Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Veselība

Tuberkulozi arvien daudziem atklāj novēloti

© F64

Katru gadu tuberkulozes izplatība samazinās, taču ļoti satraucošs ir tuberkulozes pacientu skaits, kuriem šī diagnoze uzstādīta novēloti un pacienti miruši pirmajā mēnesī pēc diagnozes uzstādīšanas, vai tuberkuloze noteikta autopsijā jau pēc nāves, saka Rīgas Austrumu slimnīcas stacionāra Tuberkulozes un plaušu slimību centrs galvenā ārste Andra Cīrule.

Pagājušajā gadā tuberkuloze pirmreizēji atklāta 621 pacientam (2014. gadā – 637), no tiem 24 bērniem un četriem pusaudžiem (2014. gadā – 41 bērnam un 11 pusaudžiem). 56 pacientiem atklāta multirezistentā tuberkuloze, kas sliktāk pakļaujas ārstēšanai.

Pasaulē 24. marts tiek atzīmēts kā diena, kas veltīta cīņai ar infekcijas slimību tuberkulozi, tāpēc Rīgas Austrumu slimnīca sadarbībā ar Rīgas domes Labklājības departamentu un Latvijas Tuberkulozes fondu no 14. līdz 23. martam rīko akciju, kuras laikā iedzīvotāji varēs saņemt speciālistu konsultācijas par tuberkulozi, kā arī nepieciešamības gadījumā veikt krēpu izmeklējumus. Ārste A. Cīrule ziņu, ka tuberkulozes izplatība samazinās, sauc par labu, taču to aptumšo fakts, ka daudziem cilvēkiem tuberkulozi atklāj novēloti un pacienti nomirst mēnesi pēc diagnozes uzstādīšanas vai tuberkuloze tiek noteikta tikai autopsijā. «Šīs novēlotās formas ir nelabvēlīgs rādītājs par kopējo situāciju ar tuberkulozes saslimstību – cilvēki vēršas pie ārsta novēloti, vai tuberkulozes gadījumi vispār netiek atklāti,» uzsver A. Cīrule.

Pasaulē un arī Latvijā pēdējos gados ir notikuši vairāki nozīmīgi sasniegumi tuberkulozes ierobežošanā – ir pieejama diagnostika, kas aptuveni divu stundu laikā pacienta krēpu izmeklējumos var apstiprināt tuberkulozes diagnozi un noteikt, vai pacients slimo ar zāļu nejutīgo formu. Tas nozīmē, ka šajos gadījumos var savlaicīgi uzsākt tuberkulozes ārstēšanu. Tāpat nesen, pēc 50 gadu pārtraukuma, ir reģistrēti divi jauni medikamenti smagāko tuberkulozes formu ārstēšanai.

Slimības veiksmīgai ārstēšanai ir nepieciešama savlaicīga diagnostika un nozīmētā ārstēšanas kursa ievērošana. Tuberkulozes simptomi ir klepus, kas nepāriet divas trīs nedēļas, svīšana naktīs, nepamatots svara zudums, paaugstināta ķermeņa temperatūra, elpas trūkums, sāpes krūtīs, apetītes zudums, pastāvīgs nogurums un nespēks. Latvijā tuberkulozes diagnostika un ārstēšana ir valsts apmaksāta.

Lai veicinātu sabiedrības informētību par tuberkulozi, jau otro gadu ar Rīgas domes Labklājības departamenta finansiālu atbalstu Rīgā norit tuberkulozes dienai veltīta akcija, kuras laikā iedzīvotāji bez maksas var saņemt speciālistu konsultācijas par tuberkulozi un veikt krēpu izmeklējumus. Akcijas laikā darbosies informatīvais tālrunis – 22014539, uz kuru zvanot, Latvijas Tuberkulozes fonds darba dienās sniegs informāciju par Pasaules tuberkulozes dienas pasākumu Rīgā precīzu norises laiku un vietu.

Rīgas domes Labklājības departamenta speciāliste Lita Brice atgādina, ka konsultācijas uzskaitē esošajiem tuberkulozes pacientiem, viņu kontakta personām, personām ar ģimenes ārsta nosūtījumu izmeklēšanai uz tuberkulozi vai tuberkulozei raksturīgiem simptomiem ir bez maksas. Labklājības departaments DOTS programmas (tuberkulozes tieši uzraugāmās ārstēšanas īsais kurss) ietvaros līdzfinansē Rīgā deklarēto programmas dalībnieku (ambulatoro tuberkulozes pacientu) sabiedriskā transporta izdevumus 2,30 eiro dienā un apmaksā pārtikas iegādi ne vairāk kā 14,40 eiro mēnesī, sadalot to vienmērīgi mēneša ietvaros. Rīgā tuberkulozes kontrolējamās terapijas kabinets atrodas Tuberkulozes un plaušu slimību centra ambulatorajā nodaļā Lielvārdes ielā 68/4 un Gogoļa ielā 3, kur nozīmētā zāļu deva jāizdzer medicīnas darbinieka uzraudzībā. Pēdējā gada laikā pacientu skaits, kas vērsušies pēc ambulatorās palīdzības šīs programmas ietvaros, ir samazinājies.

VIEDOKLIS

Andra Cīrule,

Tuberkulozes un plaušu slimību centra galvenā ārste:

– Nav vienas burvju nūjiņas, kuras pieskāriens pasargātu no saslimšanas ar tuberkulozi. Tā nešķiro cilvēkus pēc izglītības vai sociālā stāvokļa, tā var skart visus, gan nabagos, gan bagātos un ietekmīgos. Lai pasargātu sevi un apkārtējos no saslimšanas ar tuberkulozi, jāievēro veselīgs dzīvesveids, jālieto pilnvērtīgs uzturs, jāuzturas svaigā gaisā, jāvēdina telpas, jānodarbojas ar fiziskām aktivitātēm, jāseko savai un savu tuvinieku veselībai un jāvēršas pie ārsta, ja parādās kādas veselības problēmas.

Pasaules tuberkulozes dienas pasākumi Rīgā

Latvijas Sarkanā Krusta Veselības istabās

14.03. 11–16 Slokas iela 161

15.03. 10–16 Aptiekas iela 8

16.03. 10–15 Gaiziņa iela 7 (no 10 līdz 13 arī plaušu rentgenoloģiskā izmeklēšana sadarbībā ar Veselības centru 4)

17.03. 13–19 Šarlotes iela 1b

18.03. 10–16 Aglonas iela 35/3

Rīgas Veselības centrā

21.03. 12–18 filiāle Ziepniekkalns, Valdeķu iela 57

22.03. 12–18 filiāle Ķengarags, Kaņiera iela13

Biedrība Dia+logs

23.03. 12–18 Dzirnavu iela 135

Avots: Rīgas Austrumu slimnīca