6 PADOMI veselai ādai rudenī

VIEGLIE, mitrinošie losjoni, kas bija labi vasarā, rudenim vairs neder – tie jānomaina pret produktiem ar biezāku tekstūru un barojošu efektu © Shutterstok

Mainoties gadalaikiem, ir ļoti svarīgi mainīt arī ādas – gan sejas, gan ķermeņa – kopšanas rituālus. Kad āda vēl īsti nav atguvusies no vasaras saules starojuma kaitīgās iedarbības, rudenī tā tiek pakļauta jau nākamajiem nelabvēlīgajiem apstākļiem – gan aukstumam un asam vējam, gan sausam iekštelpu gaisam.

Kā rūpēties par sejas un ķermeņa ādu rudens sezonā, iesaka Benu farmaceite Jeļena Gribanova un kosmētikas zīmola Artistry skaistuma un sejas kopšanas eksperts Andžejs Savickis.

1. DZIĻA ĀDAS MITRINĀŠANA. Pēc vasaras sezonas svarīgākais ir dziļa ādas mitrināšana - ne tikai sejas, bet arī ķermeņa ādas kopšanā. Un šajā gadījumā lieliska kombinācija ir seruma un krēma lietošana. Mitrinošs serums ātri un viegli iesūcas ādā, veicot dziļu ādas mitrināšanu no iekšpuses. Rudens laika apstākļos iesaka izvēlēties vitamīnu serumus, kas pabaro ādu ar vitamīniem, vienlaikus uzlabojot sejas krāsu. Taču pēc seruma lietošanas ādas kopšanas procedūra jāpabeidz ar mitrinošu vai barojošu dienas/nakts krēmu, kas nodrošina ādai nepieciešamo aizsardzību.

2. ĶERMEŅA PĪLINGS. Biezais rudens apģērbs kairina ādu un neļauj tai pilnvērtīgi uzņemt skābekli, tāpēc ķermeņa ādas kopšanā svarīga ir ne tikai regulāra mitrināšana, bet arī ķermeņa pīlings. To iesaka veikt reizi nedēļā - ar to pietiek, lai atbrīvotos no atmirušajām ādas šūnām, padarot to veselīgi mirdzošu.

3. SEJAS SKRUBĒŠANA. Līdz ar vēsāka laika iestāšanos ir svarīgi atbrīvoties arī no raupjās ādas virskārtas un saules radītās pigmentācijas. Tas nozīmē, ka vismaz reizi nedēļā ieteicams veikt sejas skrubēšanu jeb pīlingu. Tādā veidā āda kļūs gaišāka un maigāka, turklāt labāk uzsūks krēmus. Atbrīvoties no nevēlamas pigmentācijas palīdz arī kosmētika, kas satur balinošas sastāvdaļas.

4. ACU ZONA UN LŪPAS CIEŠ VISVAIRĀK. Rudenī un ziemā no temperatūras maiņas visvairāk cieš jutīgā acu zona un lūpas. Āda acu zonā ir ārkārtīgi plāna un neelastīga, tāpēc tā ir pirmā, kur sausuma dēļ rodas krunciņas. Tāpēc šajā gadalaikā mitrinošs acu krēms jālieto ik dienu. Savukārt lūpas šajā laikā ieteicams kopt ar lūpu balzamu, kam pievienots šī sviests un E vitamīns.

5. VITAMĪNI. Ja rudens periodā āda kļūst ļoti sausa, vērojamas pat plaisas un ādas lobīšanās, ar ārējiem kosmētikas līdzekļiem nepietiks. Šādos gadījumos arī uzturu vēlams papildināt ar vitamīniem, vislabāk - ar vērtīgajiem rudens dārzeņiem. Sausai ādai noderīgs būs A un E vitamīns, kas reizē arī stiprinās imunitāti. Nevajadzētu aizmirst arī par nepiesātinātajām taukskābēm jeb zivju eļļu, ko tikai ar uzturu vien pietiekamā daudzumā uzņemt nav iespējams. Tas vēsajā rudens sezonā palīdzēs ādai saglabāt tai nepieciešamo elastību un mitrumu.

6. SPF 15. Maldīgs ir priekšstats, ka āda no saules cieš tikai vasarā. Arī rudenī un ziemā saules stari turpina veicināt ādas novecošanos, tāpēc šajā laikā iesaka izvēlēties sejas krēmu ar saules aizsargfiltru SPF15. Bet, ja ilgāk vēlaties saglabāt vasarā iegūto iedegumu, izvēlieties kosmētiku, kas satur burkānu eļļu, vitamīnus A, B un F, kā arī uzturā biežāk lietojiet tomātus un spinātus.



Svarīgākais