Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Veselība

VESELĪBA: Ar botulīnu pret pastiprinātu svīšanu

NAV ĻOTI SĀPĪGI. Kā jebkura injekcija, arī botulīna toksīna injekcija padusē, kas palīdz atrisināt pastiprinātas svīšanas problēmu, rada zināmu diskomfortu, bet to nevar nosaukt par ļoti sāpīgu. Latvijā šādu procedūru veic jau vairāk nekā 15 gadu © Ilustratīva bilde

Svīšana ir dabisks un dzīvībai nepieciešams process, jo tā palīdz kontrolēt ķermeņa temperatūru un aktivizēt vielmaiņu. Bet pastiprināta svīšana jeb hiperhidroze ne tikai grauj pašapziņu un mazina pārliecību par sevi, ietekmējot profesionālo darbību, bet arī būtiski traucē savstarpējās attiecībās. Vasarā šī delikātā problēma, par ko parasti skaļi nerunā, kļūst īpaši aktuāla.

Kādi ir iespējamie iemesli pastiprinātai svīšanai? Ko darīt, ja svīst ne tikai paduses, bet arī plaukstas, pēdas, mugura? Cik veiksmīgi šo problēmu risina botulīna injekcijas, no kāda vecuma tās iesaka un kādas ir iespējamās blakusparādības, Neatkarīgajai skaidro dermatoloģe Inna Kasterova.

Droši un uz ilgu laiku

«Pastiprināta svīšana jeb hiperhidroze ir slimība, kas izpaužas pastiprinātā lokālā svīšanā padušu vai pēdu un plaukstu apvidos. Šāda svīšana pārsniedz normālu fizioloģisku termoregulēšanas vajadzību, un to parasti izraisa paaugstināta nervu sistēmas uzbudināmība,» stāsta dermatoloģe Inna Kasterova, piebilstot, ka pastiprinātu svīšanu var izraisīt arī endokrīnas sistēmas traucējumi vai dažas infekciju slimības. Piemēram, vairogdziedzera darbības traucējumi, cukura diabēts, tuberkuloze, veģetatīvā distonija, onkoloģiskas slimības, atsevišķu medikamentu lietošana utt.

«Ja pastiprinātu svīšanu izraisa nervu sistēmas paaugstināta uzbudināmība, tad botulīna toksīna injekcijas ir labs veids, kā atbrīvoties no šīm problēmām, jo botulīna toksīns droši un uz pietiekami ilgu laiku palīdz normalizēt svīšanas dziedzeru darbību, apstādinot pastiprinātu svīšanu,» apgalvo pieredzējusī daktere. Viņa norāda: ja pārmērīga svīšana ir blakusparādība kādai citai slimībai, tad injekcijas atrisina tikai šo lokālo problēmu, bet, protams, nepalīdz izārstēt pašu slimību. Tāpēc tikai izmeklējums pie ārsta palīdzēs saprast, kas izraisa svīšanu un kā ārstēt konkrēto slimību.

Taujāta, vai botulīna toksīna injekcija, ko jau plaši izmanto visā pasaulē, ir sāpīga procedūra, Inna Kasterova atteic: «Kā jebkura injekcija tā rada zināmu diskomfortu, bet to nevar nosaukt par ļoti sāpīgu. Manā praksē neviens pacients procedūras laikā nav raudājis.»

Cik ilgi saglabājas rezultāts? «Parasti rezultāts saglabājas sešus mēnešus. Injekcijas atrisina pastiprinātas svīšanas problēmu, tiek normalizēta sviedru izdalīšanās, bet sviedru dziedzeri netiek bloķēti pavisam,» skaidro dermatoloģe. Viņa gan norāda, ka karstuma iedarbībā vai sporta aktivitāšu gadījumā sviedri ļoti minimālā daudzumā var parādīties, bet tie vairs netraucēs normālai dzīvei, darbam un komunikācijai ar cilvēkiem.

