Top 5 produkti, kas stiprina imunitāti

© Publicitātes foto

Cilvēka imūnsistēmas spēks vai vājums ir cieši saistīts ar dzīvesveidu, ar veselīgiem vai kaitīgiem ieradumiem, ar regulārām vai nepietiekamām fiziskām aktivitātēm un, protams, ar uzturu, ko ikdienā lietojam.

Par to, ka pilnvērtīgs un sabalansēts uzturs ir veselības garants, šķiet, neviens nav jāpārliecina. Bet – kuri ir tie produkti, kas tieši šobrīd visvairāk nepieciešami, lai uzveiktu sagurumu, stiprinātu imūnsistēmu un dotu enerģiju priecāties par pavasari?

1.INGVERS

To, ka ingvers palīdz gan uzveikt saaukstēšanos, gan stiprināt imunitāti, visticamāk, ir dzirdējis ikviens. Ingvers satur vitamīnus A un C, kā arī B grupas vitamīnus (B1, B2), magniju, fosforu, dzelzi, kalciju, nātriju, cinku un kāliju, un šī kombinācija padara to par īstu brīnumlīdzekli cīņā pret vīrusu infekcijām un saaukstēšanos. Līdzīgi kā ķiplokam tam ir baktericīda iedarbība, bet tā aromāts ir daudz patīkamāks.

Ingvers normalizē gremošanu un uzlabo apetīti, stimulē kuņģa sulas un žults sekrēciju, bet sievietēm grūtniecības periodā mazina sliktu dūšu. Lai stiprinātu imunitāti, ingveru pievieno ne tikai tējai – to kā garšvielu izmanto arī dažādiem ēdieniem.

2. MEDUS

Arī par medus brīnumainajām īpašībām zina ikviens – tas ne tikai uzveic saaukstēšanos un stimulē imunitāti, tam ir arī antistresa un brūču dziedējošas īpašības. Tikai viena ēdamkarote medus dienā jūtami uzlabo vispārējo veselības stāvokli. Ziemas vīrusu nogurdinātajiem medu iesaka lietot kopā ar valriekstiem un žāvētiem augļiem.

3. ĶIPLOKS

Ķiploks ir īstens spēka un veselības avots, dabisks antibiotiķis un vislabākais mājas dakteris jeb visu vīrusu bende. Senajā Ēģiptē un Grieķijā to pazina un izmantoja jau daudzus tūkstošus gadu pirms mūsu ēras. Un arī šodien to plaši izmanto gandrīz visu slimību ārstēšanā, jo ķiplokam piemīt ļoti spēcīgas antibakteriālas, pretvīrusu, pretvēža un antioksidanta īpašības. Tas pazemina holesterīna līmeni asinīs, tādējādi samazinot sirds un asinsvadu sistēmas slimību riska faktorus.

Lai atveseļotu organismu un stiprinātu imunitāti, iesaka apēst 1–2 ķiploka daiviņas dienā. Pēc tam, lai atbrīvotos no nevēlamā aromāta, muti izskalo ar citrona ūdeni.

4. CITRONS

Citrons ir slavens ar tā augsto vitamīna C koncentrāciju, tikai jāatceras, ka šis vitamīns saglabājas vien svaigos augļos un sulā, bet ilgstošā saskarē ar gaisu un pēc termiskas apstrādes vitamīns zūd. Tāpēc citrona sulu lieto uzreiz pēc izspiešanas, bet tējai to pievieno, kad tā jau mazliet padzisusi. Recepte imunitātes stiprināšanai: citronu sablenderē un pievieno medu; lieto divreiz dienā.

5. KEFĪRS

Kefīrs arī pazīstams jau no senatnes – pateicoties tā vērtīgajām īpašībām, tas atjauno organisma dabisko līdzsvaru, un to īpaši iesaka slimīgiem un vīrusu novājinātiem bērniem. Kefīrā esošās labās baktērijas atjauno normālu zarnu mikrofloru, neļauj vairoties sliktajām baktērijām, un tas ir svarīgi tāpēc, ka tieši no veselas zarnu mikrofloras ir atkarīga organisma pretošanās spējas vīrusiem un infekcijām.

Vienlaikus kefīrs ir lielisks kalcija un fosfora avots, kas palīdz aizsargāt zobus no kariesa, stimulē asinsriti, veicina līdzsvarotu nervu sistēmas darbību un normalizē vielmaiņu.

IMUNITĀTI NOGALINA

• treknas gaļas ēdieni

• sālījumi un kūpinājumi

• saldumi

• balto miltu izstrādājumi

• alkohols un kofeīnu saturoši dzērieni

Avots: telegraf.com



Svarīgākais