VESELĪBA: Artrītu ar zālēm izārstēt nevar

© Ilustratīva bilde

Kādreiz artrīts bija omīšu un opīšu slimība, bet mūsdienās šī slimība kļūst arvien jaunāka, kas nozīmē, ka no locītavu iekaisuma cieš gados arvien jaunāki cilvēki. Kāpēc? Tāpēc, ka kādreiz cilvēki ēda vienkāršāk un daudz kustējās, līdz ar to locītavas bija stiprākas. Tagad dzīvojam un ēdam nepareizi.

Tā uzskata makrobiotikas speciālists Roberts Lācītis. Viņš sarunā ar Neatkarīgo skaidro, kā ar pareizi izvēlēta uztura palīdzību mazināt artrīta simptomus un, iespējams, slimību pat apturēt.

Ir jāmeklē cēlonis

«Pēdējā laikā šī tēma ir staipīta uz visām pusēm, jo cilvēkiem tā ir ļoti aktuāla. Es pat gribētu teikt, ka Latvijas robežās artrīts ir jau epidēmija, jo tas skar ļoti, ļoti daudzus cilvēkus. Par to pārliecinos arī savā praksē – artrīta simptomi ir ļoti daudziem, arī gados jauniem cilvēkiem,» stāsta Biedrības Lācīša skola dibinātājs Roberts Lācītis.

Reimatoīdais artrīts ir hroniska autoimūna iekaisuma slimība, ko izraisa organisma imūnā sistēma. Cilvēka locītavu audi nezināmu iemeslu dēļ signalizē imūnajai sistēmai par izmaiņām tajos, bet imūnā sistēma rada iekaisumu locītavās un visā organismā, kādēļ attīstās locītavu un citu orgānu bojājums, rodas stipras sāpes, samazinās darba spējas, var iestāties pat invaliditāte.

Roberts Lācītis izskaidro: artrīts ir locītavu iekaisums, ko rada baktērija. Tā ir ļoti vienkārša dzīvības forma, kas kaut kādu iemeslu dēļ sāk grauzt locītavu un veidot iekaisumu. «Kāpēc šī baktērija grauž locītavu, ir grūti pateikt. Reimatoīdais artrīts ir vēl nopietnāka problēma – asinsķermenīši tiek iekšā locītavās, veidojas iekaisuma procesi, un pats ķermenis sāk sevi lēnām bojāt. Kāpēc? Atbilde uz šo jautājumu tiek meklēta jau gadiem ilgi, un viennozīmīgu izskaidrojumu tam nevar atrast neviens gudrs onkulis, ne tante,» stāsta Roberts Lācītis, norādot, ka zinātniekiem joprojām nav izdevies to līdz galam izpētīt. Viņš ar uztura zinātni strādā jau 27 gadus, un viņa secinājums ir šāds: tikai ar zālēm artrītu izārstēt nevar. «Ir divas pieejas: pirmā – noņemt sāpes, otra – mēģināt likvidēt iekaisuma procesus, lai apturētu pašimunitātes iznīcināšanos. Kā ir pareizāk, tas ir apspriežams jautājums. No mūsdienu (zāļu) medicīnas puses pareizi ir noņemt sāpes, bet no senās tautas medicīnas puses svarīgāk ir meklēt cēloni. Bet mūsdienās artrīta gadījumā cēloni neviens diemžēl nemeklē,» uzskata makrobiotikas speciālists.

Lampiņas jāskrūvē pašam

Roberts Lācītis atsaucas uz interneta mājaslapu noarthritis.com, kur Dr. Normans F. Čailders (Norman F. Childers, ASV), kurš gadiem ilgi pētījis, kā uz cilvēka organismu iedarbojas nakteņi, apgalvo, ka tie organismu lēnām sagrauž un ietekmē tikai uz negatīvo pusi.

«Jā, daudzi teiks, ka tie ir garšīgi, daudzi teiks, ka tajos ir vielas, kas organismam dara labu. Bet es teikšu tā: pistole ir pistole – lode lidos no stobra, lai uz kuru pusi to pagrieztu... Tāpat ir ar ēdienu. Un man ir jautājums: ja reiz tomātā ir vielas, kas iznīcina vēža šūnas – tā esot izpētīts, tad kāpēc arvien palielinās to vīriešu skaits, kas cieš no prostatas vēža?! Ja jau kartupeļi ir tik labi un cilvēki tos ēd spaiņiem, maisiem, tonnām, tad kāpēc viņi paliek resni?! Kāpēc bojājas un sāp locītavas?!»

