RSU sāk unikālus vēža šūnu pētījumus

© F64

Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Onkoloģijas institūta pētnieki pētīs vēža šūnas, kuras izdzīvo ķīmijterapijā, un meklēs pret tām iedarbīgākos līdzekļus, aģentūra LETA uzzināja augstskolā.

Pētījumā tiks pētīti un salīdzināti krūts vēža pacienšu šūnu paraugi pirms un pēc ķīmijterapijas, kā arī izmēģināta dažādu vielu iedarbība uz izturīgajām šūnām.

Šis pētījums ir solis personalizētās medicīnas virzienā. Tas nozīmē, ka nākotnē, vēl pirms ķīmijterapijas veikšanas vēža slimniekam, uz laboratorijā pavairotu pacienta šūnu parauga varēs notestēt dažādu zāļu maisījumu iedarbību, tādējādi atlasot visefektīvāko. Pēc iespējas sekmīgāka izturīgo vēža šūnu iznīcināšana līdz minimumam samazinātu iespēju ļaunajai slimībai atkārtoties.

RSU Onkoloģijas institūta šūnu pētnieki veido sistēmu, kā niecīgo adatas biopsijas rezultātā iegūto krūts vēža šūnu paraugu audzēt un pavairot ārpus ķermeņa - speciālā laboratorijā, tādējādi iegūstot pietiekami daudz materiāla pētniecībai.

Pētījums ietver gan zinātnes, gan klīnisko aspektu. Tajā notiek darbs ar pacientu materiālu, līdz ar to ļaujot ne tikai izprast, kā šūnas reaģē laboratorijā, bet arī to, kā tās uzvedas pacienta organismā.

Pētījumu vada jaunā zinātniece bioloģijas doktore Inese Čakstiņa.

Veselība

Slimību un profilakses kontroles centram (SPKC) epidemioloģiskajā izmeklēšanā apzinot 45 personas, nav izdevies noskaidrot nesen konstatētā difterijas uzliesmojuma infekcijas avotu, liecina Veselības ministrijas sagatavotā paskaidrojuma vēstule Saeimas prezidijam.