Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Veselība

VESELĪBA: Vairogdziedzera disfunkcija – 21. gadsimta pandēmija

STRESS. Gan pārāk aktīva, gan pārāk lēna vairogdziedzera darbība var attīstīties psihoemocionālās spriedzes dēļ. Stress liek galvas smadzenēm ražot vairogdziedzeri stimulējošus hormonus, kas paaugstina tā darbību un hormonu ražošanu, un rodas hipertireoze. Bet, ja psihoemocionālā spriedze ir ilgstoša, veidojas apburtais loks – vairogdziedzeris vairs nespēj saražot tik daudz hormonu, un attīstās hipotireoze © Shutterstok

Vairogdziedzera darbības traucējumi izraisa virkni nopietnu veselības problēmu, tāpēc šā nelielā, bet ļoti nozīmīgā orgāna veselībai vajadzētu pievērst nopietnu uzmanību.

«Vairogdziedzera nepareiza darbība ir ļoti aktuāla un nopietna problēma, jo īpaši mūsdienās, un jo īpaši tas attiecas uz sievietēm, jo viņām ir lielāka nosliece uz nepareizu vairogdziedzera funkciju (disfunkciju),» uzsver dermatoveneroloģe, preventīvās medicīnas speciāliste un Rīgas Stradiņa universitātes Iekšķīgo slimību katedras pasniedzēja, pētniece Dr. Jana Janovska. Viņa skaidro, kas regulē vairogdziedzera darbību, kādi simptomi liecina par šā orgāna disfunkciju un kādas sekas tas var radīt.

Menedžē visu organismu

«Endokrinoloģija ir ļoti filigrāna nozare, man ļoti tuva, jo tā saistīta ne tikai ar vielmaiņu, bet arī visa organisma funkcionēšanu. Endokrinopātijas ir iekšējo orgānu endokrinoloģijas dziedzeru darbības slimības, un šeit mēs varam runāt gan par cukura diabētu, gan par vairogdziedzera saslimšanām (hipotireoze, hipertireoze), gan par metabolo sindromu (vielmaiņas problēmas). Bet kāpēc es gribu uzsvērt tieši vairogdziedzeri? Tāpēc, ka šis mazais orgāns, kas atrodas kakla rajonā, atbild par visa organisma vielmaiņu,» stāsta Dr. Jana Janovska. Viņa skaidro: vairogdziedzera hormoni cirkulē asinīs un regulē sirdsdarbību, kuņģazarnu trakta darbību, ietekmē nervu sistēmu, ādas imūno sistēmu, regulē šūnu aktivitāti un temperatūras svārstības. Vārdu sakot, tas kontrolē vielmaiņu un menedžē visa organisma darbību. Un, tiklīdz šā mazā orgāna darbībā parādās disbalanss, var būt dažādas klīniskas izpausmes un veselības problēmas. Turklāt ļoti bieži vairogdziedzera simptomātika ir minimāla, latenta, un sievietes daudzu gadu garumā pat īsti nezina, ka viņām ir klīniskas vai subjektīvas veselības problēmas vairogdziedzera dēļ.

Hipertireoze

«Vairogdziedzera problēmas var iedalīt divās lielās grupās: tā ir šā orgāna funkcijas samazināšanās (hipotireoze) un funkcijas palielināšanās (hipertireoze). Klīniski hipertireozi bieži var arī redzēt - kā palielinājumu kakla rajonā, un to sauc par kāksli,» stāsta Dr. Jana Janovska. Viņa uzsver: hipertireoze ir ļoti nopietna slimība, kas izpaužas ar paātrinātu organisma metabolismu jeb vielmaiņu, bet Latvijā tā nav bieži sastopama - vien 0,2 procentiem iedzīvotāju, bet sievietēm līdz pat piecām reizēm biežāk nekā vīriešiem. Un faktori, kas varētu izraisīt vairogdziedzera hiperaktivitāti, ir problēma vai nu pašā vairogdziedzerī, kas auto imūnā ceļā sintezē un saražo pārāk daudz hormonu (to sauc par Greivsa slimību), vai tas ir saistīts ar citām endokrinopātijām (1. tipa cukura diabētu, ādas auto imūnām saslimšanām, vitiligo (depigmentācijas plankumi), sirds ritma regulējošo medikamentu (amiodarons, lītija karbonāts, u.c.) lietošanu utt.), vai arī tā cēlonis ir dažādi vairogdziedzera iekaisumi, kas var būt saistīti ar joda pārdozēšanu (tireoidīts).

