Mazliet par krūts vēža ārstēšanu…

© F64

2.lapa

Zāles ir, bet - kā nopirkt?

Pašreizējā sistēmiskā krūts vēža terapija balstās uz trim terapijas veidiem: hormonālā terapija, ķīmijterapija un mērķterapija. Piemērotāko ārstēšanas veidu nosaka pēc biomarķieriem jeb tā, kāda veida krūts vēzis atklāts sievietei: Estrogēnreceptoru (ER) pozitīvs, HER2 pozitīvs, trīskārši negatīvs audzējs. Hormonreceptoru pozitīva audzēja gadījumā pamata terapija ir hormonterapija, kam, izvērtējot risku, var pievienot ķīmijterapiju. Trīskārši negatīvs krūts vēzis, kas ir agresīva krūts vēža forma, pamatā tiek ārstēts ar ķīmijterapiju. Bet vislielākās pozitīvās pārmaiņas pēdējos gados notikušas tieši HER2 pozitīva krūts vēža ārstēšanas jomā. HER2 pozitīvais krūts vēzis ir viens no agresīvākajiem, tas ir ātri augošs, tāpēc būtiska ir tūlītēja un efektīva ārstēšana. Par laimi, HER2 pozitīvā krūts vēža ārstēšana arī Latvijā pēdējos gados ir ļoti progresējusi, un valsts beidzot apmaksā efektīvu ārstēšanu ar mērķterapijas medikamentu. Taču zinātne iet uz priekšu, un tiek atklāti un izpētīti arvien jauni medikamenti, un nu jau tiek kombinēti vairāki mērķterapijas līdzekļi, kas būtiski uzlabo rezultātus. Piemēram, mūsdienās, saņemot modernu terapiju ar mērķterapijas līdzekļu kombināciju, ar metastātisku krūts vēzi iespējams nodzīvot vidēji gandrīz 5 gadus. Šo tiešām var uzskatīt par mūsu gadsimta sasniegumu, jo vēl pirms dažiem gadu desmitiem šāds rezultāts nebija iedomājams.Vienīgi jāpiebilst, ka Latvijā pagaidām šī medikamentu kombinācija netiek apmaksāta, un tikai maza daļa pacienšu var atļauties to nopirkt par saviem līdzekļiem, jo tās ir dārgas zāles. Tāpat mērķterapijanav apmaksāta pacientēm, kurām HER2 pozitīvs krūts vēzis tomēr sāk progresēt par spīti iepriekš saņemtai terapijai.

Jāteic, pasaulē un arī daudzās Eiropas valstīs pieejami vēl citi jaunie medikamenti krūts vēža ārstēšanai, un īpaši, ja audzējs ir agresīvs ar metastāzēm. Visticamāk reiz šīs zāles būs pieejamas arī Latvijā, taču - kad? Un vai tās arī tiks iekļautas valsts kompensējamo medikamentu sarakstā? Diagnoze krūts vēzis automātiski nozīmē arī darbnespējas lapu uz daudziem mēnešiem, jo ārstēšanās posms nav viegls, tāpēc bezmaksas ārstēšana tik nopietnas un psiholoģiski smagas diagnozes gadījumā sievietei un, protams, viņas ģimenei ir īpaši būtiski.

Lai arī Latvijā vēža pacientiem būtu pieejami jaunākie un efektīvākie medikamenti, savlaicīga diagnostika un pēc izārstēšanās pieejamas ārstu kontroles vizītes, vēl līdz maija beigām iespējams parakstīties portālā www.manabalss.lv, tā sniedzot atbalstu iniciatīvai “Lai vēzis būtu ārstējams”. No nepieciešamajiem 10 tūkstošiem balsu iniciatīvu parakstījuši jau gandrīz 9000. Atlicis vēl mazumiņš, lai iniciatīvu iesniegtu Saeimā un deputāti varētu sākt darbu pie tās.

Veselība

Ārstu biedrības nosodītais Edgars Mednis, kuram ir ne tikai homeopāta, bet arī pediatra sertifikāts, ar profesijai neatbilstošiem izteikumiem dalījies jau agrāk, pirms Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas nomelnošanas saistībā ar difterijas gadījumiem. Iepriekš Ārstu biedrība bezdarbībā vien plātīja rokas, bet šoreiz izskanējis vismaz skaidrs nosodījums. Taču joprojām nemainīgi Mednis var praktizēt kā sertificēts, proti, valsts atzīts ārsts, ziņo "De facto".

Svarīgākais