Svarīgākais par lūpu veselību

© Publicitates foto: K Squared Glamour

Lūpas primāri tiek uzskatītas par sievišķība un seksualitātes simbolu, tāpēc skaistuma industrijā pārsvarā runā par to, kā tās palielināt un padarīt iekārojamākas, bet ļoti maz pievērš uzmanību tam, kā tad pareizi lūpas ir jākopj.

Sieviešu žurnālos ir daudz informācijas par krēmiem un serumiem, kas vajadzīgi maigajai ādai ap acīm, kaklam un dekoltē zonai, bet par lūpām nerunā gandrīz neviens. Ar ko lūpas atšķiras no pārējās ādas, kādas var būt lūpu ādas problēmas, stāsta medicīnas zinātņu doktore, dermatoloģe Kristīne Azarjana.

Neaizsargātākā ķermeņa daļa

«Lūpu āda ir daudz trauslāka, jo epidermas slānis, respektīvi, augšējais ādas slānis ir daudz, daudz plānāks nekā pārējās ādas slānis. Tajā nav tauku dziedzeru, nav matu folikulu, līdz ar to nav arī sviedru dziedzeru,» stāsta Dr. Kristīne Azarjana. Viņa atgādina, kam mums vajadzīgi sviedru un tauku dziedzeri – lai izdalītais sekrēts radītu uz ādas aizsargslānīti un to pasargātu gan no pārmērīgas izžūšanas, gan no patogēnās mikrofloras. Bet – lūpu ādā šīs funkcijas nav. «Nav arī melanocītu. Kā zināms, tās ir šūnas, kas ādā ražo pigmentu, un iedegums, kas rodas saulē, ir ādas aizsargreakcija pret tās kaitīgo iedarbību. Tātad – no ultravioleto (UV) staru kaitīgās iedarbības lūpas praktiski nav pasargātas. Turklāt kapilāri tajās ir ļoti tuvu ādas virsmai – tāpēc tās ir sārtas, bet tajā pašā laikā caur tiem ātrāk iztvaiko ūdens, un tās ātrāk izžūst. Līdz ar to lūpas bieži ir pirmās, kas signalizē par kādām izmaiņām/slimībām organismā,» stāsta pieredzējusī dermatoloģe. Piemēram, anēmija (mazasinība) bieži izpaužas ar lūpu sausumu, ar kaktiņu plaisāšanu. Saplaisājuši lūpu kaktiņi var vēstīt arī par kādu vitamīnu trūkumu organismā, respektīvi, par B grupas vitamīnu un A vitamīna deficītu. Uz lūpām var redzēt arī dažādas alerģiskas izpausmes. «Kad lūpas kļūst sausas, mēs cenšamies tās laizīt, un tas tikai provocē to, ka tās kļūst vēl sausākas,» norāda Dr. Kristīne Azarjana. Viņa uzsver: uz lūpām bieži ir ne tikai herpes infekcija, arī audzēji nereti veidojas tieši uz lūpām, par ko gan ir diezgan maz informācijas. «Lūpas ir mūsu visneaizsargātākā ķermeņa daļa, visbiežāk pakļauta saulei, kas var izraisīt gan bazālo šūnu karcinomu, gan plakanšūnu vēzi, kas ir daudz agresīvāka vēža forma. Tāpēc par lūpām ir ļoti jārūpējas,» uzsver dermatoloģe, piebilstot, ka vēzis uz lūpām ļoti reti vērojams gados jauniem cilvēkiem, tas attīstās vēlākā vecumā, ādai novecojot.

Hronodermija un heliodermija

Kas notiek ar lūpām, ādai novecojot? Dr. Kristīne Azarjana uzskaita: pirmkārt, tās kļūst plānākas, tievākas, zaudē savu apjomu; otrkārt, mainās augšlūpas un apakšlūpas attiecības; treškārt, parādās smalkas krunciņas ap lūpām un, uzklājot lūpu krāsu, tā ieplūst krunciņās; ceturtkārt, lūpu kontūra izplūst, kļūst nevienmērīga.

