VESELĪBA: Rūpes par pēdām nedrīkst atstāt novārtā

© Shutterstok

Pētījumi liecina, ka katrs septītais Eiropas iedzīvotājs izjūt sāpes pēdās. Arī ārstu pieredze liecina, ka pēdu veselību cilvēki atstāj novārtā biežāk nekā citu ķermeņa daļu vai orgānu veselību, meklējot speciālistu palīdzību vienīgi tad, kad diskomforts jau samazina dzīves kvalitāti.

Pēdas ir būtiska ķermeņa balsta sistēmas daļa, par ko pat neaizdomājamies, ja tās ir veselas. Par to sākam domāt tikai, ja jūtamies slikti, ja tās skārusi kāda slimība. Kādos gadījumos jādodas pie ārsta un kādas ir biežākās pēdu veselības problēmas, konsultē sertificēta tehniskā ortopēde Darja Ņesteroviča un podoloģe Žanna Kubareva.

BIEŽĀKĀS PĒDU VESELĪBAS PROBLĒMAS

1. Pēdu deformācija. Tai var būt dažādi veidi un iemesli - gan iedzimtas patoloģijas, gan dažādu traumu, vielmaiņas traucējumu, iekaisumu, slimību (piemēram, poliartrīta) rezultātā iegūtas deformācijas. Bieži deformācijas iemesli ir iedzimtība un nepiemērotu apavu (pārāk šauru, pārāk maza izmēra un ar augstiem papēžiem) valkāšana. Deformācija progresē ar vecumu, to veicina arī liekais svars, hormonālās izmaiņas organismā, kā arī pārlieku liela un vienveidīga fiziskā slodze.

* Šādos gadījumos parasti nepieciešama traumatologaortopēda palīdzība.

2. Stājas un gaitas traucējumi. Tie var būt gan iedzimti, gan iegūti, un tie visbiežāk rodas, ja ir izmaiņas balsta sistēmā - kaulos, locītavās, kā arī muskuļos, cīpslās un citos saistaudos. Tā var būt plakanā pēda, sekas pēc pēdu traumām, kāju pirkstu deformācija un nobīde, sekas pēc pārciestām neiroloģiskām slimībām, piemēram, insulta. Šādus traucējumus tāpat var radīt arī diabētiskā pēda, artrīts, podagra.

* Šādos gadījumos nepieciešama tehniskā ortopēda palīdzība.

3. Kāju nagu slimības. Dermatologu un podologu pieredze liecina, ka nagu problēmu (ieaugušu nagu, nagu sēnītes u.c.) risināšana bieži ir izaicinājums gan ārstiem, gan klientiem, jo tas prasa salīdzinoši ilgu laiku, pacietību un arī disciplīnu. Ja ieauguši nagi rada sāpes un diskomfortu, kādēļ cilvēki meklē speciālistu palīdzību, tad pēdas un nagu sēnīte bieži tiek atstāta bez ievērības. Tādējādi tā palēnām izdara savu posta darbu.

* Šādos gadījumos nepieciešama podologa palīdzība.

Profilaktiskās veselības pārbaudes liecina, ka gandrīz katrs trešais cilvēks slimo ar nagu sēnīti. Var būt skarts viens vai vairāki nagi, bet bieži sēnīte ir skārusi visus kāju nagus. Ja cilvēks patiesi vēlas atbrīvoties no nagu sēnītes, ir jāapbruņojas ar apņēmību un pacietību.

* Šādos gadījumos nepieciešama dermatologa palīdzība.

***

PIE ĀRSTA JĀIET, JA

• ir parādījušās sāpes pēdās, kāju pirkstos, pirkstu locītavās

• radušies līdz šim nebijuši izaugumi, pamanāma deformācija

• ir plakanās pēdas radīti veselības traucējumi

• radušās plaisas pēdās, papēžos, pirkstu starpās, radušās varžacis, kārpas vai citi veidojumi

• izmainījusies kāju pirkstu nagu struktūra, krāsa, sākuši smakot apavi

• ir ilgstoši ādas sabiezējumi pēdu apakšējā virsmā

• ir ieauguši nagi

• pastiprināti svīst pēdas

• ir jebkāds cits iemesls, kas rada diskomfortu



Veselība

Latvijā potenciāli bīstamā situācijā pašlaik varētu būt vairāki simti bērnu un aptuveni puse pieaugušo iedzīvotāju, kuri nav vakcinēti pret bīstamo slimību – difteriju. Pagājušajā gadā vairāk nekā piecsimt bērnu divu mēnešu vecumā nesaņēma vakcīnu pret difteriju, bet to laikus nesaņēma pusotrs tūkstotis bērnu.

Svarīgākais