VESELĪBA: Kopt ādu – vienkārši un sarežģīti

© Ilustratīva bilde

Pilnvērtīgai ādas kopšanai nepieciešami vien daži līdzekļi – atzīst BENU aptieku farmaceite – kosmētiķe Jeļena Gribanova. Svarīgi ir neapjukt plašajā ādas kopšanas līdzekļu piedāvājumā un izvēlēties sev piemērotākos attīrošos, barojošos, mitrinošos un citus produktus, kas bez konsultanta palīdzības reizēm ir sarežģīti.

J. Gribanova ievērojusi, ka cilvēki ļoti bieži ņem vērā reklāmu ieteikumus, kā arī cenu un rezultātā nereti izvēlas neatbilstošu kosmētikas sēriju. Raksturīga kļūda ir savam ādas tipam nepiemērotu līdzekļu izvēle - bieži vien cilvēki ar taukainu ādu izvēlas līdzekļus sausai ādai u. tml. Līdz ar to krēms ir, piemēram, par biezu, par lipīgu, āda neelpo un vēlamā efekta nav, ādas stāvoklis var pat pasliktināties, jo sevišķi problemātiskas ādas gadījumā.

Sausai un jutīgai ādai

Šis ir viens no grūtāk kopjamiem ādas tipiem, kas var spēcīgi reaģēt gan uz nepareizu kopšanu, gan uz ārējiem faktoriem, piemēram, klimatu. Ir būtiski sausu ādu attīrīt un mitrināt, izvairoties no līdzekļiem, kas var radīt kairinājumu un to sausināt. Tā kā sausai ādai trūkst lipīdu, tad gan attīrīšanai, gan barošanai jāizvēlas lipīdus saturoši līdzekļi. Piemēram, attīrīšanai noderēs maigs micelārais ūdens, bet mitrināšanai - lipīdus saturošs biezas konsistences krēms. Pamatīgākai attīrīšanai reizi nedēļā lietojams maigs enzīmu pīlings. Nevajadzētu aizrauties ar pārlieku biežu sejas mazgāšanu, pilnībā jāatsakas no spirtu saturošiem līdzekļiem.

Taukainai ādai

Taukainam ādas tipam paredzētie līdzekļi palīdz regulēt tauku sekrētus, novēršot tauku sabiezēšanu, kas izraisa poru aizsprostošanos, ka arī iedarbojas kerotolītiski - noloba atmirušo ādas slāni un padara ādu gludāku. Pēc tam lieto mitrinošu krēmu. Reizi nedēļā ādu vēlams attīrīt ar skrubi, taču biežāka abrazīva līdzekļa lietošana sabiezina epidermas ragslāni, un var rasties izsitumi. Taukainai ādai vēlama arī regulāra attīrīšana, izmantojot sejas maskas. Lieti noderēs mālu maskas. Ļoti labvēlīga iedarbība ir arī kosmetologu veiktajām procedūrām. Taukainai ādai nereti tiek ieteikts alfa hidroksiskābju (AHA) pīlings. Krēmus ar AHA var izmantot arī ikdienā.

Normālai un kombinētai ādai

Visbiežāk taukaina āda ir T - zonā, kas ietver pieri, degunu un zodu, bet normāla āda ir uz vaigiem. Cilvēki bieži iegādājas kosmētiku, to pielāgojot vienai no sejas zonām, šī ādas tipa īpašnieki nereti izvēlas pārlieku taukainus krēmus, tāpēc var parādīties arī pinnes. Kombinētas ādas īpašniekiem jāizvēlas kopšanas līdzekļi, kas paredzēti kombinētai ādai. Ja ādai ir kāda problēma, piemēram, pūtītes, atbilstoši problēmai jālieto arī krēms. Šāda tipa ādu vienu līdz divas reizes nedēļā vēlams attīrīt ar spēcīgākas iedarbības līdzekli, kas palīdz nolobīt atmirušo ādu, veicināt citu līdzekļu labāku iesūkšanos. Ja uz sejas radušies iekaisīgi elementi, piemēram, pinnes, nedrīkst lietot skrubi, turpretī droši var izmantot maskas ar māliem.

Rūpes sākas ar ēdienkarti

«Laimīgai ādai nepieciešams laimīgs cilvēks,» saka uztura speciāliste Liene Sondore. «Lai gan higiēna un kopšanas līdzekļi ādai var sniegt veselīgu izskatu, būtiskākās rūpes sākas ar mūsu ēdienkarti.»

Hipokrāts jau 400 gadus pirms mūsu ēras sacījis: lai tavs ēdiens būtu tavas zāles un tavas zāles būtu tavs ēdiens. Tas attiecināms uz ikvienu cilvēka veselības aspektu, tajā skaitā ādas veselību. Tieši tāpēc speciāliste uzsver, ka nav izšķirama atsevišķa ēdienkarte ādas veselībai. Pilnvērtīgs ēdiens pēc uzņemšanas sadalās olbaltumvielās, ogļhidrātos, balastvielās, taukos, vitamīnos un minerālvielās. Tas spēcina organismu, nodrošina tā veselīgu funkcionēšanu, padara cilvēku vitālu un arī ietekmē to, cik veselīgs viņš izskatās. Ikdienas ēdienkarti pārsātinot ar tukšām, nevērtīgām kalorijām, cieš viss organisms, un nereti par to signalizē arī dažādas ādas problēmas - pūtītes, ekzēma u. tml.

