk pie ārsta uz vienu vizīti. Kad kļūst labāk, ārsta apskate nav vairs prātā, un arī pacienta pieredzi ne vienmēr var noskaidrot. Kopumā šo medikamentu vērtēju pozitīvi, ja to lieto pareizās situācijās.



Veselība

Kartupeļi ir neatņemama latviskas virtuves un arī kultūras koda sastāvdaļa, tomēr modernā dzīvesveida piekritēju vidū par šo ogļhidrātiem bagāto dārzeni cirkulē dažādi mīti - netrūkst pat tādu, kas tieši tupeņus vaino daudzās veselības problēmās un mudina neēst vispār. Lai saprastu, vai ieguvums no vecmāmiņas kartupeļu talkas ir tikai rudenīgas bildes sociālo tīklu profiliem, vai tomēr vērtīgi ir arī paši kartupeļi, ko gatavot visa gada garumā, nacionālais mazumtirdzniecības veikals ELVI kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni skaidro četrus populārākos mītus par kartupeļiem.

Svarīgākais