VESELĪBA: Pīlinga zeķes pēdām – PAR vai PRET?

GLUDAS UN MAIGAS. Pīlinga zeķes, kam piemīt pretmikrobu iedarbība, sola novērst sabiezējumus, plaisas un noberzumus, uzlabot ādas elastīgumu, vienlaikus padarot pēdas gludas un maigas kā mazulim © Ilustratīva bilde

Sausa, sabiezējusi un saplaisājusi pēdu āda ir problēma, kas aktualizējas (jo kļūst acīm redzama) tieši vasaras sezonā. Turklāt ādas sabiezējumus izraisa arī staigāšana basām kājām.

Atmirušās ādas sacietējumi ir viena no lielākajām pēdu problēmām, kas rada diskomfortu. Biezais un cietais slānis veidojas mitruma trūkuma dēļ, tā rezultātā parādās arī asinsrites traucējumi, un pēdu āda kļūst raupja un sausa. Turklāt uz pēdas, ko klāj atmirušās šūnas, vairojas baktērijas, radot vēl citas problēmas, piemēram, nepatīkamu kāju smaku vai ādas sēnīti.

Līdzīgi kā tievēšanas plāksteri (slim patch), kas, tikai uzlīmēti uz vēdera, sola mazināt apetīti, uzlabot asinsriti, paātrināt tauku dedzināšanu, vienlaikus stimulējot toksīnu izvadīšanu un barības vielu uzsūkšanos, vai detoksikācijas plāksteri (detox foot patch, detox foot pads), ko uzlīmē uz pēdām un kas sola pa nakti, kamēr jūs guļat, izvadīt no organisma visus toksīnus, sārņus un citas kaitīgās vielas, skaistuma tirgū arvien pārliecinošāk sevi piesaka jauns brīnumlīdzeklis - pīlinga zeķes pēdām (exfoliating foot mask, exfoliating socks, baby foot peeling mask).

Tas ir inovatīvs produkts, kura sastāvā ir dažādas skābes, tostarp augļskābes, ko izmanto kā dziļo pīlingu, kas veicina atmirušo ādas šūnu atdalīšanu no ādas virsmas. Tas ir absolūti nesāpīgs vienreizējai lietošanai paredzēts kopšanas līdzeklis mājas apstākļos - zeķes ir tikai jāuzvelk kājās un jāļauj tām iedarboties 60-120 minūšu (dažādiem ražotājiem sastāvs un līdz ar to arī pīlinga iedarbības laiks atšķiras). Lai zeķes nesabojātu, procedūras laikā nav ieteicams staigāt. Procedūras beigās pēdas jānoskalo ar siltu ūdeni.

Pīlinga zeķes sola nesāpīgi atdalīt no papēžiem sabiezējušās un atmirušās ādas šūnas. Turklāt tās tiek ieteiktas pat ādas sēnītes gadījumā. Rezultāts esot efektīvs un saglabājoties nedēļām ilgi (procedūru iesaka atkārtot tikai pēc četriem pieciem mēnešiem, bet noteikti ne biežāk kā reizi divos trīs mēnešos). Tiesa, pīlinga iedarbību varot sajust tikai trīs līdz septiņas dienas pēc procedūras, kad atmirušās ādas šūnas pašas pamazām sāk atdalīties (nolobīšanās laiks ir atkarīgs no uzstaigātās ādas biezuma). Tad pēdas var izskatīties nepatīkami, taču tajā brīdī tās nekādā gadījumā neiesaka apstrādāt ar skrubi, pumeku, pēdu vīli vai kā citādi - šim procesam jānotiek dabiski.

Dažos pašmāju interneta veikalos pīlinga zeķes pēdām piedāvā, sākot no četriem līdz pat 23 eiro par pāri, bet Ķīnas internetveikalos tās pieejamas nesalīdzināmi lētāk - no 1,40 eiro par pāri vai, piemēram, septiņi pāri par 9,42 eiro. Atsauksmes interneta lietotāju vidū ir galvenokārt pozitīvas - pēdas tiešām kļūst maigas un gludas, turklāt ir ietaupīta nauda par pedikīru. Vienīgais, ar ko esot jārēķinās, ka dažas dienas, kamēr sabiezējusī āda nolobās, pēdas neizskatās pārāk estētiski (internetā ievietotajās fotogrāfijās, ar ko padalījušās tās sievietes, kuras šīs zeķes jau izmēģinājušas, pēdas tiešām izskatās pat ļoti neestētiski). Bet rezultāts esot tā vērts.