«Mēs visi vēlamies pilnīgas lūpas. Kāpēc? Tāpēc, ka pilnīgas lūpas ir cieši saistītas ar sievišķā hormona estrogēna līmeni asinīs, kas arī norāda uz sievietes fertilitāti [spēju radīt bērnus]. Tas ir pierādīts. Tāpēc arī vīriešiem patīk sievietes ar lielākām lūpām.»

Lūgta izskaidrot, kādi ir galvenie faktori, kas ietekmē lūpu novecošanos, Dr. Kristīne Azarjana stāsta: tā ir hronodermija un heliodermija. Hronodermija ir laika radītās izmaiņas, organismam kopumā novecojot – tās ir kaulu struktūras, muskuļu, taukaudu un ādas izmaiņas. Heliodermija ir saistīta ar ārējiem vides faktoriem, un galvenokārt tā ir UVA un UVB staru ietekme.

«Runājot par hronodermiju, ļoti svarīga ir arī ģenētiskā mīmika: jo vairāk izrādām emocijas tieši ar mutes zonu, ja smēķējam, krunciņas parādās daudz ātrāk – jo, ja apļveida muskulis, kas ir ap muti, ir nepārtrauktā kustībā, tas tīri mehāniski rada krunciņas,» skaidro dermatoloģe.

Savukārt heliodermija līdztekus hronodermijai attīstās vairāku gadu laikā: atkārtotu saules staru iedarbības rezultātā āda zaudē spēju patstāvīgi atjaunoties, un bojājums kumulējas. Kas tad notiek? «UV staru ietekmē tiek bojātas kolagēna (veido dermas karkasu) šķiedras un tiek aktivizēti divi enzīmi, kas šķeļ kolagēnu – tie ir kolagenāze un gelatināze. Kolagenāze sašķeļ kolagēnus divās daļās, bet gelatināze fragmentē kolagēnu vēl smalkākās daļiņās. Līdz ar to mūsu ādā (dermā) samazinās veselā kolagēna daudzums un rodas ļoti daudz bojātā kolagēna, kas savukārt vairs nespēj noturēt ādas tvirtumu,» skaidro dermatoloģe. Viņa turpina: arī elastīgās šķiedras atbild par ādas elastīgumu, un tieši šīs šķiedras ir visjutīgākās pret ārējās vides iedarbību un pirmās, kas tiek bojātas. Rezultātā – smalkas, virspusējas grumbiņas. «Bet ne tikai saules ietekmē, arī ar gadiem (pēc 30) aktīvāks kļūst enzīms, kas sagrauj elastīgās šķiedras, un sākas elastolīzes process.»

Vajadzīga hialuronskābe

Dr. Kristīne Azarjana stāsta, ka nākamais svarīgais komponents lūpu veselībai ir hialuronskābe, kas atrodas starpšūnu telpā un kam piemīt fantastiskas spējas piesaistīt ūdeni un uzturēt ādas hidratāciju optimālā līmenī. Tas attiecas arī uz lūpām – piesaistot šķidrumu, tās kļūst tvirtākas, pilnīgākas. Ja hialuronskābes ir maz, lūpas kļūst sausākas, mazākas, veidojas krunciņas.

«Protams, ar gadiem mēs zaudējam hialuronskābi, arī ilgstoši atrodoties saulē, tās daudzums pakāpeniski samazinās. Un, kas ir interesanti – hialuronskābe vajadzīga arī fibroblasta šūnām, kas ražo kolagēnu: ja hialuronskābes ir par maz, arī kolagēns netiek ražots.»

Daktere uzsver: ir pierādīts, ka galvenie ārējie faktori, kas iznīcina hialuronskābi, ir UV stari un smēķēšana. Un tas attiecas uz visu – ne tikai sejas, arī ķermeņa ādu.

VIEDOKLIS

Jā vai nē lūpu skrubim?

Atbild Dr. Kristīne AZARJANA:

– Viss atkarīgs no lūpu ādas tipa. Godīgi sakot, es domāju, ka tas ir diezgan agresīvi. Piemēram, pie kosmetologa vai dermatologa veicot ķīmisko pīlingu, acu zona ir tā, ko neaiztiek. Tāpat kā lūpas. Turklāt skrubji, kas paredzēti taukainai un kombinētai sejas ādai, ne vienmēr der lūpām – jutīgām lūpām ar tādu var tikai nodarīt pāri. Skaidrs, ka skaistumkopšanas joma ir ļoti liels bizness, bet – ir jāmācās saprast, kurš produkts jums der un kurš nav ieteicams. Katrā ziņā, ja lūpas ir jutīgas, lūpu skrubjiem sakiet kategorisku nē!

