Maza bērna uztura problēmas un riski

© Ilustratīva bilde

Laika periods no viena līdz trim gadiem mazam bērnam ir ļoti būtisks. Lai arī vairāk tiek runāts par pirmo dzīves gadu, kad bērna uzturs strauji mainās pa mēnešiem, ne mazāk svarīgs ir arī šis vecuma posms. Jo tas, ko, kā un cik daudz bērns ēd šajā vecumā, nopietni ietekmē to, kāda būs viņa turpmākā veselība.

Kāpēc īpaši izdalīta vecuma grupa no viena līdz trim gadiem, kā pareizi veidot bērna uzturu pēc barošanas ar krūti un kā viņu pasargāt no iespējamā liekā svara un aptaukošanās, kādas ir galvenās vecāku pieļautās kļūdas, veidojot bērna ēdienkarti, un ko saldināti dzērieni un uzkodas starp ēdienreizēm nodara maza bērna kuņģītim, stāsta Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina un pediatregastroenteroloģe Inita Kaže.

Draud ar aptaukošanos

Viena līdz trīs gadus vecs bērns joprojām ir ļoti mazs, un šajā laikā viņam būtu pakāpeniski jāpāriet uz pilna spektra ēdienkarti, iemācoties veselīgus pareiza uztura principus, taču bieži vien notiek pretējais - pāreja uz pieaugušo uzturu notiek pāragri, strauji.

Šā gada martā veiktās aptaujas* rezultāti liecina, ka 92% vecāku līdz divu gadu vecumam pilnībā pārtrauc gatavot bērnam speciāli pielāgotu uzturu (50% - 1-1,5 gada vecumā; 21% - 6 mēnešu - 1 gada vecumā; 21% - 1,5-2 gadu vecumā), iepazīstinot mazo ar pilnu pieaugušā ēdienkarti. «Protams, ja vecāku ēdienkarte ir veselīga un sabalansēta - tā sastāv no dārzeņu sautējumiem, salātiem, tvaicētas gaļas, zupām, pilngraudu produktiem, augļiem, piena produktiem bez piedevām, zivīm -, ar to nav nekādu problēmu, tad ap gada vecumu bērnam var pārstāt gatavot speciāli viņam pielāgotu ēdienu. Bet problēma rodas, ja ģimene neēd veselīgi, ja tās ēdienkartē ir treknas karbonādes, grilēti gaļas ēdieni, pārlieku daudz garšvielu, pusfabrikātu un konditorejas izstrādājumu,» uzsver uztura speciāliste Olga Ļubina, norādot, ka mazam bērnam nepieciešams saņemt daudzveidīgu, viņa vajadzībām pielāgotu uzturu, turklāt maltītēm jābūt regulārām.

Un kas notiek, ja tā nav? Pārlieku liels tauku un olbaltumvielu patēriņš apvienojumā ar mazkustīgu dzīvesveidu draud ar aptaukošanos, nesabalansēts uzturs un vērtīgo uzturvielu trūkums pazemina imunitāti un veicina bērnu biežāku slimošanu. Nepareizs uzturs veicina arī virkni citu problēmu: alerģijas, gremošanas traucējumus, zobu slimības.

«Dažādās literatūrās minēts, ka bērnam jau no desmit mēnešu vecuma viena ēdienreize jāaizvieto ar pieaugušo uzturu, bet - tam jābūt pielāgotam bērnam, un tas nozīmē, ka tajā nedrīkst būt daudz garšvielu un ēdiens nedrīkst būt ļoti bagāts ar olbaltumvielām. Bet, ja ģimene gatavo dārzeņu zupu no gaļas buljona, tad kāpēc ne? Šādu ēdienu bērnam var piedāvāt.»

Mācās no vecākiem

Aptaujā arī atklājies, ka 74% vecāku uztrauc bērnu aptaukošanās. Olga Ļubina savā praksē pārliecinājusies: lielākoties tas uztrauc tieši tos vecākus, kuriem pašiem ir problēmas ar lieko svaru. «Ja vecākiem nav aptaukošanās problēmu, tad arī uztraukums par šo aptaukošanās risku ir ievērojami mazāks - jo bērns savu ēšanas paradumu pieredzi iegūst no vecākiem, vērojot, kādus produktus viņi izvēlas,» skaidro uztura speciāliste.

