VESELĪBA: Moderna vēža ārstēšana ekskluzīva?

TEHNOLOĢIJAS VESELĪBAI. Rīgā, Pārdaugavā darbu sācis Rīgas Stradiņa universitātes veidotais Nukleārās medicīnas centrs, līdz ar to arī Latvijā pacientiem būs iespēja pārbaudīt veselību ar jaunu tehnoloģiju. Tā balstās uz divām galvenajām iekārtām – ciklotronu, kas sintezē izotopus, un pozitronu emisijas tomogrāfu (PET), kas sapārots ar datortomogrāfu. Eiropā PET izmeklējumi nav ekskluzīvi, bet vēža pacientu ārstēšanā tiek lietoti desmit gadus. Taču Latvijā tie – vismaz pagaidām – pieejami tikai maksātspējīgiem pacientiem © Publicitātes foto

Rīgas Stradiņa universitātes veidotais Nukleārās medicīnas centrs šajās dienās uzsāk darbu. Tajā, ar Latvijā līdz šim neizmantotu jaunu izmeklējumu – pozitronu emisijas tomogrāfijas un datortomogrāfijas (PET/CT) metodi izmeklējot pacientus, ļaundabīgu audzēju varēs konstatēt vien dažu milimetru lielumā, bet īpaši svarīgi, ka šī metode ļauj uzzināt par audzēju ievērojami vairāk, nekā tas jebkad ir bijis iespējams, un tas ir būtiski, plānojot ārstēšanu.

Tā ir mūsdienās precīzākā vēža diagnostikas metode, taču arī dārgākā. Vai jaunākie medicīnas zinātnes sasniegumi būs pieejami tikai dažiem, ekskluzīviem pacientiem? Centra dibinātāji atzīst: pagaidām tas ir maksas pakalpojums, taču vismaz pieejams Latvijā, un cerams, nākotnē tiks iekļauts arī valsts apmaksātu veselības aprūpes pakalpojumu sarakstā.

Pasaulē zināms, Latvijā – fantastika

Nukleārā medicīna ir medicīnas un medicīniskās vizualizācijas nozare, kas lieto radionuklīdus jeb īsās dzīves izotopus slimību diagnosticēšanai un ārstēšanai, kā arī jaunu medikamentu izstrādē. Nukleārās medicīnas tehnoloģija balstās uz divām galvenajām iekārtām – ciklotronu, kas sintezē divas līdz 100 minūtes dzīvojošus izotopus, kā arī pozitronu emisijas tomogrāfu (PET), kas sapārots ar datortomogrāfu (DT), stāsta viens no projekta idejas autoriem, Nukleārās medicīnas centra vadītājs Vitālijs Skrīvelis. Iešļircinot cilvēkam izotopus, uz PET/DT skenera var redzēt, kuros viņa orgānos ir vēža metastāzes. Šī tehnoloģija pasaka, kā uzvedas cilvēka organisma šūnas, kāds ir tās metabolisms. Piemēram, datortomogrāfijā var iegūt tikai informāciju par to, kā izskatās orgāni. Jaunā tehnoloģija ļauj redzēt pilnīgi visas metastāzes, tādēļ ārsti var precīzāk noteikt ārstēšanas metodes.

Izmeklējumiem, kas tagad ir pieejami arī Latvijā, jaunatklātajā centrā, onkoloģijas nozarē pasaulē nav konkurentu precīzas audzēja stadijas noteikšanā, audzēja dinamikas novērtēšanā, recidīvu diagnostikā un terapijas veidu efektivitātes noteikšanā. «PET/CT tehnoloģijas, kuras pašlaik ir modernākās vēža diagnostikā pasaulē, ļaus Latvijā likvidēt desmitgadē mērāmu atpalicību šīs slimības diagnostikā un ārstēšanā, piemēram, no Skandināvijas valstīm,» saka V. Skrīvelis. Viena izmeklējuma izmaksas svārstās no 900 līdz 1500 eiro.

