Iemāca pārbaudīt krūšu veselību

© F64

Krūšu pašpārbaudes punktā jau 14 sievietēm atklātas izmaiņas krūtīs, kuru dēļ viņām ieteikts veikt tālāku izmeklēšanu.

«Sievietes vēlas saņemt gan speciālista konsultāciju par to, kā jāveic krūšu pašpārbaude, gan lūdz, lai viņām pārbauda krūšu veselību,» stāsta speciāliste Ramona Galsone, kura strādā Krūšu pašpārbaudes punktā. Pēc divu dienu intensīva darba speciālistu pirmie novērojumi liecina: sievietes nezina, kā jāveic krūšu pašpārbaude.

Krūšu pašpārbaudes punktā pirmajā nedēļā speciālista konsultāciju saņēma 75 sievietes un četri vīrieši. Trim sievietēm tika ieteikts veikt tālāku izmeklēšanu, jo krūtīs sataustīti veidojumi. Bet aizvadītajā nedēļas nogalē speciālista konsultāciju saņēma 105 cilvēki. 9 sievietēm ieteikts veikt tālāku izmeklēšanu, jo krūtīs sataustītas izmaiņas, bet divām – iespējami ātrākā laikā doties uz mamogrāfijas izmeklējumu.

Viena no sievietēm, kura apmeklēja Krūšu pašpārbaudes punktu, atzina, ka veikusi garu ceļu ar sabiedrisko transportu no Ulbrokas, lai saņemtu speciālista konsultāciju: “Man kādu laiku sāp viena krūts, un mājās pati sataustīju kaut kādu veidojumu. Nezinu, ko darīt tālāk un vai pašpārbaudi veicu pareizi, tāpēc atbraucu. Gribu zināt gan to, kā vispareizāk pašai pārbaudīt krūtis mājās, gan arī saņemt speciālista ieteikumu, kur vērsties tālāk ar savu problēmu, jo krūts nebeidz sāpēt.”

Veidojumu krūtī pati mājās bija sataustījusi vēl kāda sieviete un, ieejot pašpārbaudes teltī pie speciālista, izplūda asarās. Tomēr pēc rūpīgas apskates sievietes aizdomas par ko nelāgu neapstiprinājās – speciālists secināja, ka viņas krūtīs nav izmaiņu, par kurām vajadzētu uztraukties.

Lai kliedētu sievietes bažas, viņai ieteica doties pie ģimenes ārsta, lai saņemtu norīkojumu veikt ultrasonogrāfijas pārbaudi. “Man tiešām kļuva mierīgāk, taču noteikti veikšu sonogrāfiju,” viņa sacīja pēc apskates.

Krūšu pašpārbaudi pie speciālista vēlējās iemācīties arī vairākas jaunās māmiņas, kuras nesen beigušas barot savu bērniņu ar krūti. Divas no viņām atklāja, ka par iespēju apmeklēt Krūšu pašpārbaudes punktu un bez maksas saņemt speciālista konsultāciju izlasījušas žurnālā “Ieva”, kas ir kampaņas “Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!” informatīvais atbalstītājs. Savukārt kāda cita apmeklētāja par šo iespēju bija uzzinājusi televīzijas raidījumā.

Krūšu pašpārbaudes punktu apmeklēja arī vairākas mammas ar savām meitām – gan pusaudžu vecumā, gan pieaugušām, gan arī vēl pamatskolas vecumā. Viņas dzirdējušas onkoloģes Sarmītes Baltkājes vēsti, ka krūts vēzis tiek atklāts arvien jaunākām sievietēm, bet dažādi labdabīgi veidojumi – pat vidusskolas vecuma meitenēm.

Tāpat nedēļas nogalēs Krūšu pašpārbaudes punktā ir iespēja parakstīties par Onkoloģisko pacientu organizāciju alianses iniciatīvu Lai vēzis būtu ārstējams! portālā www.manabalss.lv. Krūts veselības informatīvā kampaņa Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu! aktīvi aicina parakstīties par šo iniciatīvu, lai onkoloģijas pacientiem būtu pieejamas mūsdienīgas diagnostikas metodes un jaunākās ārstniecības iespējas.

Saskaroties ar diagnozi vēzis, cilvēkam nepieciešama tūlītēja un iespējami efektīvāka ārstēšana, lai uzveiktu nereti ļoti agresīvo audzēju. Diemžēl valsts kompensē tikai daļu medikamentu, un nereti tie nav jaunākie un efektīvākie, kas pieejami vien par maksu. Vēža slimnieks ārstēšanās laikā visbiežāk nespēj strādāt, tāpēc ienākumi manāmi sarūk, bet medikamenti ir ļoti dārgi. Turklāt jaunākās pieejamās zāles vairākiem vēža veidiem, arī krūts audzēja ārstēšanai, nerada tik nopietnas blaknes kā līdz šim pieejamie medikamenti un cilvēks arī ārstēšanās laikā varētu strādāt.

