UZZINI, kādi pavasara augi ir pilni ar vitamīniem

© ir.bene.lv

Pavasara nestās veltes ir ne tikai bērzu sulas, bet arī dārzā un mežā var atrast svaigas un veselīgas ēdiena sastāvdaļas.

Pavasarī iespējams atrast daudz tikko izdīgušu augu, kuri ir vitamīniem bagāti, piemēram:

  • Nātres. Nātres lapas satur neaizstājamās aminoskābes, histamīnu, serotonīnu, holīnu, hlorofilu, C, K, B1, B2 vitamīnus, organiskās skābes, dažādas minerālvielas. Biogēni aktīvās vielas mazina iekaisumu, pazemina cukura līmeni asinīs, uzlabo sirds, asinsvadu un elpošanas centra darbību, tonizē kuņģa, zarnu trakta un dzemdes muskulatūru. Visefektīvāk asiņošanu aptur svaigas nātru lapas!
  • Gārsa. Pavasarī gārsa noteikti nav nezāle, tā satur daudz C vitamīna, minerālvielas, olbaltumvielas, šķiedrvielas, organiskās skābes, nedaudz ēteriskās eļļas. Gārsa samazina skābes daudzumu organismā un sekmē sāļu izvadīšanu no organisma, kuņģa un zarnu trakta ārstēšana, uzlabo gremošanas trakta darbību. Tai piemīt sāpju mazinošas, organisma spēcinošas, pretalerģiskas īpašības. Svaigas lapas ir labs brūču dziedēšanas līdzeklis, tas mazinās arī sāpes.
  • Pienene. Mazās pieneņu lapiņas gan pēc izskata, gan garšas ir līdzīgas rukolai. Pienenes lapas satur C, B1, B2, E vitamīnus, karotīnus, sveķveida vielas, olbaltumvielas, minerālvielas. Pienenes lieto ēstgribas ierosināšanai, gremošanas orgānu stimulēšanai, aknu, nieru, liesas slimības ārstēšanai, var lietot žults sekrēcijas veicināšanai.
  • Lapegles pumpuri satur daudz C, K un vēl citus vitamīnus. Pumpuru lietošana novērš C vitamīna trūkumu organismā un spēcina to, tiem piemīt diurētiska, antiseptiska, spazmolītiska, žultsdzenoša un  sviedrējoša iedarbība.

  • Liepas pumpuri satur ogļhidrātus, miecvielas. Liepas pumpuri samazina iekaisumus un saaukstēšanās slimības, stiprina imunitāti.

  • Upeņu pumpuri satur P vitamīnu, karotīnu, pumpuru lietošana uzturā ir lielisks organisma attīrīšanas līdzeklis, piemīt urīndzenoša un žultsdzenoša darbība, normalizē zarnu floru!

Sagatavots pēc ir.bene.

Svarīgākais