6 ieteikumi jautrākai zobu tīrīšanai

NO BĒRNĪBAS. Zobu tīrīšana ir daļa no mūsu ikdienas personīgās higiēnas, un šīs iemaņas ir jāveido no agras bērnības. Zobārsts vai zobu higiēnists bērnam pirmo reizi jāapmeklē līdz gada vecumam © Shutterstok

Lai nodrošinātu mutes dobuma veselību ilgtermiņā, ir svarīgi veidot labas zobu tīrīšanas iemaņas jau no bērnības.

Kā zobu tīrīšanas procesu padarīt bērniem aizraujošāku, jautrāku un interesantāku? Esam apkopojuši Latvijas Zobu higiēnistu asociācijas valdes priekšsēdētājas un zobu higiēnistes Ievas Apsītes, zīmola Signal vadītājas Maritas Sohas un portāla tirizobi.lv ieteikumus.

1. BĒRNA VECUMAM ATBILSTOŠAS ZOBU BIRSTES IZVĒLE. Veikalu plauktos ir plašs piedāvājums ar bērniem draudzīgu un interesantu dizainu zobu birstēm. Tās mēdz būt ar multiplikācijas filmu vai pasaku varoņiem, pat tādas, kas tumsā spīd vai maina krāsu. Tomēr, lai zobu tīrīšana būtu ērta un droša, zobu birste vienmēr jāizvēlas atbilstoši bērnu vecumam.

2. ZOBU PASTAS IZVĒLE. Jautras un patīkamas asociācijas ar zobu tīrīšanas procesu palīdzēs veicināt arī bērniem domāta zobu pasta ar patīkamu garšu. Tomēr vienmēr pārliecinieties, lai zobu pastas sastāvā ir bērna vecumam atbilstošs fluorīda daudzums. Uzmaniet arī, lai bērns zobu pastu nenorītu, bet gan izspļautu. Tīrīšana ar fluorīdus saturošu zobu pastu katru dienu pasargās zobus no bojāšanās. Lai izvēlētos bērnam piemērotāko zobu pastu, konsultējieties ar zobu higiēnistu.

* Svarīgi, lai zobu pastas sastāvā ir fluorīds. No sešu mēnešu līdz divu gadu vecumam tirgū pieejamās zobu pastas satur vidēji 500 ppm fluorīdu, taču ir pieļaujams tīrīt arī ar zobu pastām, kur fluorīdu saturs ir 1000 ppm (taču tad noteikti jāseko līdzi zobu pastas daudzumam uz zobu birstes). Divu līdz sešu gadu vecumā vidējais fluora saturs ir 1000 ppm. Bet no sešu gadu vecuma, kad jau šķiļas pastāvīgie zobi, ieteicamas zobu pastas ar fluorīdu saturu 1500 ppm.

* Jāņem vērā arī abrazivitātes indekss (RDA). Bērnu zobu pastām tas ir mazs, bet kopumā - jo tas ir lielāks, jo pasta ir abrazīvāka.

* Lai zobu pasta putotu, tai pievieno nātrija lauritilsulfātu (SLS), bet tas ir kaitīgs, jo var radīt sausumu mutē. Turklāt, jo putojošāka pasta, jo mazāka ir virsma, kurā ar zobu saskaras fluorīds.

3. VECĀKU PIEMĒRS. Tīriet zobus kopā ar bērnu, parādot, ka tā ir neatņemama ikdienas sastāvdaļa, tādā veidā mudinot viņu rūpēties par saviem zobiem. Vecumā no 7 līdz 10 gadiem rūpes par bērna zobiem ir jāuzņemas vecākiem - pārbaudiet, cik kārtīgi bērns iztīrījis zobus, un, ja nepieciešams, tos pārtīriet.

* Zobi jāsāk diegot, kad sānu zobi kļūst ciešāki - apmēram no piecu gadu vecuma. To var darīt agrāk, ja piena zobi ir ļoti cieši saspiesti viens pie otra.

4. SPOGULIS. Tīriet zobus spoguļa priekšā, vēršot uzmanību uz bērna spoguļattēlu - tas padarīs šo procesu aizraujošāku un jautrāku.

5. DZIESMA PRIEKAM. Izvēlieties kādu dziesmu, kas radītu bērnam prieku, un - klausieties to, mazgājot zobus. Tā būs kā laika noteicējs, līdz ar to nepieciešamais zobu tīrīšanas laiks paies daudz ātrāk.

6. MŪSDIENĪGA APLIKĀCIJA. Lai veidotu un nostiprinātu bērnu mutes dobuma un zobu kopšanas paradumus, Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) jau pērn kampaņas Man ir tīri zobi! ietvaros izveidoja mobilo aplikāciju Zobs, kas ik dienu īpašos laikos atgādina par to, ka jāiztīra zobi. Šī aplikācija bez maksas pieejama Google Play veikalā - tas ir mūsdienīgs veids, kā bērnu un jauniešu vidū popularizēt informāciju par regulāru zobu tīrīšanu.



Veselība

Kartupeļi ir neatņemama latviskas virtuves un arī kultūras koda sastāvdaļa, tomēr modernā dzīvesveida piekritēju vidū par šo ogļhidrātiem bagāto dārzeni cirkulē dažādi mīti - netrūkst pat tādu, kas tieši tupeņus vaino daudzās veselības problēmās un mudina neēst vispār. Lai saprastu, vai ieguvums no vecmāmiņas kartupeļu talkas ir tikai rudenīgas bildes sociālo tīklu profiliem, vai tomēr vērtīgi ir arī paši kartupeļi, ko gatavot visa gada garumā, nacionālais mazumtirdzniecības veikals ELVI kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni skaidro četrus populārākos mītus par kartupeļiem.

Svarīgākais