Roberts Lācītis ir pārliecināts: ja cilvēks cieš no artrīta, pirmais, kas jādara: jāizņem no ēdienkartes nakteņi: kartupeļi, tomāti, paprika, baklažāni, godži ogas, tabaka. Patīk vai nepatīk, garšo vai negaršo – tas vairs nav svarīgi.

«Protams, ja artrīts jau ir sācis savu postošo iedarbību, ja sliktā baktērija jau ir sākusi darboties pret savu saimnieku, tas ir ļoti skaļš zvans, ka kaut kas ir jāmaina. Žēl, ka šai baktērijai nav liela mieta, ar ko iedot saimniekam pa pieri, lai viņš beidzot atjēdzas un sāk domāt, ēst un dzīvot savādāk.» Roberts Lācītis aicina aizdomāties: ko dara automašīnas vadītājs, ja, braucot ar savu auto, uz priekšējā paneļa iedegas kāda sarkana lampiņa, kas signalizē, ka kaut kas ir sabojājies, strādā nepareizi? Apstājas ceļa malā un vai nu labo pats, vai zvana savam automehāniķim un ved mašīnu uz servisu. Nevis paņem no bagāžnieka āmuru un izsit lampiņu, lai tā netraucē. Jo skaidrs, ka tad tālāk pabraukt nebūs iespējams. «Un tagad padomājam, cik lampiņas mēs paši sev izsitam katru dienu? Un tad vainojam ārstus, ka viņi nav mūs pareizi ārstējuši, ka nav iedevuši pareizās zāles... Bet tā ir lielākā muļķība! Savas lampiņas mums katram jāskrūvē iekšā ir pašam!» uzskata makrobiotikas speciālists, norādot, ka tas attiecas arī uz artrītu. Viņaprāt, vispirms ir jāmeklē un jāatrod atbilde – kāpēc?

Nevar novērst vienā dienā

«Kāpēc ir sācies artrīts? Kurā pirkstā, kurā locītavā parādījās pirmās artrīta pazīmes? Ja tas ir īkšķis, iespējams, tie ir elpošanas sistēmas traucējumi – jo tur ir plaušu meridiāns. Rādītājpirkstā ir resnā zarna, vidējā pirkstā ir sirds somiņa (asinsrite), zeltnesis ir trīskāršais sildītājs (vairogdziedzeris), bet mazais pirkstiņš sevī ietver gan sirdi, gan tievās zarnas. Tas viss ir jāpamana, un tie orgāni ir jāsāk labot, nevis jāņem nost artrīta sāpe. Jo cilvēkam nav tikai viens pirksts vai viena acs, viņam strādā vesela sistēma. Un, pieejot pie cilvēka no tādas puses, viņam jāatņem viss, kas vairo apetīti baktērijai. Tikai tā var kaut ko mainīt. Jā, tas ir sarežģīti, bieži vien arī ļoti sāpīgi, turklāt sliktākais ir tas, ka to nevar novērst vienā dienā. Vienā dienā var novērst sāpes, iedzerot pretsāpju tableti, bet nevar novērst cēloni,» uzsver Roberts Lācītis. Viņš nešaubās: mainot sevi, savus ēšanas paradumus un attieksmi pret savu veselību un dzīvi kopumā, viss var mainīties. «Sevi restartējot un ļoti, ļoti pacietīgi mainot savu dzīvi, savas domas, savu ēdienkarti, blakusparādību rezultātā notiek atveseļošanās – pazūd audzēji, pazūd cukura diabēts, pazūd asinsspiediena izmaiņas, samazinās un pat pazūd artrīts. Tā ir jāskatās uz problēmu. Vismaz es tā domāju, un es tā mēģinu uz to skatīties.»

Jāēd vienkāršs ēdiens

Tātad – ja jums rūp jūsu locītavu veselība, vispirms no ēdienkartes jāizslēdz nakteņi, arī govs piens, visi maizes izstrādājumi, raugs, krāsvielas, garšas pastiprinātāji, visu veidu sintētiskās piedevas. «Lai atjaunotu un saglabātu veselību, ir jāēd ļoti vienkāršs un parasts ēdiens, ko tālāk jau varam sakārtot gan pēc asinsgrupām, gan bērns/pieaugušais, gan vīrietis/sieviete.»