«Klīniski mēs to redzam kā paātrinātu vielmaiņu, ka organismā viss notiek pārāk ātri - pārāk daudz enerģijas (hiperaktivitāte), nervozitāte, nemiers, uztraukums, paātrināta elpošana, sirdsklauves, paaugstināts asinsspiediens, silta un mitra āda, jo īpaši uz plaukstām, roku trīce, muskuļu vājums. Pārāk aktīva metabolisma rezultātā cilvēks zaudē svaru, sievietēm tas bieži kombinējas ar reproduktīvās funkcijas traucējumiem (pārāk stipras vai pārāk ilgas mēnešreizes). Arī miega traucējumi ir klīniski ļoti objektīvs simptoms - ja cilvēkam naktī ir grūti aizmigt vai viņš naktī mostas, ir jāpārbauda vairogdziedzeris,» uzsver daktere. Viņa norāda: Greivsa slimības pacientiem simptomātika ir acīm redzama - visbiežāk tās ir palielinātas (izvalbītas) acis, un tāds stāvoklis jau ir diezgan nopietns. Ja šajā situācijā tas netiek ārstēts, tas var beigties ļoti komplicēti - ar sirds ritma traucējumiem, aritmiju, mirdzaritmiju, hipertensijas krīzi.

Hipotireoze

«Mūsu platuma grādos daudz biežāk sastopama parādība ir vairogdziedzera samazināta funkcija jeb hipotireoze. Tāda ir gandrīz katrai trešajai ceturtajai sievietei, turklāt jo īpaši aktuāla šī problēma kļuvusi tieši 21. gadsimtā,» norāda Dr. Jana Janovska. Viņa paskaidro: vairogdziedzera funkciju un tā darbību ļoti, ļoti iespaido psihoemocionālais stāvoklis. Jo vairogdziedzeris ir ļoti jutīgs orgāns, sensitīvs pret adrenalīnu un stresa hormonu kortizolu. Un tas nozīmē, ja pacientam bijusi psihoemocionāla spriedze jeb nopietns un hronisks stress, tas var atspoguļoties vairogdziedzerī, radot tajā hipo funkciju. «Hipotireozes gadījumā organismā visi vielmaiņas procesi un to ātrums tiek krasi samazināti, un tas visbiežāk izpaužas ar salīguma sajūtu - cilvēkam pastāvīgi ir aukstas rokas un kājas, nepatīk aukstums (aukstuma intolerance), gribas uzvilkt kājās siltas zeķītes,» stāsta speciāliste. Otra tipiskākā pazīme, ar ko daktere - kā dermatoloģe un preventīvās medicīnas speciāliste - sastopas savā praksē, ir šķidruma akumulācija organismā: sievietes pampst, pieņemas svarā, izmēģina visādas diētas, bet nekas nepalīdz. Tad arī ir jāskatās vairogdziedzeris, jo pie tā hipofunkcijas ir raksturīga šķidruma aizture, un jo īpaši tas izpaužas pirmsmenopauzes vecumā.

Hipotireozes pazīmes ir arī ļoti sausa āda, var būt pat ar lobīšanos, trausli nagi, mati. Aizcietējumi. Pacienti bieži sūdzas arī par nogurumu, enerģijas trūkumu, ka ir grūti no rīta pamosties. Par tirpšanas sajūtu ekstremitātēs. Par biežām garastāvokļa maiņām, galvassāpēm, reiboņiem, noslieci uz depresīvām domām, arī par nespēju koncentrēties. Sievietēm - neregulāras menstruācijas. «Bieži pacienti šīs pazīmes noraksta uz pārgurumu, nepareizu uzturu, sliktu šampūnu... Bet, iespējams, tas primāri ir saistīts ar vielmaiņas traucējumiem,» norāda Dr. Jana Janovska. Viņa piebilst, ka hipotireoze bērniem var izpausties ar aizkavētu pubertāti - gan zēniem, gan meitenēm.

Vismaz vienreiz dzīvē

Ko pacientam darīt, ja viņš atpazīst sevī šos simptomus? Daktere iesaka: numur viens - jāiet pie ģimenes ārsta un jāpārbauda vairogdziedzeris. Viņasprāt, pat, ja nav nekādu sūdzību, vismaz vienreiz dzīvē katram ir jāuztaisa vairogdziedzera analīzes, īpaši vecuma grupā 25-35 gadi. Bet, ja ir kādi simptomi, jātaisa arī ultrasonogrāfija un jāiet pie endokrinologa.