Kas jāliek uz šķīvja

L. Sondore skaidro, ka ikvienā ēdienreizē vidēji pusi no porcijas vajadzētu veidot svaigām saknēm vai dārzeņiem. Dienā būtu jāapēd aptuveni 500 g dārzeņu un 200 g augļu vai ogu. Jaunākie Pasaules veselības organizācijas (PVO) ieteikumi ir divas līdz trīs reizes nedēļā ēst 100 g pagatavotas gaļas (aptuveni sver 150 g pirms gatavošanas), divas reizes nedēļā - pagatavotu zivi, bet divas reizes nedēļā turēties pie veģetāra uztura. Protams, atkarībā no diētas (veģetārieši, pescetārieši - daļējie veģetārieši, kuri iekļauj uzturā arī zivis, vegāni u. c.) šo ēdienkarti var pielāgot savām vajadzībām, paturot prātā ēdiena uzturvērtību. Priekšroka vienmēr dodama sezonāliem produktiem, dabiski košam, krāsainam ēdienam.

Olbaltumvielas

Tās organismā veic fermentatīvās funkcijas un dažādu vielu transporta funkcijas uz šūnām un no šūnām, atbild arī par dzelzs, cinka un vara uzsūkšanos. Tās aizsargā organismu no infekciju izraisītājiem un paildzina cilvēka skaistumu un jaunību. Ņemot vērā, ka organismā olbaltumvielu rezerves ir minimālas, tās jāuzņem katru dienu. Vēlamā dienas deva ir 70 - 85 g (1 g olbaltumvielu ir 4 kcal). Organismam vienlīdz vērtīgas ir gan dzīvnieku, gan augu izcelsmes olbaltumvielas. PVO ieteiktā ēdienkarte jāpapildina ar pienu un skābpiena produktiem, olām, pilngraudu produktiem, pākšaugiem (zirņi, pupas, lēcas). Veģetāriešiem ieteicama arī soja, bioloģiski audzētas sojas produkti. Kā veselīgas, sabalansētas maltītes kombinācijas uztura speciāliste min, piemēram, ceptu vistas fileju ar dārzeņiem un biezpiena vai zaļumu mērci, tvaicētu lasi ar dārzeņiem; veģetāriešiem - tofu sieru ar dārzeņiem, rīsus un lēcas. Ideāls aminoskābju komplekts ir arī kartupeļi, kas sacepti ar olu.

Saliktie ogļhidrāti un balastvielas

Saliktie ogļhidrāti atrodami pilngraudu produktos, arī cieti saturošos dārzeņos. Pilngraudu produkti nodrošina arī balastvielu (šķiedrvielu) uzņemšanu, sniedz B grupas vitamīnu devu, kas vajadzīgi ādas un matu veselībai, nervu sistēmas darbībai, atmiņai u. c. Latvijā tradicionālajā rudzu maizē bagātīgi atrodams E vitamīns, kas stimulē ādas reģenerāciju. Tāpat pilngraudu produkti sniedz folātu, cinka, dzelzs, mangāna, magnija un selēna devu. Pilngraudu produkti kalpo arī kā balastvielu avots. Tās bagātīgi atrodamas arī linsēklās, kaņepēs, riekstos, sēnēs, svaigos dārzeņos, augļos. Vēlamā deva ir 30 - 35 g dienā.

Tauki

25 - 30% no diennakts kaloriju daudzuma jāuzņem ar taukiem (1 g tauku ir 9 kcal). Būtiskākais ir to uzņemt no dabiskiem avotiem - sviesta, olīveļļas, gaļas, avokado, piena produktiem un zivīm. Ādai īpaši svarīgas ir omega - 3 un omega - 6 taukskābes, kas piešķir tai elastību, regulē mitrumu, mazina pinnes. Šo labo taukskābju avoti ir, piemēram, linsēklas, auksti spiesta olīveļļa, treknās zivis, zivju eļļa, rieksti.

Ūdens

L. Sondore atgādina arī to, ka veiksmīgai organisma funkcionēšanai būtiski ir ne vien veselīgi ēst, bet arī pietiekami daudz dzert. Ūdens ik mirkli zūd, svīstot, izelpojot un izvadot to caur nierēm un zarnām. Tāpēc obligāti nepieciešams izdzert svaram un fiziskajai aktivitātei atbilstošu ūdens daudzumu (ar vidēju slodzi - 35 ml uz katru ķermeņa masas kilogramu dienā).

Kā uzsver L. Sondore, uztura kvalitāti iespējams ietekmēt, arī plānojot savas maltītes un domājot par galda kultūru. Piemēram, dienās, kas būs aizņemtas, sakombinēt līdzņemšanai produktus, kas sniedz vērtīgas uzturvielas un ilgstošu enerģiju.