PĪLINGA ZEĶES

SVARĪGI:

Pīlinga zeķes paredzētas izmantošanai tikai kājām

Pirms lietošanas jānoņem nagu laka

Procedūra jāpārtrauc, ja rodas kādi blakusefekti vai ir alerģija pret kādu komponentu

Nav paredzētas lietošanai divreiz

Jāizvairās no zeķēs esošā šķidruma iekļūšanas acīs

Jāuzglabā istabas temperatūrā

NEIESAKA:

ja ir vaļēja brūce, nieze, nagu sēnīte vai citi ādas kairinājumi

ja ir paaugstināta jutība pret vienu vai vairākām produkta sastāvdaļām

cukura diabēta slimniekiem

grūtniecēm

TOP 3 ieteikumi mīkstām pēdiņām

Iesaka Iveta SKADMANE-ŠUMĀKERE, ārstnieciskās pēdu aprūpes speciāliste:

1. No rīta pēdas pirms/pēc treniņiem un pludmales apmeklējuma ieteicams dezinficēt.

2. Izvēlēties sev visatbilstošāko pēdu kopšanas krēmu.

Ja āda ir sausa un plaisājoša, tad jāizvēlas nevis vienkārši barojošs vai mitrinošs krēms, bet krēms sausai un plaisājošai pēdu ādai. To ieteicams meklēt aptiekās vai specializētos medicīnas preču veikalos, kur tiek piedāvāti profesionāli krēmi, kas veic konkrētu funkciju.

3. Pēdas krēmojiet divreiz dienā - no rīta un vakarā.

Tāpat kā zobi jātīra divreiz dienā, arī pēdu aprūpē, ja gribat sasniegt rezultātu vai pagarināt veiktā pedikīra ilgumu, atlaides netiek dotas.

Jo vasarā apstākļi ir dažādi - vējš, saule, mitrums, smiltis.

Tas viss pēdai ir liels šoks. Un, ja pēdas nav bijušas sakrēmotas, tas ir milzīgs kairinājums. Jo, izmērcējot jūrā un tad ejot pa smiltīm, kas ir abrazīvas, pēdas kļūst ļoti uzņēmīgas pret dažādiem patoloģiskiem mikroorganismiem. Bet, ja pēdu āda ir pabarota un elastīga, tai ir vieglāk atraidīt arī infekcijas.

VIEDOKLIS

Tā tomēr ir agresīva metode

Stāsta Antra ANDREJEVA, dermatoloģe, podiatrijas speciāliste:

- Papētīju internetā šos piedāvājumus - ir gan Japānā ražoti, gan Ķīnā un Korejā, un tie visi, kā likums, satur dažādas skābes. Un tas mani dara piesardzīgu. Jo tā tomēr ir agresīva metode. Turklāt visi ražotāji, kā likums, apgalvo, ka šīm zeķēm ir antibakteriāla iedarbība, ka tās noņem varžacis, atbrīvo no kārpām, tulznām, pat izārstē sēnīti! Nu, es būtu ļoti piesardzīga tādas zeķes lietot, jo īpaši, ja pēdām ir kādas problēmas. Piemēram, plaisas. Varbūt vispirms vajadzētu noskaidrot, kāpēc tādas plaisas ir radušās.

Es palasīju arī atsauksmes: meitenes stāsta, ka āda drausmīgi nāk nost, izskats esot šausmīgs... Nu, bez profesionāļa pieskatīšanas es tādas zeķes gan neieteiktu lietot. Es varbūt varētu tās akceptēt, ja cilvēks atnāktu, parādītu savas pēdas, un es pārliecinātos, ka tām nav nekādu problēmu. Un tad šo procesu pieskatīt un kontrolēt.

Bet, ja pēdu āda ir ļoti sausa, ja cilvēkam ir, piemēram, cukura diabēts vai kādas hroniskas pēdu problēmas, likt virsū skābi...

Nu, nevajadzētu gan. Tad labāk uztaisām mājās paši savu skurbīti - no kafijas biezumiem vai sasmalcinātām kokosa daļiņām.

Dažādiem ražotājiem sastāvs ir ļoti atšķirīgs, un bez skābēm šajās zeķēs ir arī dažādas eļļas.

Bet es zinu, ka cilvēkiem mēdz būt alerģija pat no kumelīšu vai piparmētru eļļas, kur nu vēl pret skābēm. Turklāt uzstaigājumi, sabiezējumi uz pēdas ir dažāda biezuma, bet skābe iedarbojas

uz visu pēdu vienmērīgi, arī uz plāno ādu. Tas tiešām tad ir jādara ārkārtīgi uzmanīgi, lai skābe neizēstu robu. Arī sauļoties pēc šādas procedūras neiesaka, jo pēda pēc šādas procedūras esot viegli ievainojama. Es saprotu, ka cilvēki grib no pēdu sabiezējumiem atbrīvoties ātri, viegli, nesāpīgi, bet es kā profesionāle no savas puses to neiesaku. Tad varbūt vienīgi rudenī, ja ir vēlme sakārtot kājas pēc baskāju vasaras, bet arī tad, tikai iepriekš pakonsultējoties ar speciālistu.



Svarīgākais