BTA: Par 30% pieaudzis zibens nodarīto postījumu skaits

© scanpix

Jūlijs un augusts Latvijā ir negaisu laiks, kad zibens spērieni nodara vislielākos postījumus. Kā liecina apdrošināšanas akciju sabiedrības "BTA Baltic Insurance Company" (turpmāk - BTA Baltic) statistika, šī gada jūnija beigās un jūlija sākumā, salīdzinot ar aizvadītā gada attiecīgo laika posmu, zibens nodarīto postījumu skaits palielinājies par aptuveni 30%, kā rezultātā cietušas ēkas un dažādas elektroierīces vairāku tūkstoš eiro apmērā.

Visbiežāk no zibens spērieniem cieš dažādas elektroierīces - televizori un to dekoderi, datori, elektriskās plītis un ēku signalizācijas sistēmas, taču vislielākos un finansiāli sāpīgākos postījumus zibens nodara ēkām, sagraujot to jumtus un izraisot ugunsgrēkus. Arī šogad, piemēram, 25.jūnija vakarā zibens iespēra J.Čakstes Liepājas 10.vidusskolas skurstenī, kā rezultātā daļēji sagruva ne tikai pats skurstenis, bet izcēlās arī ugunsgrēks, dega sijas un tika sabojāta viena klases telpa.

"Katru gadu vasaras karstākajos mēnešos mēs saskaramies ar situācijām, kad postījumus klientu īpašumiem nodara zibens spērieni un negaisu pavadošais spēcīgais vējš. Bojājumi var būt gan dažu desmitu eiro vērtībā, kad ir jāsalabo kāda no bojātajām elektroiekārtām līdz pat vairākiem tūkstošiem eiro, kad ir bojāts, piemēram, gāzes katls vai ēkas jumts. Diemžēl savā praksē esam arī saskārušies ar letāliem gadījumiem, kad zibens spēriena rezultātā bojā gājis cilvēks," atzīst apdrošināšanas akciju sabiedrības "BTA Baltic Insurance Company" Apdrošināšanas atlīdzību departamenta direktore Iveta Rijniece.

Ko darīt, lai sevi un savu īpašumu pasargātu no zibens postījumiem?

Veselība

Šorīt, 19. septembrī, pie Saeimas ēkas ar emocionāliem reto slimību pacientu stāstu lasījumiem tika pievērsta Saeimas deputātu uzmanība akūtajam finansējuma trūkumam reto slimību ārstēšanai Latvijā. Ignorējot Ministru kabineta (MK) apstiprināto Reto slimību plānu 2023. – 2025. gadam, tiek apdraudēta esošo pacientu terapijas turpināšana un tiek liegta iespēja uzsākt ārstēšanu jauniem pacientiem, vēstīts reto slimību pacientu pārstāvju paziņojumā medijiem.