PRODUKTI LŪPU SKAISTUMAM

INFRACYTE LUSCIOUS LIPS ir absolūts jaunums pasaules tirgū, kur tas ir pusotru gadu, šajā pavasarī ienācis arī Latvijā. Tas ir lūpu spīdums (50 EUR), kas sniedz piecus ieguvumus: pretnovecošanās efektu, apjoma palielināšanu, mitrināšanu, dziedēšanu un lūpu atjaunošanu. Satur hialuronskābi, kas ar nanotehnoloģiju palīdzību tiek nogādāta lūpu ādas dziļākajos slāņos un piesaista organismā esošo ūdeni, lai padarītu lūpas pilnīgākas.

Lai nodrošinātu noturīgāku rezultātu, to iesaka lietot četras nedēļas vismaz divas reizes dienā

YSL apjomu palielinoša lūpu lakaspīdums (34,49 EUR) ar mitrinošu efektu. Sastāvā ir hialuronskābe, kas padara lūpas pilnīgākas un jutekliskākas; spīduma noturība – līdz sešām stundām

ISA DORA barojošā lūpu eļļa Nourishing Lip Oil (14, 99 EUR) ar gēlaeļļas formulu mitrina un baro lūpas. Aktīvās sastāvdaļas: avokado eļļa (mitrina, palielina kolagēna ražošanu, darbojas kā antioksidants), saulespuķu eļļa (mitrina, mīkstina, pretnovecošanās īpašība) un kokosriekstu eļļa (atjauno un mitrina)

LANCOME Juicy Shaker lūpu eļļa (21,99 EUR) ir sulīgākais šī pavasara jaunums – divfāzu formula apvieno eļļas spīdumu un komfortu ar pigmentu košajiem toņiem. Nav lipīga, padara lūpas gludas un mirdzošas

AVON Ultra Glazewear lūpu spīdums (3,49 EUR) ar SPF 15 sniedz piesātinātu toni un kārdinošu spīdumu. Sastāvā: arktisko ogu eļļa, kas bagāta ar vitamīnu E un omega 3 taukskābēm. Arktisko ogu eļļa ir arī spēcīgs antioksidants, kas palīdz cīnīties ar brīvajiem radikāļiem un samazina novecošanās pazīmes

ORIFLAME Giordani Gold Youth Full lūpu spīdums (9,90 EUR) mitrina un izlīdzina lūpas. Sastāvā: hialuronskābes mikropērlītes

COLLISTAR kolekcijā Ti Amo 500 ir divi jauni un aktuāli lūpu spīdumu toņi, kas lieliski mirdz un garantē perfektas lūpas; tie sniedz acumirklīgu apjomu un ilgstoši noturīgu spīdumu (19,49 EUR)

CLARINS lūpu spīdumam Instant Light Natural Lip Perfector (17, 99 EUR) no 2016. gada pavasara grima kolekcijas ir maiga želejveida konsistence, garšīgi salds aromāts un 3D mirdzums. Tas nodrošina vienmērīgu un spīdīgu klājumu, kas lūpas padara pilnīgākas

ISA DORA pavasara kolekcijas Riviera lūpu spīdums Multi Vitamin Lip Gloss (17, 99 EUR) satur līdz pat 90% vitamīnu; tas uzlabo ādas elastību, stimulē šūnu un kolagēna ražošanu, cīnās pret novecošanos un padara lūpas pilnīgākas



Veselība

Latvijā potenciāli bīstamā situācijā pašlaik varētu būt vairāki simti bērnu un aptuveni puse pieaugušo iedzīvotāju, kuri nav vakcinēti pret bīstamo slimību – difteriju. Pagājušajā gadā vairāk nekā piecsimt bērnu divu mēnešu vecumā nesaņēma vakcīnu pret difteriju, bet to laikus nesaņēma pusotrs tūkstotis bērnu.

Svarīgākais