«Ir jāsaprot, ka bērna vecums no viena līdz trim gadiem ir tas periods, kad attīstās viņa prasmes, un bērna pirmie skolotāji ir tieši vecāki - viņš mācās no vecākiem gan ēšanas manieres, gan paradumus,» uzsver arī pediatregastroenteroloģe Inita Kaže. «Pēc gada vecuma bērns kļūst neatkarīgs, jo viņš sāk staigāt, līdz ar to grib būt patstāvīgs. Un bērna otrajā dzīves gadā viena no vecāku kļūdām ir tā, ka viņi neatļauj bērnam ēst pašam, bet grib barot. Arī tas var radīt ēšanas procesa traucējumus - ne tikai risku liekā svara attīstībai, bet arī svara deficītu. Jo bērnam dzīves pieredze rodas no tā, ko viņš izbauda pats - ar redzi, ar ožu, ar sajūtām. Tāpēc arī ēdienu un tā struktūru bērnam jāļauj izbaudīt ar rokām - tas palīdzēs nākotnē viņam izskaidrot, kāpēc viens vai otrs ēdiens ir labs un kāpēc tas būtu jālieto ikdienā.»

Uztura speciālistei Olgai Ļubinai ir skaidrojums tām mammām, kuras saka: mans bērns neko citu neēd, tikai cīsiņus, vai - tikai baltmaizi ar majonēzi. «Tas nozīmē, ka bērnam kāds to ir piedāvājis. Tur ir garšas pastiprinātāji, un tie rada atkarību. Demokrātija ēdiena izvēlē ir laba lieta, bet - līdz zināmai robežai. Uz bērnu vecumā no viena līdz trim gadiem tā attiecas ļoti minimāli. Jo šajā vecumā tieši vecāki ir tie, kuri nosaka, ko bērns ēdīs un ko - neēdīs.»

Pārāk daudz saldumu

Kādēļ bērniem veidojas liekais svars? Uztura speciāliste Olga Ļubina uzskata, ka biežākais iemesls ir pārmērīga saldumu un cukura lietošana, ko vecāki bērniem dod neapdomīgi. «Ja bērns īsi pirms pamatēdienreizes našķējas ar cepumiem, saldinātiem piena produktiem vai konfektēm, tad, pirmkārt, viņš mazāk ēdīs pārtiku ar augstu bioloģisko vērtību. Līdz ar to viņš nesaņems nepieciešamās uzturvielas, vitamīnus un minerālvielas, kas vajadzīgas viņa augšanai un attīstībai. Otrkārt, viņš saņems daudz vairāk kaloriju, kas nākotnē var veicināt aptaukošanās attīstību. Lai padzertos, bērnam veselīgākais ir tīrs ūdens. Saldinātie dzērieni palielina uzņemto cukuru daudzumu, un ar laiku tas arī var veidot lieko svaru.»

Saskaņā ar iepriekš minētā pētījuma rezultātiem, 59% vecāku ikdienā dod maziem bērniem uzkodas starp ēdienreizēm - ne tikai svaigus augļus un dārzeņus, bet arī jogurtus ar piedevām (24% katru dienu, 40% - dažas reizes nedēļā), cepumus (attiecīgi 20% un 40%), konfektes un saldumus (attiecīgi 18% un 33%).

«Vecāki izvēlas vieglāko ceļu - kamēr gatavo vakariņas, iedod bērnam kādu ātro našķi, piemēram, biezpiena sieriņu. Bet kāpēc tas nevarētu būt vienkārši biezpiens? Tā uzreiz būs pilnvērtīga ēdienreize, turklāt bērns dabūs gan olbaltumvielas, gan ogļhidrātus, gan arī taukus, kas vajadzīgi viņa attīstībai,» iesaka uztura speciāliste. «Laika trūkuma dēļ vecāki bērniem nevāra graudu putras, bet izlīdzas ar jau gatavām, kas tikai jāpārlej ar karstu ūdeni. Bet - šajās putrās ir ļoti daudz cukura! Piemēram, 35 gramu paciņā var būt pat līdz trim tējkarotēm cukura. Ja vecāki paši bērnam to gatavotu, liktu tik daudz cukura? Diez vai.»

Uztura speciāliste vērš uzmanību arī uz rupjmaizi, ko ikdienā ēd 71% mazu bērnu. «Arī rupjmaize var būt cukura avots - ir daži maizes veidi, kur uz simt gramiem ir pat divas tējkarotes cukura.»

