Krūts vēzis: sievietes var izglābt sevi arī pašas

PĀRBAUDI. Krūšu pašpārbaudes punktā būs iespēja ne tikai saņemt speciālista konsultāciju, bet arī dažādus informatīvus materiālus. Apskatāma būs arī krūšu mulāža, ko varēs iztaustīt un izpētīt, lai saprastu atšķirību starp veselu krūti un krūti ar labdabīgiem, ļaundabīgiem veidojumiem © F64

Kad pirms diviem gadiem Sigita sataustīja krūtī veidojumu, viņa nevilcinājās un jau nedēļas laikā bija pie ārsta – analīzes, mamogrāfija, sonogrāfija, biopsija un diagnoze – krūts vēzis.

«Neraugoties uz bailēm, es pie ārsta devos uzreiz un tagad saprotu, ka tā bija vispareizākā izvēle. Man krūts vēzis bija otrajā stadijā, turklāt agresīvs. Pie ārsta nonācu laikus. Par laimi, metastāzes vēl nebija izveidojušās,» atklāj Sigita Āboltiņa, kampaņas Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu! reģionālā vēstnese Ādažos.

Izglābu dzīvību

Sigita, kura laimīgā kārtā pati bija sataustījusi krūtī bumbuli un tāpēc aizgājusi pie ārsta, nav tajā vecuma grupā, kurā sievietes aicina veikt krūts veselības pārbaudi – mamogrāfiju – valsts skrīninga ietvaros. Tieši viņas stāsts apliecina, cik svarīgi sievietēm zināt, mācēt un pašām veikt krūšu pašpārbaudi. Tam arī veltīta šāgada kampaņa Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!, ko organizē Latvijas Basketbola savienība un krūts vēža pacienšu atbalsta biedrība Vita. «Tas ir ļoti svarīgi, jo tas izglāba manu dzīvību un var izglābt citu sieviešu dzīvību,» saka Sigita. Viņa atklāj, ka 2014. gads bija ļoti smags viņas dzīvē – diagnoze, ķīmijterapija, operācija, vēlreiz ķīmijterapija un starošana. «Taču es esmu dzīva, man ir atauguši mati, un esmu mamma savam sešgadniekam. Kad ārstējos slimnīcā, iepazinos ar vairākām sievietēm, viena no viņām bija gaidījusi vairākus mēnešus, kamēr ar aizdomām par saslimšanu aizgāja pie ārsta… un nesen es biju uz viņas bērēm,» stāsta Sigita. Krūts vēzim bija jau izveidojušās metastāzes plaušās.

Mazināt bailes

Lielākā daļa – 75–80 procentu – sieviešu, kuras ārstējas Latvijas Onkoloģijas centrā, pašas ir sataustījušas izmaiņas krūtīs, atzīst ķirurgs onkologs, centra Krūts ķirurģijas nodaļas vadītājs Jānis Eglītis: «Svarīgi, ja tas ir noticis, nenobīties un uzreiz vērsties pie ārsta pēc padoma. 80 procentos gadījumu sataustītie veidojumi būs labdabīgi, bet pārējos gadījumos audzējs var būt agrīnā stadijā, kad mūsdienās ir labas iespējas to ārstēt. Īpaši svarīgi pašizmeklēšanos veikt gados jaunākām sievietēm, jo pārbaudes samazina ielaistu vēža gadījumu skaitu un jaunām sievietēm nav paredzētas valsts organizēts krūts izmeklējums. Valsts organizētais skrīnings tiek veikts sievietēm no 50 līdz 69 gadiem, un arī te būtu nepieciešams aktivizēt un vairāk uzrunāt sievietes, jo tikai 30–40 procentu izmanto šo izmeklējumu.» Ārsts uzsver, ka mamogrāfijā var pamanīt audzēju, kurš vēl nav sataustāms, un šīs pārbaudes var samazināt sieviešu mirstību ar krūts vēzi par 70 procentiem, ja vien sievietes ietu uz skrīningu. J. Eglītis arī uzsver, ka pēdējos piecus gadus dominējošā operācija krūts vēža gadījumā ir krūts dziedzeri saglabājoša operācija un nav tā, kā uzskatīja pirms daudziem gadiem, – krūts vēzis, operācija, kroplība. «Tagad tā vairs nav,» saka onkologs. Tam piekrīt ķirurģe – onkoloģe ar 60 gadu darba stāžu Sarmīte Baltkāje, kura ir biedrības Vita dibinātāja: «Dzirdēts sakām, ka jums, ķirurgiem, tikai griezt, nē, mīļās sievietes, mēs tā vietā labāk dzertu kafiju.» Ārste uzsver, ka par krūts veselību jāstāsta meitenēm jau no skolas sola, kā arī nedrīkst aizmirst par sievietēm, kuras vecākas par 70 gadiem. «Tev ir 75 gadi, un tev pasaka – tu esi par vecu skrīningam, bet mēs atklājam krūts vēzi arī 90 gadu vecumā, kāpēc neļaut pārbaudīties visām?» vaicā S. Baltkāje.

Iedrošinās pārbaudīt

«Krūšu pašpārbaudei jākļūst par jebkura vecuma sievietes ikmēneša rituālu. Katra šāda pārbaude sievietei dos pārliecību un labu pašsajūtu,» uzskata Latvijas Ginekologu un dzemdību asociācijas prezidente Dace Matule. Krūšu pašpārbaude ir metode, kā sieviete saviem spēkiem var pārbaudīt krūtis un būt droša par savu veselību. «Pirmo izmeklējumu būtu jāveic kopā ar ārstu, lai saprastu, kā to labāk izdarīt,» uzsver ārste. 80 procentu no sataustāmajiem veidojumiem krūtī ir labdabīgi (cistas, fibroadenomas un citas), un to var apstiprināt gan ar mamogrāfijas, gan sonogrāfijas izmeklējumiem. Lai gan ne visus audzējus iespējams sataustīt, ir ļoti svarīgi veikt krūšu pašpārbaudi, jo piektdaļu ļaundabīgo audzēju var atklāt bez īpašām izmeklēšanas metodēm.

Kampaņas Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu! ietvaros atklāts Krūšu pašpārbaudes punkts centrā Riga Plaza, kur būs iespēja ne tikai saņemt speciālista konsultāciju, bet arī dažādus informatīvus materiālus par šo metodi. Tāpat apskatei būs pieejama krūšu mulāža, ko varēs iztaustīt un izpētīt, lai saprastu atšķirību starp veselu krūti un krūti ar labdabīgiem, ļaundabīgiem veidojumiem.

Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!

Krūšu pašpārbaudes punkts atrodas tirdzniecības centrā Rīga Plaza (Mūkusalas ielā 71) un būs atvērts ik dienu līdz 22. maijam

Speciālisti būs pieejami nedēļas nogalēs no pulksten 13 līdz 19 un nodrošinās iespēju veikt krūšu pārbaudi pie speciālista bez maksas, kā arī būs iespējams speciālista vadībā iemācīties veikt krūšu pašpārbaudi vai uzzināt, kā pareizi veikt krūšu pašpārbaudi

Avots: Divi gani



Veselība

Nākamā gada budžetā Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam (NMPD) paredzēts izdevumu samazinājums par 1,6 miljoniem eiro, un gan šī, gan citu iemeslu dēļ dienests veiks darba organizācijas izmaiņas, piemēram, plānots samazināt brigāžu skaitu nakts stundās un ieviest jaunu hospitalizācijas principu, aģentūru LETA informēja dienestā.

Svarīgākais