Lai palīdzētu onkoloģijas pacientiem saņemt efektīvu ārstēšanu un diagnostiku, nepieciešami 10 000 parakstu, kas ļaus iniciatīvu iesniegt Saeimās izskatīšanai. Jau parakstījušies aptuveni 8000 cilvēku. Daudzi Krūšu pašpārbaudes punkta apmeklētāji izmantoja iespēju un parakstījās turpa, pastāstīja kampaņas pārstāve Sigita Āboltiņa. Viņa atklāj kādas sievietes stāstu: viņas mamma pirms vairākiem gadiem veiksmīgi izārstējusies no krūts audzēja, taču blaknes saņemto medikamentu dēļ bijušas briesmīgas. “Sekas ir joprojām,” atklāja sieviete, “jo mammai viena roka kļuvusi daļēji paralizēta – normāli nekustas. Arī ārstēšanās laikā, kas ilga astoņus mēnešus, viņai bija ļoti grūti – visas tās kaulu laušanas, sāpes, sliktā dūša… Ja mums būtu bijusi nauda, varētu pirkt zāles, kas nerada tādas blaknes, bet šie medikamenti maksā vairākus tūkstošus eiro mēnesī. Diemžēl mums nebija tādu līdzekļu.”

Kampaņu Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu! jau sesto gadu pēc kārtas organizē Latvijas Basketbola savienība un krūts vēža pacienšu atbalsta biedrība Vita. Šogad īpaša uzmanība ir veltīta sieviešu zināšanām par krūšu pašpārbaudi, jo līdztekus ārsta konsultācijām un izmeklējumiem tas ir būtisks veids, kā sieviete var pārbaudīt, vai krūtis ir veselas. Krūšu pašpārbaudes punktā ir liela interese par krūšu mulāžu, sievietes to iztausta un var sajust labdabīgus un ļaundabīgus veidojumus. Krūšu pašpārbaudes punkts darbosies līdz 22. maijam tirdzniecības centrā Rīga Plaza, tur nedēļas nogalēs no pulksten 13 līdz 19 pieejams speciālists, kurš sievietei bez maksas var pārbaudīt krūtis, kā arī iemācīt krūšu pašpārbaudi.

«Īpaši svarīgi pašizmeklēšanu veikt gados jaunākām sievietēm, jo pārbaudes samazina ielaistu vēža gadījumu skaitu. Jaunām sievietēm nav paredzēts valsts organizēts krūts izmeklējums.

Valsts organizētais skrīnings tiek veikts sievietēm no 50 līdz 69 gadiem, un arī te būtu nepieciešams aktivizēt un vairāk uzrunāt sievietes, jo tikai 30–40 procentu izmanto šo izmeklējumu. Mamogrāfijā var pamanīt audzēju, kurš vēl nav sataustāms, un šīs pārbaudes var samazināt sieviešu mirstību ar krūts vēzi par 70 procentiem, ja vien sievietes ietu uz skrīningu,» norāda Latvijas Onkoloģijas centra Krūts ķirurģijas nodaļas vadītājs ķirurgs onkologs Jānis Eglītis. Lielākā daļa – 75–80 procentu – sieviešu, kuras ārstējas Latvijas Onkoloģijas centrā, pašas ir sataustījušas izmaiņas krūtīs. Svarīgi, ja tas ir noticis, nenobīties un uzreiz vērsties pie ārsta pēc padoma. 80 procentu no sataustāmajiem veidojumiem krūtī ir labdabīgi (cistas, fibroadenomas un citi veidojumi). Lai gan ne visus audzējus iespējams sataustīt, ir ļoti svarīgi veikt krūšu pašpārbaudi, jo piektdaļu ļaundabīgo audzēju var atklāt bez īpašām izmeklēšanas metodēm.

 

 

Veselība

Nākamā gada budžetā Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam (NMPD) paredzēts izdevumu samazinājums par 1,6 miljoniem eiro, un gan šī, gan citu iemeslu dēļ dienests veiks darba organizācijas izmaiņas, piemēram, plānots samazināt brigāžu skaitu nakts stundās un ieviest jaunu hospitalizācijas principu, aģentūru LETA informēja dienestā.

Svarīgākais