Pagaidām nepauž atbalstu VM virzītajam veselības aprūpes finansēšanas modelim

© Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

Valdošās koalīcijas vairākums pagaidām nepauž atbalstu Veselības ministrijas (VM) virzītajam veselības aprūpes finansēšanas modelim, tomēr par šo jautājumu partijas pašlaik vēl spriež iknedēļas politisko spēku sanāksmē.

Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) šodien diskutēja par šo jautājumu, un šī politiskā spēka politiķiem ir bažas par to, vai VM virzītais modelis var nodrošināt nozarei nepieciešamo finansējumu. VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš aģentūrai LETA pauda, ka nacionālā apvienība rūpīgi izvērtēja VM piedāvāto koncepciju, kā arī atzinīgi novērtē paveikto. Tomēr politiskā spēka politiķiem ir bažas, vai finansējuma pieaugums būs nodrošināts, proti, vai tas būs pietiekamā apmērā, lai īstenotu iecerēto.

Vienlaikus Bērziņš uzsvēra, ka par šo jautājumu politiķi pašlaik diskutē koalīcijas partiju iknedēļas sanāksmē. Arī "Vienotības" pārstāvji norāda, ka koalīcija apspriedīs šo jautājumu.

Iepriekš "Vienotības" Saeimas frakcijas vadītāja Solvita Āboltiņa aģentūrai LETA pauda viedokli, ka neviens no sagatavotajiem priekšlikumiem nebūtu atbalstāms, jo nepiedāvā konkrētu avotu vai risinājumu nozares finansējuma pieaugumam. Vienlaikus viņa uzsver, ka reformas ir nepieciešamas un par obligāto veselības apdrošināšanu ir jādomā. "Vienotība" nekavēšot lēmuma pieņemšanu valdībā un plānojot pievienot atsevišķu viedokli par VM variantiem.

"Vienotības" politiķis, Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisijas vadītājs Romualds Ražuks skaidroja, ka piedāvātie modeļi neparedz papildu līdzekļu avotu veselības aprūpei. Ražuks pauda, ka nozarei būtu nepieciešami vēl 300 miljoni eiro, lai Latvija sasniegu vismaz Lietuvas līmeni, bet nav pamata ticēt, ka pēkšņi radīsies nauda, kuru novirzīt nozarei. Tāpēc jāparedz līdzekļu avots vai mehānisms, kā sasniegt nepieciešamo finansējumu, uzskata politiķis.

Savukārt Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) plāno atbalstīt VM aizstāvēto finansēšanas modeļa variantu, kas neparedz kopējā nodokļu sloga pieaugumu, tomēr prasa papildu finansējuma piešķiršanu veselībai. ZZS valdes priekšsēdētājs Armands Krauze aģentūrai LETA iepriekš sacīja, ka politiskais spēks atbalstīs VM sagatavoto nostāju.

Kā ziņots, veselības ministrei Andai Čakšai ir pārliecība, ka nākamnedēļ valdībā tiks apstiprināts viņas atbalstītais veselības aprūpes finansēšanas modelis, kas neprasa papildu iemaksas no iedzīvotājiem, bet paredz būtisku finansējuma pieaugumu sistēmai.

VM ir izstrādājusi trīs veselības aprūpes finansēšanas modeļus. Ministrija aizstāv to variantu, kas neparedz kopējā nodokļu sloga pieaugumu, tomēr prasa papildu finansējuma piešķiršanu veselībai.

Savukārt otrais konceptuālā ziņojuma kopsavilkumā minētais modeļa variants balstās uz obligātās privātās apdrošināšanas iemaksām.

Trešais veselības aprūpes finansēšanas modeļa variants balstās uz valsts budžeta finansējumu, kas nodrošinātu neatliekamo medicīnisko palīdzību. Pārējais pakalpojumu grozs tiktu nodrošināts, balstoties uz konkrētā cilvēka maksātajiem nodokļiem.