VESELĪBA: Idejas ziemas nogurdinātajiem

© Publicitātes foto

Pavasaris sirdī, pavasaris kalendārā. Ļoti gribas, lai tas pārliecinoši valdītu arī dabā. Vairojot optimismu, dienas stiepjas garumā, bet arī sniegs, sals un auksts vējš vēl liek sevi manīt, daudzi cilvēki sūrojas par pavasara nogurumu un miegainību, kāds ierunājas arī par gaidāmo pulksteņrādītāju grozīšanu.

Par pavasara noguruma biežākajiem cēloņiem tiek minēts vitamīnu trūkums un organisma veģetatīva reakcija uz pārmaiņām dabā, jo vielmaiņa un hormonu ražošana jāpielāgo dabiskajam apgaismojumam un gaisa temperatūrai. Ziemā ķermeņa temperatūra ir par dažām grāda desmitdaļām zemāka nekā vasarā, vielmaiņa nedaudz palēninās un organisms ražo vairāk melotonīna – miega hormona. Pienākot gaišākam un siltākam gadalaikam, pieaug «aktivitātes hormona» serotonīna ražošana, bet organisms nespēj pārslēgties uzreiz – vajadzīgs pārejas periods, kas var izpausties ar miegainību, enerģijas trūkumu, koncentrēšanās grūtībām, sliktu garastāvokli un nervozitāti. Tiesa, ne vienmēr vainīgas tikai dabas parādības, cilvēki arī paši veicina nogurumu ar savu haotisko dzīvesveidu, pārslodzi, nepilnvērtīgu uzturu un kaitīgiem ieradumiem.

Pulksteņa grozīšana

Pāreja uz vasaras laiku šogad iekrīt 27. martā. Visvairāk šīs pārmaiņas izjūt cilvēki, kuriem jāceļas agri – gaišos rītus uz kādu laiku atkal nomainīs tumšie. Cieš arī paviršie, kuriem sajūk, vai pulksteņa rādītāji griežami uz priekšu vai atpakaļ, un kuri nevar aptvert, vai telefonā, datorā un citās ierīcēs pulkstenis jāregulē pašam vai arī tas notiek automātiski. Tomēr tiek apgalvots, ka lielākajai daļai cilvēku – 80 procentiem – pāreja uz vasaras laiku sagādā vien īslaicīgas neērtības un nerada nekādas veselības problēmas.

Možumu sniedz ūdens

Senču ticējums vēsta, ka Lielās dienas – pavasara saulstāvju rītā pirms saules lēkta jāiet mazgāt muti avotā, tad būs gan možums, gan skaistums, gan veselība. Sejas nomazgāšana aukstā ūdenī palīdz aizgaiņāt miegainību arī mūsdienās, vismaz uz brīdi. Lai atjaunotu apsīkušos enerģijas krājumus, ieteicams dzert pietiekami daudz ūdens, kas palīdz uzturēt normālu vielmaiņu, izvadīt no organisma nevajadzīgās vielas, mazināt nogurumu un galvassāpes. Lieliski noder arī kļavu un bērzu sulas. Kad uzmācas nogurums, uz mirkli var palīdzēt vēsa ūdens komprese uz pieres, bet ilgākā laika posmā ir vērts praktizēt dažādas ūdens procedūras – aplaistīšanos, kontrastdušas u.c., kas trenē asinsvadus, stabilizē asinsriti un paaugstina organisma pielāgošanās spējas dažādiem vides faktoriem. Pavisam labi, ja ir pieejamas profesionālas ūdensdziedniecības procedūras. Turpinoties apkures sezonai, joprojām jārūpējas par pietiekamu gaisa mitrumu telpās.

Pārdomāts uzturs

Pavasarī ir īpaši svarīgi uzņemt pietiekami daudz C, D un arī B grupas vitamīnu. Ziemā cilvēki biežāk lieto konservētus, treknus un sāļus ēdienus. No šīs tendences jācenšas atbrīvoties, un iespēju robežās vēlams ēst dārzeņus, augļus, zaļumus, dīgstus, veselīgas pilngraudu putras un pākšaugus – pupas, zirņus, lēcas u.c. Pavasara ēdienkartē iekļaujami arī jogurti ar labajām baktērijām, joprojām vērtīgi būs skābētie kāposti, rudzu maize, tofu, olas, rieksti un sēkliņas, putnu gaļa un treknās zivis, kas ir omega – 3 taukskābju avots. Par vitamīnu un omega – 3 taukskābju papildu uzņemšanu ieteicams apspriesties ar ārstu vai farmaceitu, kurš var ieteikt šim periodam vispiemērotākos uztura bagātinātājus.