Ko nozīmē vienkāršāk? Makrobiotikas speciālists skaidro: nevajag taisīt uz šķīvja rasolu, bet likt uz tā tikai tos ēdienus, kas iet kopā, kas viens otru papildina. Piemēram, brūnie rīsi, adzuki pupiņu pasta, sautēts ķirbis, mazliet apcepts tofu (sojas pupu siers), brūno rīsu suši ar lociņiem, jūras kāposti, asie burkāni, puravi, griķu makaroni ar sālītiem zaļumiem, tempē (sojas pupu siers). Šie ēdieni viens otru papildina, un te ir visu veidu garšas – sāļš, ass, salds, skābs. Nav gaļas, nav piena produktu, nav cukura, nav miltu. Tādu pašu pusdienu šķīvi var veiksmīgi salikt arī no Latvijā augošiem produktiem. Jā, protams, tas viss ir jāgatavo, un tam ir jāatrod laiks.

Tāpat ir jāatrod laiks regulārai kustībai – katru dienu jāvingro, iedodot locītavām pilnu darbības amplitūdu. «Mani tā mācīja, ka mēs, cilvēki, esam elektriskās stacijas, kas ražo elektrību, un šī elektrība uzkrājas mūsu nierēs – tas ir mūsu spēks, mūsu akumulators, kas ražo elektrību. Katrs locījums ražo elektrisko lādiņu, tāpēc, regulāri kustinot visas locītavas, visu laiku ir pastāvīga enerģija un visu laiku notiek atjaunošanās. Tāds ir mans princips. Un, ja vēl klāt ir Lācīša tablete PSS, kas ir Pirts, Sports un Sekss – tad viss ir kārtībā!»

REIMATOĪDAIS ARTRĪTS

• tā ir iekaisuma slimība, ko izraisa imūnā sistēma; procesa sākumā iekaisums skar locītavas – tās sāp, ir pietūkušas, naktīs un no rītiem locītavās ir stīvums, kas dienas laikā mazinās vai izzūd

• retāk un smagākos gadījumos slimības procesā var tikt iesaistīti iekšējie orgāni, asinsvadi un nervi; tiek skartas ne tikai locītavas, bet arī locītavu tuvumā esošās saites, cīpslas, muskuļi un nervi – šo struktūru bojājums izraisa locītavu deformācijas

• var sākties jebkurā vecumā, taču pārsvarā ar to slimo cilvēki vecumā no 25 līdz 55 gadiem; no tā nav pasargāts neviens

• slimība var progresēt strauji, ietekmējot jebkuras ķermeņa daļas locītavas, kā arī īpaši ietekmēt sirdi, acis, plaušas, asinis un ādu; visbiežāk artrīts skar tieši rokas, pēdas un plaukstas

RISKA FAKTORI

• ģimenes vēsture – ja kādam ģimenē ir artrīts, tas palielina risku saslimt ar šo slimību

• dzimums – sievietes šī slimība skar apmēram trīs reizes biežāk nekā vīriešus, un slimības gaita ir smagāka

• dzīvesveids – sēdošs darbs pie datora

Avots: artrits.lv

PĒTĪJUMI LIECINA

• ka 40% reimatoīdā artrīta slimnieku darba spējas zaudē piecu gadu laikā kopš diagnozes noteikšanas

• 32–50% gadījumu darba spēju zudums iestājas 10 gadus pēc slimības iestāšanās

• savukārt 50–90% gadījumu – 30 gadus pēc slimības diagnosticēšanas

PASAULES VESELĪBAS ORGANIZĀCIJA ZIŅO

• ka pavisam pasaulē no šīs slimības cieš 23,7 miljoni cilvēku



Veselība

Kad 1972. gadā kādai grūtniecei tika noņemtas asinsanalīzes, ārsti atklāja, ka tajās mistiski trūkst vienas virsmas molekulas, kas bija uz visām citām tolaik zināmajām sarkanajām asins šūnām. 50 gadus vēlāk šī dīvainā parādība ir ļāvusi Lielbritānijas un Izraēlas pētniekiem aprakstīt jaunu cilvēka asinsgrupu, raksta “Science Alert”.

Svarīgākais