Rosinās paredzēt kriminālatbildību par higiēnas pārkāpumiem pārtikas apritē

© Ģirts Ozoliņš, F64 Photo Agency

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) aicinās atbildīgās iestādes pārskatīt Krimināllikumu nolūkā rast iespējas veikt izmaiņas, lai gadījumos, kad pārtikas apritē pieļautas nolaidības vai krāpšanās dēļ saslimuši cilvēki, vainīgajiem tiktu piemērots ne tikai naudas sods, bet iestātos arī kriminālatbildība.

Kā aģentūrai LETA sacīja PVD ģenerāldirektors Māris Balodis, pēdējā mēneša notikumi, kad dienestam ir nācies sodīt divus uzņēmumus, kuru darbība, vienā gadījumā veicinot gandrīz 100 bērnu saslimšanu ar salmonelozi, bet otrā gadījumā īstenojot patērētāju un valsts krāpšanu lielā apjomā, liek domāt, ka tad, kad nodarījuma sekas ir tik būtiskas, būtu jāpiemēro bargāks sods.

"Tāpēc aicināsim atbildīgās iestādes skaidrot, kādos gadījumos jau tagad būtu iespējams piemērot kriminālsodu. Tāpat aicināsim pārskatīt Krimināllikumu un, ja nepieciešams, veikt izmaiņas, paredzot, ka par tādiem pārkāpumiem pārtikas apritē, kuru rezultātā saslimuši cilvēki, būtu jāiestājas kriminālatbildībai," sacīja Balodis.

Viņš arī norādīja, ka sodu gradāciju par dažādiem pārkāpumiem pārtikas apritē nosaka Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodekss, līdz ar to nav iespējama interpretācija.

"Lai cik lielu naudas sodu PVD piemērotu, tas vienmēr šķitīs pārāk zems, ja to salīdzina ar morālajiem un finansiālajiem zaudējumiem, ko uzņēmuma darbība ir nodarījusi patērētājiem vai valstij. Savukārt uzņēmumam, kas pieķerts par vērienīgām nelikumīgām darbībām un kura gada apgrozījums mērāms miljonos, arī vairākus tūkstošus liels naudas sods būs nieks, kas nestimulēs kļūt godīgam," atzina PVD vadītājs.

Tāpat viņš akcentēja, ka naudas sodi nekad nav bijis PVD mērķis, turklāt no to piemērošanas dienesta budžetā nenonāk ne centa. Naudas sodam drīzāk ir audzinošs raksturs gadījumos, kad uzņēmējs nav vēlējies novērst inspekcijas laikā konstatētos pārkāpumus.

Patlaban Administratīvo pārkāpumu kodekss paredz, ka par pārkāpumiem pārtikas apritē naudas sods atkarībā pārkāpuma veida un vairākiem citiem faktoriem fiziskajām personām svārstās no 70 līdz 700 eiro, bet juridiskajām personām - no 400 līdz 1400 eiro.

Kā ziņots, PVD šonedēļ piemēroja 1000 eiro lielu naudas sodu SIA "Triom", kuras noliktavā Jelgavā septembrī atklāta vērienīga vecu pārtikas preču pārmarķēšana un pārfasēšana tālākai izplatīšanai lielākajos tirdzniecības tīklos Latvijā.

Savukārt oktobra sākumā par ēdināšanas uzņēmumā SIA "Kindercatering" konstatētajiem higiēnas prasību pārkāpumiem, kā iznākumā ar salmonelozi saslima 13 Rīgas pirmsskolas izglītības iestāžu 89 bērni, PV piemērojis augstāko iespējamo naudas sodu, kādu par šāda veida pārkāpumiem ļauj piemērot Administratīvo pārkāpumu kodekss, - 700 eiro. Papildus tam vēl 200 eiro naudas sods piemērots arī par higiēnas prasību pārkāpumiem uzņēmuma telpās, tāpat uzņēmumam būs jāsedz visi izdevumi, kas saistīti ar PVD ārpuskārtas pārbaudēm, kā arī jāsedz laboratorisko izmeklējumu izmaksas.

Veselība

Katrs trešais 13 gadus vecs zēns cieš no liekā svara, un arī meiteņu vidū aptaukošanās problēma ir aktuāla - paaugstināts ķermeņa masas indekss ir katrai piektajai pusaudžu vecuma meitenei, liecina Slimību un profilakses kontroles centra (SPKC) dati.

Svarīgākais