Omega – 3 taukskābes

EPS, DHS, ALS – aiz šiem saīsinājumiem slēpjas nepiesātināto omega – 3 taukskābju nosaukumi: eikazopentaēnskābe, dokozaheksaēnskābe un alfalinolēnskābe. Vēl viena būtiska polinepiesātināto taukskābju grupa ir omega – 6 taukskābes, kuras sastopamas augu eļļās, sēkliņās, riekstos un parasti tiek uzņemtas pietiekamā daudzumā ar uzturu.

Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde (EFSA) ir noteikusi šo polinepiesātināto taukskābju dienas devas, kas ir fizioloģiski nozīmīgas un rada pozitīvu ietekmi uz veselību: EPS un DHS maisījumam (vai tikai DHS) tie ir 250 miligrami, bet ALS – 2 grami.

EPS pazemina sirds un asinsvadu slimību risku, aizsargā no trombu veidošanās, «ieeļļojot» asinsvadus, samazina locītavu iekaisumu. EPS tiek uzskatīta par svarīgāko omega – 3 taukskābi, jo tā kalpo par būvmateriālu organisma šūnām, sevišķi – smadzeņu, acu un sirds šūnām.

DHS ir ļoti svarīga redzei un acu veselībai neatkarīgi no cilvēka vecuma; tai ir īpaša nozīme tīklenes veselības uzturēšanā. Tieši acu audos DHS koncentrācija ir visaugstākā. DHS grūtniecības laikā labvēlīgi ietekmē gaidāmā bērna acu, smadzeņu un centrālās nervu sistēmas attīstību, mazina hiperaktivitātes risku un labvēlīgi ietekmē depresijas gadījumā.

ALS palīdz uzturēt normālu holesterīna līmeni asinīs. Tiek veikti arī pētījumi par tās ietekmi uz cilvēkiem ar depresiju. ALS ir linsēklās, čia sēklās, riekstos (īpaši – valriekstos), sojas pupiņās, augu eļļās, smiltsērkšķos, brūklenēs u.c.

Pazīstams zīmols – Möller's

Daudzu Latvijas iedzīvotāju uzticību iemantojusi Möller′s zivju eļļa. Möller’s zivju eļļa gan savas kvalitātes, gan garšas dēļ daudzkārt apbalvota prestižās starptautiskās izstādēs. Ražošanas procesā ievēro stingru kvalitātes kontroli, eļļa tiek rūpīgi attīrīta un astoņas reizes pārbaudīta. Gatavās produkcijas regulāras pārbaudes veic arī Norvēģijas valsts kontrolējošās institūcijas. Mencas, no kuru aknām iegūst Möller’s eļļu, tiek nozvejotas arktiskajos ūdeņos un nekavējoties pārstrādātas. Ražotājs ievēro Eiropas regulas, seko līdzi jaunākajiem pētījumiem un ļoti atbildīgi izturas pret datiem, kurus iekļauj patērētājiem domātajos informatīvajos materiālos. Iegādājoties šo produktu, lietotājs var būt drošs, ka omega – 3 taukskābju devas tajā ir zinātniski pamatotas un arī visi fakti par omega – 3 taukskābju iedarbību, kas norādīti pievienotajā informācijā, ir pārbaudīti plašos un ilgstošos zinātniskos pētījumos.

Lai atvieglotu pāreju uz vasaras laiku:

• Katru vakaru ej gulēt par 15–20 minūtēm agrāk nekā iepriekšējā dienā – tas palīdzēs labāk pierast.

• Pulksteņa rādītājus pagriez uz priekšu jau iepriekšējā vakarā pirms gulētiešanas – tad pamodīsies jau jaunajā situācijā. Neaizmirsti noregulēt visus pulksteņus, kādi tev ir, citādi atšķirīgie rādījumi vēl vairāk jauks miegaino prātu.

• Dzer kafiju: tā ne vien uzmundrina, bet arī kalpo otrā tipa diabēta, depresijas un vairāku citu slimību profilaksei.

• Neplāno lielu slodzi: ja zini, ka pārejas laiks būs grūts, dari tikai pašu nepieciešamāko un neuzņemies papildu aktivitātes.

• Ievēro vislielāko piesardzību, sēžoties pie stūres: samiegojies autovadītājs var radīt draudus satiksmes drošībai.

• Izbaudi iegūto gaišo vakara stundu: dodies pastaigā, mierīgi pastrādā dārzā vai palasi.

Veselība

Breika dejotājiem ir izteikts brīdinājums par "breika deju izaugumu", ko izraisa bieža griešanās uz galvas. Ārstu paziņojums seko neparastam gadījumam, kurā kādam dejotājam uz galvas izveidojās konusa formas masa, vēsta “The Independent”.