Līdz 56 gadiem

«Pastiprināta svīšana var lokalizēties dažādās vietās: plaukstās, pēdās, mugurā, kaklā, dekoltē zonā, vīriešiem tā bieži sastopama arī uz galvas. Visas lokālās problēmas var atrisināt ar injekcijām attiecīgajā zonā,» stāsta Inna Kasterova. Viņa botulīna toksīna injekcijas ir veiksmīgi taisījusi arī galvā - ar nelielām botulīna devām un speciālu tehniku. «Protams, izvēloties veikt šādu procedūru, vislabāk ir uzticēties profesionālam mediķim, kuram ir liela pieredze šādu injekciju veikšanā,» uzsver dermatoloģe.

Kādas ir iespējamās blakusparādības? Daktere neslēpj, ka pēc injekcijām nevar izslēgt tādas blakusparādības kā asinsizplūdumi, hematomas, kaut gan viņas praksē tādu neesot bijis. «Pēc botulīna injekcijām nav novērojams ne limfodermatīts, ne iekaisuma veidojumi, kā diezgan bieži notiek pēc specializēto dezodorantu lietošanas,» uzsver Inna Kasterova. Protams, grūtniecības laikā viņa šādu procedūru neiesaka veikt. Arī bērniem šādas procedūras neveic - ne agrāk par 18 gadiem. «Runājot par augstāko slieksni - botulīna injekcijām uz galvas un sejas ir vecuma ierobežojums - līdz 56 gadiem, bet pārējās zonās procedūras var veikt arī vēlāk.» Daktere stāsta, ka bieži uz šīm procedūrām nāk sievietes un jauni vīrieši, kuri strādā ofisā, cilvēki, kuru profesija saistās ar pastāvīgu publisku uzstāšanos. «Protams, ofisa darbā un ikdienas kontaktos ar cilvēkiem pastiprināta svīšana tiešām rada ļoti lielu diskomfortu, traucē veiksmīgi attīstīties - jo tā izraisa ne vien fiziskas, bet arī emocionālas problēmas.»

Alternatīva - biežāk jāmazgājas

Kādas ir alternatīvas pastiprinātas svīšanas ārstēšanā? Vai tiešām botulīna toksīna injekcijas ir vienīgais glābiņš? Inna Kasterova skaidro: sviedri ir bioloģisks šķidrums, un tajā vairojas baktērijas, kas var izraisīt dažādas ādas slimības. Tāpēc pastiprinātas svīšanas gadījumā obligāti jāievēro īpaši higiēnas noteikumi - biežāk jāmazgājas, rūpīgi jānoslaukās, tāpat vajadzētu izvairīties no sintētiskiem audumiem, biežāk mainīt apģērbus un apavus. No uztura ieteicams izslēgt pārmērīgi karstus un asus ēdienus, ieteicams atturēties no alkohola lietošanas, smēķēšanas, arī kafijas.

«Pēdējos gados ir pieejami dažādi dezodoranti un pretsviedru līdzekļi, kas palīdz pietiekami efektīvi samazināt sviedru izdalīšanos. Es ieteiktu izvēlēties tādus, kuru sastāvā ir alumināti, jo tiem ir daudz stiprāka un līdz ar to arī efektīvāka iedarbība nekā dabiskajiem dezodorantiem. Paralēli var izmēģināt antiperspirantus ar nakts iedarbību, piemēram, Maxim un Driclor.»

KĀDA ATŠĶIRĪBA?

Dezodoranti

• Satur antibakteriālas vielas. Novērš specifisko aromātu, kas rodas, sviedriem saskaroties ar uz ādas esošajām baktērijām. Tie nemazina sviedru izdalīšanās procesu, tāpēc pastiprinātu svīšanu nemazinās

Antiperspiranti

• Novērš aromātu un bloķē sviedru dziedzeru darbību, tādējādi mazinot sviedru izdalīšanos no padusēm un sagraujot baktēriju vairošanās procesam labvēlīgo vidi. Bet ķermeņa dabīgā termoregulācija tādējādi tiek traucēta. Nosprostotas poras var izraisīt sviedru dziedzeru iekaisumu jeb hidradenītu