Personalizētas medicīnas sākums

Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) rektors, ķirurgs profesors Jānis Gardovskis papildina, ka ar šo izmeklējumu iespējams konstatēt vēža šūnu perēkļus vien dažu milimetru lielumā. Ārsts varēs izveidot mērķtiecīgāku un personalizētāku terapiju. «Viens piemērs – lai pacientu izārstētu no vēža, ārsts nozīmē ķīmijterapiju, kas nokauj vēža šūnas. Taču ķīmijterapijai ir blakusefekti – tā nokauj ne tikai vēža šūnas, bet vēl arī ļoti daudzas citas labvēlīgās un organismam nepieciešamās šūnas, mainās pacienta vizuālais izskats, piemēram, izkrīt mati, moka slikta dūša, cieš cilvēka dzīves kvalitāte,» stāsta J. Gardovskis. Ar jaunajām iekārtām savlaicīgi konstatējot, ka organismā vairs nav vēža šūnu, ķīmijterapiju varēs padarīt daudz īsāku vai pat nenozīmēt vispār, netērējot par to naudu un, pats būtiskākais – nemokot pacientu ar šo terapiju, bet atrodot tieši viņam piemērotāko, saudzīgāko atlabšanas veidu.

Tikai izredzētajiem?

Gadā Latvijā onkoloģisku saslimšanu diagnosticē ap 11 000 pacientu, bet kopējais skaits pacientu, kuriem jebkad atklāts vēzis ir vairāk nekā 77 000. Neviļus rodas jautājums, kas varēs izmantot modernā centra pakalpojumus? Jā, PET izmeklējumu pašlaik valsts neapmaksā, tomēr ir pieprasījums pēc šāda izmeklējuma, saka RSU, kam centrs Medvision ir meitasuzņēmums. Līdz šim pacienti devās veikt izmeklējumu uz ārvalstīm – Vāciju, Lietuvu, Igauniju, un paši sedza ne tikai izmeklējuma izmaksas, bet arī ceļa un uzturēšanās izdevumus, turklāt tālais ceļš ir papildu slodze organismam. «Tā kā jaunais Nukleārās medicīnas centrs sniedz iespēju veikt izmeklējumu tepat Latvijā, tas ievērojami uzlabo šī pakalpojuma pieejamību onkoloģijas pacientiem, kā arī samazina viņu izdevumus pakalpojuma saņemšanai,» saka Edijs Šauers no RSU. Nukleārā medicīnas centra veidotāji cer, ka nākotnē tas būs valsts apmaksāts pakalpojums, jo ir nepieciešams personalizētās medicīnas ieviešanā, uzlabojot diagnostiku, terapiju un dzīvildzi onkoloģijas pacientiem. Centra izveidē ieguldīti 8,54 miljoni eiro, 5,7 miljoni eiro ir Eiropas struktūrfondu finansējums.

UZZIŅAI

Nukleārās medicīnas tehnoloģija balstās uz divām galvenajām iekārtām – ciklotronu, kas sintezē divas līdz 100 minūtes dzīvojošus izotopus, kā arī pozitronu emisijas tomogrāfu (PET), kas sapārots ar datortomogrāfu (DT)

Ja datortomogrāfijas un magnētiskās rezonanses izmeklējumos diagnosticē audzēja anatomiskos izmērus un tā lokalizāciju, tad ar PET (pozitronu emisijas tomogrāfija) diagnostiku var iegūt informāciju par šūnu veidojuma funkcionālo dabu – vai tas ir aktīvs, neaktīvs, dzīvs, nedzīvs, ļaundabīgs vai labdabīgs.



Veselība

Ārstu biedrības nosodītais Edgars Mednis, kuram ir ne tikai homeopāta, bet arī pediatra sertifikāts, ar profesijai neatbilstošiem izteikumiem dalījies jau agrāk, pirms Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas nomelnošanas saistībā ar difterijas gadījumiem. Iepriekš Ārstu biedrība bezdarbībā vien plātīja rokas, bet šoreiz izskanējis vismaz skaidrs nosodījums. Taču joprojām nemainīgi Mednis var praktizēt kā sertificēts, proti, valsts atzīts ārsts, ziņo "De facto".

Svarīgākais