VESELĪBA: Izvēlieties vislabāko aizsardzību

© F64

Maza bērna āda ir daudzkārt plānāka par pieauguša cilvēka ādu, un tas nozīmē, ka arī saules ultravioletais (UV) starojums baltās rases bērna ādai ir ļoti bīstams. Saules apdegums bērnībā ir ļoti liels risks ādas vēža attīstībai nākotnē. Kā izvēlēties bērna ādai vispiemērotāko saules aizsargkrēmu?

«Pareizā izvēle ir saules aizsargkrēmu iegādāties aptiekā, jo tur tiek piedāvāti medicīniski pārbaudīti līdzekļi,» saka dermatoloģe Linda Kapteine, paskaidrojot, ka bērniem paredzētie saules aizsarglīdzekļi tiek veidoti uz dabisko minerālu bāzes, un tas nozīmē, ka tie neiesūcas ādā, kas varētu izraisīt kontaktalerģiju vai kādu citu nevēlamu reakciju, bet veido aizsardzību no ārpuses, atstarojot kaitīgos UV starus. Šo līdzekļu sastāvā parasti ir cinka oksīds, titāna dioksīds vai kādi atvasinājumi no šiem komponentiem.

«Bērnam līdz trīs gadu vecumam pavisam noteikti nevajadzētu uzturēties tiešā saulē, jo tās iedarbība var ietekmēt pat mazuļa imūno sistēmu. Ārā, svaigā gaisā, protams, vajag iet, bet ģērbties gaišās drēbītēs un uz atklātajām vietiņām uzklāt saules aizsargkrēmu ar visaugstāko aizsardzību - SPF 50 vai SPF 50+,» iesaka dermatoloģe.

Viņa skaidro: kļūdains ir priekšstats, ka mazam bērnam ir vajadzīga saule, lai viņš uzņemtu vitamīnu D. «Maziem bērniem ir jādzer Vigantol, jo mūsu platuma grādos ar pārtiku un uztura piedevām nav iespējams dabūt pietiekamu vitamīna D devu, turklāt to nevar piesauļot visai ziemai - var tikai apdedzināt bērnam ādu, kas viņa vēlākajā dzīvē var atsaukties ar smagām problēmām,» uzsver daktere Linda Kapteine. Viņa norāda: šobrīd Latvijā ir ļoti augsts UV indekss, un pat pieaugušie tam nav gatavi, tāpēc ne tikai bērniem, bet arī pieaugušajiem nav ieteicams uzturēties tiešā saulē tās visaktīvākajā periodā, kas ir no pulksten 12 līdz 16.

«Jo agrāk intensīvi tiek apstarota bērna āda, jo ātrāk iet bojā ādas šūnas, tostarp samazinās šūnu imūnreakcija, pieaug dažādu infekciju risks, kā arī ātrāk sākas fotonovecošanās. Jebkurš UV apstarojums ir ādas šūnu traumēšana, un, ja mazs bērns saulē apdeg, pieaug risks saslimt ar ādas audzēju. Tāpēc, protams, mazuļu vecākiem par to ir nopietni jādomā,» uzsver dermatoloģe, piebilstot, ka tiem bērniem, kuri līdz 18 gadu vecumam kaut reizi ir guvuši saules apdegumu, risks saslimt ar ļaundabīgu ādas audzēju palielinās 2,5-4,2 reizes.

***

BIODERMA Photoderm KID ar SPF 50 nodrošina maksimālu aizsardzību pret UVB starojumu un spēcīgu UVA starojumu. Cellular Bioprotection komplekss nodrošina optimālu ādas šūnu aizsardzību, bet dzidri zilā krāsa ļauj to pārskatāmi uzklāt uz visas sejas un ķermeņa, tādējādi garantējot optimālu aizsardzību. Tūlīt pēc uzklāšanas zilā krāsa izgaist (100 ml/~ EUR 15)

LOVEA izsmidzināms mitrinošs saules aizsargkrēms bērniem ar SPF50. Ūdensizturīgs. Sniedz tūlītēju aizsardzību no UVA un UVB stariem. Piemērots gan sejai, gan ķermenim. Nav piemērots bērniem līdz 3 gadu vecumam (200 ml/~ EUR 13)

AVON Kids Sun+ ir ūdensnoturīgs sauļošanās krēms bērniem ar SPF 50, ar vitamīniem un Derma 360° tehnoloģiju. Tā sastāvā ir vitamīns E, alveja un pantenols (75 ml/~ EUR 8)

ORIFLAME Sun Zone SPF 50 ir efektīvs, ūdensnoturīgs sauļošanās aizsargkrēms ar augstu aizsargfaktoru jutīgai bērna ādai. Krēma sastāvā ir mīkstinošas un mitrinošas aktīvās sastāvdaļas (50 ml/~ EUR 12)

EUCERIN Sun Kids Spray aerosols bērniem ar SPF50+ nodrošina ļoti augstu aizsardzību pret UVA/UVB stariem. Piemērots bērniem, kas sasnieguši gada vecumu. Aerosols aizsargā bērnu jutīgo ādu no saules izraisītiem apdegumiem un nodrošina bioloģisku šūnu aizsardzību, mazinot ilgtermiņa UV staru radīto ādas bojājumu risku (200 ml/~ EUR21)

NIVEA Sun Kids Pure&Sensitive SPF50+ sauļošanās losjons bērniem un cilvēkiem ar īpaši jutīgu ādu. Līdzekļa inovatīvā formula samazina ādas alerģiju risku, jo tā satur augstākās kvalitātes UVA/UVB aizsardzības sistēmu, kā arī nodrošina tūlītēju aizsardzību pret saules apdegumiem un ilgstošiem ādas bojājumiem. Īpaša ūdensnoturība (200ml/~ EUR 13)

ALTERMED SUN saules aizsargkrēms bērniem ar SPF 50+ ir ļoti augstas aizsardzības sauļošanās krēms jutīgai ādai. Nekairina ādu, palielina ādas aizsargspējas un aizsargā šūnu DNS. Piemērots bērniem no 6 mēnešu vecuma (50 ml/~ EUR 13)



Svarīgākais