1,05 g proteīna uz 1 kg svara

Neiepriecinoši fakti atklājas par vairāku mazajiem nepiemērotu produktu regulāru lietošanu. Piemēram, vismaz dažas reizes mēnesī cīsiņus, sardeles un pelmeņus ēd teju 60% bērnu, bet frī kartupeļus un zivju pirkstiņus - attiecīgi 52% un 40%. Makaronus mazie bērni uzturā lieto vēl biežāk - 49% bērnu tos ēd vairākas reizes nedēļā. Dažas reizes mēnesī 49% bērnu ēd picas, bet 18% dabū arī hotdogus un hamburgerus. «Šādiem ēdieniem mazu bērnu uzturā vispār nav jābūt! Jā, skatoties katru ēdienu grupu atsevišķi, tas varbūt arī nešķiet ļoti bieži, taču, summējot kopā, sanāk, ka vienu līdz trīs gadus maziem bērniem teju ik dienu tiek doti produkti, kas veicina aptaukošanos,» secina Olga Ļubina.

«Arī pārmērīga olbaltumvielu lietošana uzturā var veicināt aptaukošanos,» uzsver uztura speciāliste. Viņa norāda, ka visvairāk šī ietekme novērota tieši pirmajā un otrajā bērna dzīves gadā, kas sakrīt ar laiku, kad bērna uzturā parādās produkti un ēdieni, kurus uzturā lieto arī pārējā ģimene, un saņemto olbaltumvielu daudzums sāk pieaugt. Olga Ļubina skaidro, ka nepieciešamais olbaltumvielu daudzums uzturā ir atkarīgs no cilvēka svara, vecuma, fiziskās aktivitātes, kā arī veselības stāvokļa. Saskaņā ar ES Pārtikas zinātniskās komitejas ieteikumiem bērniem vecumā no viena līdz trim gadiem dienā jāuzņem trīs reizes mazāk olbaltumvielu nekā pieaugušajam, un tas ir - 1,05 g proteīna uz 1 kg svara. Piemēram, ja bērna svars ir 15 kg, viņa uzturā jānodrošina 15,75 g olbaltumvielu. Viena ola satur ap 8-9 g olbaltumvielu, 50 g biezpiena - ap 9 g olbaltumvielu, piena glāze - ap 6 g olbaltumvielu, glāze specializēta piena dzēriena mazuļiem - 3 g olbaltumvielu.

Arī pediatregastroenteroloģe Inita Kaže norāda, ka piena produkti, kas bērnam vajadzīgi ik dienu, jālieto mērenās devās: bērniem vecumā no vien līdz trim gadiem tie ir ~ 350-400 ml piena dienā, ne vairāk kā 500 ml! «Protams, jāskatās, kādi piena produkti tiek lietoti. Katrā ziņā, bērnam noteikti nevajadzētu dienā apēst simt gramu siera, jo sierā ir lielāks olbaltumvielu saturs, un tas var radīt ne tikai aizcietējumus - ar laiku arī nopietnas veselības problēmas, tostarp aptaukošanos.»

* Dati: vecāku aptauja par viena līdz trīs gadus vecu bērnu uztura paradumiem (mammamuntetiem.lv, 2015)

PROBLĒMAS

• pārlieku strauja pieaugušo ēdienkartes iepazīšana

• paaugstināts olbaltumvielu un tauku daudzums

• liels saldinātu produktu patēriņš

• mazkustīgums

RISKI

• aptaukošanās

• uzturvielu trūkums un zema imunitāte

• alerģijas

• gremošanas traucējumi

• zobu slimības

KAS NEPIECIEŠAMS MAZAM BĒRNAM

JĀ!

• ēdienreižu regularitāte: 5 ēdienreizes (3 lielās maltītes un 2 veselīgas uzkodas)

• silta maltīte, bērnam atbilstošs porcijas lielums

• ūdens - pieejams visas dienas garumā

• gudra produktu izvēle (dažādība un bērna veselībai piemērotu produktu izvēle)

NĒ!

• saldinātiem ēdieniem un dzērieniem

• pusfabrikātiem

• našķiem starp ēdienreizēm

• pārāk daudz dzīvnieku izcelsmes olbaltumvielām



Svarīgākais