«Tikai nepārprotiet, es neesmu pavāre un ēst gatavošana nav mans aicinājums, bet līdz ar ģimenes izveidi esmu pieņēmusi to kā daļu savas ikdienas. Gatavot sāku mācīties tikai ļoti apzinātā vecumā – kad piedzima pirmā meitiņa,» atklāj zīmolu Shu shu un Silk&Milk veidotāja un dizainere Diāna Urtāne. Šobrīd viņa ir sava trešā mazuļa gaidībās – bērniņam pasaulē jānāk reizē ar Ziemassvētku brīnumu.
«Man vienmēr labāk ir paticis šo laiku saukt par gaidībām, nevis grūtniecību, neskatoties uz to, ka divas reizes jau ir nācies izjust visādus šā procesa grūtumus,» saka Hēras (10) un Luīzes (4) mamma. Par savām sajūtām un pārdomām gaidību laikā viņa sava zīmola mājaslapā silkandmilk.com raksta blogu, kur gan atklāj savu emocionālās jutības jaudu šajā laikā, gan dalās ar sevis mīlēšanas un lutināšanas programmu, gan stāsta par atbalstu un drošības sajūtu, ko sniedz ģimene, gan raksta par pieredzi, ko ieguvusi nodarbībā Dzemdības debesu atmosfērā.
Protams, Diāna šajā laikā arī pastiprināti seko savai ēdienkartei. «Mans rīta cēliens parasti sākas ar glāzi ūdens vai siltu citronūdeni vēsajā sezonā, ziemā vēl maza daiviņa ingvera. Tas jau ir rituāls vairāku gadu garumā. Tam seko zaļā kokteiļa pagatavošana. Mana jaunākā recepte ir: divas paipalu olas, puse avokado, banāns, spināti, saujiņa auzu pārslu, ābols, valrieksti vai mandeles un granātābolu sula. Pašai par pārsteigumu - vienmēr izdodas ļoti garšīgi. Granātābolu sula ir pavisam jauna sastāvdaļa iepriekš izmantoto paniņu vietā, jo esmu saskārusies ar hemoglobīna krišanos organismā. Šā paša iemesla dēļ esmu sākusi biežāk gatavot arī biešu sulu, kas nostāvas uz nakti un tad tiek sajaukta ar ābolu vai dzērveņu sulu un karoti medus. Šo eliksīru lietoju vairākas reizes dienā mazās devās.» Viņas atklājums ir arī nātru tēja - divas reizes dienā Diāna ar baudu izdzer arī to, pievienojot tējkaroti medus.
Otrajās brokastīs viņa sev bieži gatavo biezputras - auzu pārslu vai kukurūzas. Pārmaiņām - omleti ar sieru un zaļumiem vai karstmaizītes ar tītara gaļu. «Pusdienās un vakariņās pēdējā laikā gatavoju kaut ko no dārzeņiem un jēra gaļas, ko mums ir iespēja iegādāties no pašiem jēra audzētājiem. Dārzeņu un jēra gaļas sautējums, plovs ar jēra gaļu, jēra gaļas dārzeņu zupa... Dažādībai šad un tad veikalā paņemu teļa gaļu, ko gatavoju gulašā vai cepetī. Tāpat arī truša gaļa, cepta ar āboliem cepeškrāsnī, ir īsts gardums,» Diāna uzsver, neslēpjot, ka viņai ir izteikta pretestība pret veikala vistām, bet, tā kā viņas mīļotajam vīrietim Kasparam Zlidnim vistas gaļa garšo, viņa šad tad izmanto arī tās, turpinot meklēt bioloģiski audzētās.
«Vēl man ļoti garšo kartupeļu un kabaču pankūkas, kas mūsmājās bieži tiek ceptas. Ķirbju biezzupa ar jūras veltēm. Kaspara kroņa numurs ir biezpiena plācenīši svētdienu rītos. Bet, lai neizklausītos pārāk pareizi, atzīšos: mums garšo arī saldumi - saldējums, kēksi, auzu vai sēklu cepumi. Arī pašu gatavotas picas, makaroni ar malto gaļu vai pelmeņi ar tītara gaļu ik pa laikam ir uz mūsu galda. Pēdējie minētie ir vidēji reizi mēnesī - pēc Luīzes pieprasījuma,» mīļi nosaka sievišķīgi šarmantā divu meitu mamma.
***
ZAĻAIS KOKTEILIS
sastāvdaļas un kalorijas
• 1 banāns (132)
• 1/4 avokado (190)
• 3 āboli (242)
• 2 paipalu olas (39,5)
• 20 g valriekstu (133)
• 100 g auzu pārslu (366)
• 20 g spinātu (3)
• 200 g kukurūzas putras (650)
• granātābolu sula