VESELĪBA: Kas jāzina par vizīti pie urologa

© Publicitātes foto

Ja prostatas audzēju konstatē laikus, cilvēku var pilnībā izārstēt vai nodrošināt slimības kontroli ļoti ilgstoši. Pārsvarā vīrieši, kuriem slimību laikus diagnosticē un attiecīgi ārstē, nomirst nevis no vēža izraisītajām sekām, bet gan no vecuma vai citām diagnozēm.

Laikus atrodot prostatas vēža audus, iespējams novērot, kā situācija progresē, un novērtēt, vai nepieciešama operācija. Arī operācijai prostatas vēža ārstēšanā mūsdienās tiek piemērotas salīdzinoši saudzīgas metodes, kas ārstēšanos padara vienkāršu un atgriešanos dzīvē – nesalīdzināmi ātrāku.

VC4 speciālisti skaidro, kas ir jāzina par vizīti pie urologa, uzsverot, ka galvenais – no urologa apmeklējuma nav jābaidās, jo mūsdienās gan izmeklēšanas, gan ārstēšanas metodes kļuvušas krietni saudzējošākas un efektīvākas.

1. Vizītes laikā ārsts ievāc informāciju par pacienta sūdzībām, vispārējo veselības stāvokli, iepriekš pārslimotajām slimībām, operācijām, lietotajiem medikamentiem utt. Tāpēc, dodoties pie ārsta, vēlams līdzi ņemt visus iepriekš veiktos izmeklējumus, piemēram, asins un urīna analīzes, ultrasonogrāfiju vai citu izmeklējumu rezultātus.

2. Atkarībā no ārsta darba vietas aprīkojuma atsevišķi izmeklējumi (uztriepe uz STS, endoskopiskā urīnkanāla un urīnpūšļa apskate, ultraskaņas izmeklējumi, biopsijas materiāla paņemšana no urīnpūšļa vai prostatas dziedzera, urofloumetrija u.c.) tiek veikti vizītes laikā.

3. Papildu izmeklēšanas metodes (rentgenogrāfija, datortomogrāfija, magnētiskā rezonanse u.c.) tiek veiktas sadarbībā ar radiologu.

4. Atbilstoši pacienta sūdzībām ārsts veic apskati, iztaustīšanu un izmeklēšanu, līdz ar to jārēķinās, ka ārsts vīriešiem var palūgt atkailināt dzimumorgānus.

5. Digitāli rektālā izmeklēšana (DRI), t.i., prostatas izmeklēšana ar pirkstu caur taisno zarnu, tiek veikta tikai noteiktu sūdzību un simptomu gadījumā. Tas nekad netiek darīts, ja pacientam tas ir nepieņemami vai sāpīgi. Bet – reizēm tas ir patiesi nepieciešams, lai varētu noteikt precīzu diagnozi, plānot tālāku izmeklēšanu un uzsākt atbilstošu ārstēšanu.

6. Pēc apskates un analīzēm diagnozes precizēšanai nereti tiek nozīmēti papildu izmeklējumi un konsultācijas pie citiem speciālistiem.

RĪT, 17. MARTĀ

Latvijas Urologu asociācija sadarbībā ar Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociāciju turpina pirms diviem gadiem aizsākto vīriešu veselības atbalsta kampaņu, dodot iespēju Latvijas reģionu vīriešiem vietējās ģimenes ārstu praksēs bez maksas pārbaudīt prostatas veselību – rīt Rēzeknē konsultāciju vīriešiem sniegs Dr. Atis Karulis, savukārt Jēkabpilī pacientus konsultēs uroloģe Egita Deine.

SKAITĻI UN FAKTI

• 1 no 6 vīriešiem saslimst ar prostatas vēzi

• tikai 1 no 35 saslimušajiem mirst no šīs slimības

• 9 no 10 gadījumiem vēzis tiek konstatēts agrīnā stadijā

Amerikas Vēža biedrības (American Cancer Society) dati



Veselība

Kad 1972. gadā kādai grūtniecei tika noņemtas asinsanalīzes, ārsti atklāja, ka tajās mistiski trūkst vienas virsmas molekulas, kas bija uz visām citām tolaik zināmajām sarkanajām asins šūnām. 50 gadus vēlāk šī dīvainā parādība ir ļāvusi Lielbritānijas un Izraēlas pētniekiem aprakstīt jaunu cilvēka asinsgrupu, raksta “Science Alert”.

Svarīgākais