Lai uzlabotu vēža ārstēšanu Latvijā, pietrūkst vien 1000 parakstu

© manabalss/ekrānšāviņš

Sabiedrības iniciatīvu portālā manabalss.lv savākti jau teju 9000 parakstu iniciatīvai: “LAI VĒZIS BŪTU ĀRSTĒJAMA SLIMĪBA”, kuras mērķis ir panākt papildus finansējuma piešķiršanu onkoloģisko slimību diagnostikai un ārstēšanai.

“Saslimstība ar onkoloģijas slimībām joprojām Latvijā saglabājas ļoti augsta, tas ir otrs galvenais mirstības cēlonis valstī. Pēdējo gadu laikā situācija onkoloģijas jomā mūsu valstī nav uzlabojusies, jo vēža diagnosticēšanai un ārstēšanai ir nepietiekams valsts atvēlētais finansējums. Pateicoties mūsdienīgām diagnostikas metodēm un efektīvām ārstniecības iespējām, pasaulē vēzi vairs neuztver kā smagu, neārstējamu slimību, bet gan kā hronisku slimību ar labākiem ārstēšanas rezultātiem, slimnieku dzīvildzes pagarināšanu un mazāk izteiktām blakusparādībām. Diemžēl Latvijā ārsti atsevišķās vēža formās un diagnozēs ir spiesti izmantot novecojušas metodes pretēji praksei Eiropā, tostarp Lietuvā un Igaunijā, kur aizvien vairāk izmanto efektīvākas un pacientu veselību saudzējošākas metodes. Ar Tavu balsi par papildu finansējumu varētu būtiski uzlabot onkoloģisko slimību diagnosticēšanu, pilnveidot ārstēšanu un nodrošināt slimnieku rehabilitāciju.

Piedāvājam atbalstīt Veselības ministrijas iesniegto pieprasījumu Finanšu ministrijā par papildus finansējuma piešķiršanu 10 miljonu eiro apmērā onkoloģisko slimību diagnosticēšanai un ārstēšanai. Papildus budžeta līdzekļus onkoloģijai varētu novirzīt no ietaupījumiem, īstenojot strukturālas reformas veselības aprūpē un valsts pārvaldē kopumā, kā arī no plānotās mikrouzņēmumu nodokļu sistēmas maiņas.

Labākas diagnosticēšanas un ārstēšanas iespējas ļaus izglābt daudzas dzīvības un padarīt laimīgas to ģimenes, tuviniekus un draugus. Onkoloģijas pacienti ar savlaicīgi atklātu slimību un atbilstošu ārstēšanu arī turpmāk varēs pilnvērtīgi iekļauties sabiedrībā, turpināt strādāt, maksāt nodokļus un būt aktīvi,” par iniciatīvas aktualitāti teikts “manabalss.lv”.

Jāpiezīmē - kopš iniciatīvas izvietošanas brīža to jau parakstījuši vairāk nekā 8.900 cilvēku.


Veselība

Ārstu biedrības nosodītais Edgars Mednis, kuram ir ne tikai homeopāta, bet arī pediatra sertifikāts, ar profesijai neatbilstošiem izteikumiem dalījies jau agrāk, pirms Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas nomelnošanas saistībā ar difterijas gadījumiem. Iepriekš Ārstu biedrība bezdarbībā vien plātīja rokas, bet šoreiz izskanējis vismaz skaidrs nosodījums. Taču joprojām nemainīgi Mednis var praktizēt kā sertificēts, proti, valsts atzīts ārsts, ziņo "De facto".

Svarīgākais