9 agras novecošanās iemesli

© Shutterstok

«Manā jaunībā meitenes bija piens un asinis, ar samtainu ādu kā persiks, ar biezām bizēm. Šodien jaunām sievietēm ir pergamenta sejas, ap acīm vārnu kājiņas, bet mati ir sausi un trausli. Kas ar mums notiek? Kādēļ mēs slikti izskatāmies?» jautā ekonomikas doktors, profesors Iļja Gerčikovs un pats arī meklē atbildes.

Iļja Gerčikovs jau 42 gadus ir Latvijas lielākā parfimērijas un biokosmētikas ražotāja AS Dzintars vadītājs. Viņa tiešā vadībā ir radīti daudzi parfimērijas aromāti un izstrādātas inovatīvas un efektīvas kosmētikas līnijas cīņai ar ādas priekšlaicīgu novecošanos - ar antiage un antiwrinkle efektiem. Viņa pūrā ir vairāk nekā 250 izstrādājumu patentu, un tas ir panākts ar nopietnu un rūpīgu ādas fizioloģisko parametru izpēti. Un Iļja Gerčikovs zina, kādi ir priekšlaicīgas novecošanās iemesli.

1. SINTĒTIKA. Manā jaunībā cilvēki ēda tikai dabiskus produktus. Līdz karam, paldies dievam, mēs vispār nezinājām, kas ir sintētika. Vel pirms 60-70 gadiem pārtikas drošība bija pirmajā vietā, un katram ražotājam un izplatītājam šīs prasības bija jāievēro. Teiksiet: mums vienmēr liekas, ka bērnībā zāle bija zaļāka un debesis zilākas? Nē! Man ir jutīgi maņu orgāni, un es ļoti labi atceros visas smaržas un garšas.

2. NEPAREIZA PĀRTIKA. Mēs ēdam nepareizu pārtiku. Šodien tomāti un gurķi ir komercprodukti, kas piemēroti transportēšanai - supermārketu plauktos tie nebojājas mēnešiem ilgi un izskatās apetīti rosinoši. Lai to panāktu, tomātos tiek ievadīti «nezināmu zvēriņu» gēni. Tāpēc tiem ir bieza miza, ir pazudusi garša, un - tie ir kļuvuši ļoti kaitīgi. Teiksiet: es savā piemājas dārziņā audzēju ekoloģiski tīrus tomātus. Tas ir pašapmāns! Labo šķirņu vairs nav, veikalos nopērkamās sēklas visas ir vienādas. Veselīgas lauksaimniecības oāzes saglabājušās, iespējams, vien Vidusjūras krastos. Tur lauku restorānos un tirdziņos vēl var nopirkt dabiskus tomātus, un tāpēc šo rajonu iedzīvotāji necieš ne no aptaukošanās, ne celulīta.

Mūsdienās cilvēki ir pārāk slinki, lai ravētu nezāles - viņi dod priekšroku ķīmiskiem līdzekļiem, tādā veidā saindējot zemi ar pesticīdiem un herbicīdiem. Govīm dod antibiotikas, vistām - hormonus augšanas stimulēšanai. Visas šīs vielas ar pārtiku vēlāk nonāk mūsu organismā.

3. VISUR VIENĀDI PRODUKTI. Pārtika dažādās valstīs kļūst vienāda - supermārketos Turcijā, Taizemē un Siguldā ir vienādi produkti, ražoti pēc vienādas tehnoloģijas un novietoti plauktos pēc vienotas metodikas. Pārtika ir zaudējusi savu unikalitāti, un arī cilvēki zaudē savu individualitāti.

4. ZUDUŠAS ĒŠANAS TRADĪCIJAS. Mēs ēdam steigā, esam aizmirsuši izgaršot ēdienu ar baudu. Pagātnē palikušas ģimenes pusdienas, kad pie galda satikās radi un raiti ritēja pārrunas.

5. ĶĪMIJA IR VISUR. Šodien ķīmija ir visur. Agrāk veļu mazgāja ar cūku vai liellopu tauku ziepēm, tagad trauku mazgāšanai lieto ķīmiskus šķidrumus.

6. GAISĀ IR PIESĀRŅOJUMS. Gaisā ir tāds piesārņojums, kāds manā jaunībā nebija. Tāpēc, ka nebija tik daudz mašīnu, nebija tāda rūpniecības apjoma. Izplūdes gāzes satur smagos metālus, kas noārda ādas ārējo slāni. Savukārt datori un mobilie tālruņi sausina ādu.

7. JAUNOS PRODUKTUS ORGANISMS NESPĒJ SAGREMOT. Agrāk jauni produkti sadzīvē ienāca pakāpeniski, un cilvēka organisms paspēja pie tiem pierast. Piemēram, cukurs no Indijas Eiropā nonāca viduslaikos, bet par plaša patēriņa produktu tas kļuva tikai 19. gadsimtā. Savukārt ķīmiskais mēslojums un ģenētiski modificēta pārtika parādījās vienas paaudzes laikā, un cilvēka organisms nespēj to sagremot. Tādēļ ir traucēta aizkuņģa dziedzera un vairogdziedzera darbība, ir izjaukts hormonālais fons, traucēta vielmaiņa. Diabētiķu skaits pēdējās desmitgadēs ir desmitkāršojies. Un nekad nav bijis tik daudz cilvēku ar sliktu redzi...

8. TONĀLAIS KRĒMS NEPALĪDZ. Āda kā spogulis atklāj cilvēka veselības stāvokli. Jā, ādas defektus var nomaskēt ar tonālo krēmu, bet rezultāts būs tikai sliktāks - jo krāsvielas nonāk ādā, tai pietrūkst skābekļa, tā kļūst poraina. Skaistumkopšanas saloni piedāvā ķīmisko pīlingu. Jā, ja āda lobās, tā ir jānoņem, bet - procedūras laikā skābe pakļūst zem ādas virskārtas, tāpēc atmirst arī nākamais slānis. Arī nekontrolēta aparatūras lietošana (infrasarkanais un cits starojums) var nodarīt neatgriezenisku kaitējumu.

9. PĀRLIECINA, KA VISS IR LABI. Mūs pārliecina, ka viss ir labi. Pēc produktu ražotāju pasūtījuma mums iestāsta, ka dabisku pienu nevar dzert, jo tajā ir daudz tauku, ko organisms slikti pārstrādā, ka tas veicina celulīta rašanos. Bet pienu taču radījusi māte daba, cilvēki gadsimtus to dzēruši un bijuši veseli. Dakterus, kuri gudri atkārto šādu bezjēdzību, vajadzētu saukt pie atbildības.

«Lai nezaudētu dzīves jēgu, der atcerēties gudru sakāmvārdu: «Veselā miesā mājo vesels gars!» - un parūpēties par galveno bagātību - veselību,» uzskata Iļja Gerčikovs. Viņaprāt, vajag cīnīties par tīru gaisu un veselīgu pārtiku, aizliegt pesticīdus, herbicīdus, ģenētiski modificētus organismus. Un par to būtu jārūpējas ES vadītājiem un katras valsts valdībai.

«Tomēr daudz kas ir atkarīgs arī no mums pašiem,» uzsver AS Dzintars vadītājs. «Ir jādomā ar galvu - ar veselīgu skepticismu jāizvērtē informācija, kas straumēm plūst no televizoru ekrāniem un tiek tiražēta visos iespējamos tīklos. Vēl nekad nav bijis tik svarīgi domāt ar savu galvu! Tas, manuprāt, šodien ir galvenais veselības un arī skaistuma saglabāšanas noteikums.».