«Kas iespaido vairogdziedzera funkciju? Vitamīns D. Vairogdziedzeris un vitamīns D ļoti cieši sadarbojas. Jods un joda deficīts. Tas viss ir jāskatās kopā, un, objektīvi izvērtējot pacientu, speciālists pateiks, vai ir paaugstināta vai pazemināta vairogdziedzera funkcija,» stāsta Dr. Jana Janovska. «Kāpēc tik daudz uzmanības pievēršu vairogdziedzerim? Tāpēc, ka tas ir ļoti nopietni. Piemēram, ja sieviete, kurai ir vairogdziedzera funkcijas traucējumi, vēlas bērnu, auglim var būt attīstības traucējumi - hormonu nepietiekamība negatīvi ietekmē CNS attīstību, skeleta sistēmu, zobu attīstību un to šķelšanos, līdz pat kretīnisma attīstībai. Ļoti bieži varētu būt arī neauglības problēma. Patiesībā, 21. gadsimta pandēmija ir cukura diabēts, kardiovaskulārās slimības un sievietēm - neauglība. Un viens no neauglības cēloņiem var būt saistīts ar vairogdziedzera disfunkciju un reproduktīvās sistēmas traucējumiem,» uzsver Dr. Jana Janovska.

***

UZTURVIELAS UN AUGU VALSTS PRODUKTI, kas atbalsta vairogdziedzera darbību:

TIROZĪNS ir aminoskābe kombinācijā ar jodu, kas stimulē vairogdziedzera hormonu produkciju. Tirozīns ir atbildīgs par adrenalīna un noradrenalīna sintēzi virsnierēs, un tas ir viens no iemesliem, kāpēc virsnieru stress ietekmē vairogdziedzera funkciju un organisma metabolismu. Tirozīns tiek indicēts hipotireozes gadījumā

JODS. Nepietiekams joda daudzums uzturā izraisa vairogdziedzera kāksli (apjoma ziņā palielinātu vairogdziedzeri). Pie vairogdziedzera hipofunkcijas ir jālieto produkti, kas satur jodu - jūras veltes, jodētā sāls, pat elpot pie jūras ir veselīgi. Ir daži produkti, kas bloķē joda darbību, un tie tiek saukti par kākslogēniem (goitrogens - angl.).

Un tādi ir: rāceņi, ciedru rieksti, sojas pupas, prosas graudi, brokoļi un Briseles kāposti. Pacientiem ar samazinātu vairogdziedzera funkciju šos produktus nerekomendē

SELĒNS ir svarīgs antioksidants, kas pārvērš neaktīvo T4 hormonu aktīvajā T3 formā. Selēna deficīts var izraisīt hipotireozi

BRĪVĀS TAUKSKĀBES ir būtiskas šūnu membrānām. Vairogdziedzera adekvātai darbībai rekomendē omega3 nepiesātinātās taukskābes, jo tās paaugstina receptoru jutību pret vairogdziedzera stimulējošo hormonu (TSH)

VITAMĪNI A, B, C, E UN CINKS - visi ir rekomendējami adekvātai vairogdziedzera hormonu produkcijai. Uztura bagātinātājus rekomendē vairogdziedzera hipotireozes gadījumos dziedzera funkcijas uzlabošanai

HIPERTIREOZES IZPAUSMES

• nervozitāte

• nemiers, uztraukums

• paātrināta elpošana

• hiperaktivitāte

• sirds pārsitieni un paātrināts sirds ritms (tahikardija)

• asinsspiediena paaugstināšanās

• silta, mitra āda

• roku trīce

• muskuļu vājums

• novājēšana

• apetītes palielināšanās

• biežāka vēdera izeja

• sievietēm - mēnešreižu traucējumi

• miega traucējumi

HIPOTIREOZES IZPAUSMES

• nogurums, enerģijas zudums, miegainība

• pieņemšanās svarā

• samazināta apetīte

• aukstuma nepanesamība (intolerance), pastiprināta aukstuma sajūta (salīgums)

• sausa āda

• svīšanas samazināšanās vai tās zudums

• sausi, plāni, trausli mati vai matu izkrišana; trausli, plāni nagi

• palielināta mēle

• muskuļu, locītavu sāpes un vājums ekstremitātēs

• nosliece uz depresiju (garastāvokļa izmaiņas)

• nespēja koncentrēties

• bieži aizcietējumi

• sievietēm - neregulāras menstruācijas

• tirpšana ekstremitātēs

• neskaidra redze

• paātrināts sirds ritms