Stendzenieks dalās ar skarbu viedokli par šausmīgo situāciju veselības aprūpē

Ilustratīvs attēls no nra.lv publikācijas "Ironizē par problēmām veselības aprūpes sistēmā" Apraksts: Ar šo attēlu vietnē facebook dalījies Ēriks Grīnbergs, kurš izteicis arī šādu domugraudu: “Varbūt labāk darīsim otrādi - naudu slimu cilvēku ārstēšanai ņemsim no budžeta, bet deputātu algām savāksim ziedojumus?” šis viedoklis ieguvis lielu popularitāti sociālajos tīklos. © facebook/ekrānšāviņš

Ar skarbu viedokli savā sociālā tīkla facebook profilā par sasāpējušo veselības aprūpes jautājumu dalījies reklāmas speciālists Ēriks Stendzenieks.

“Jau kādus četrus gadus par šo klaigāju pie katras iespējas, kaut vai būtu uzaicināts uz diskusiju par baraviku marinēšanu. Tas ir 21. gadsimts un tā Eiropas Savienības valsts. Senajā Romā to mazliet vienkāršoja: slimos – no kraujas lejā, un lauvas jau arī ar kaut ko jābaro, gladiatori ir sīksti. Savukārt šodien, paralēli nodokļiem, ikviens ekonomiski aktīvs cilvēks no saviem ienākumiem uztur kaudzi ar radiniekiem un pilda funkcijas, kas būtu jāpilda valstij. Jāatzīst, visai brīnos, ka LV nav jau zaudējusi kādu miljardu EU cilvēktiesību tiesā. Nav pat runa par kaut kādām Eiropas normām. Tā ir uzspļaušana cilvēktiesību punktam #1. Būtu laiks kādam uzņēmīgam juristam – wannabe politiķim,” savā profilā raksta Ē. Stendzenieks.

Jau ziņots, ka, gadam sākoties, lielākajās slimnīcās ārsta nosūtījumus, piemēram, uz ultrasonogrāfijas izmeklējumiem jau vairs nepieņem, līdz ar to pierakstīties uz valsts apmaksātu izmeklējumu vairs nav tik vienkārši un atsevišķās vietās piedāvā ārstu apmeklēt tikai novembrī.

Šim jautājumam pievērsies arī Tiesībsarga birojs, kurš norādījis - Latvijas gadījumā kvotu sistēma ir antikonstitucionāls veidojums, kā vienu no argumentiem minot faktu, ka personām, kuras ir nokavējušas valsts apmaksātu izmeklējumu, par to ir jāmaksā.

Veselība

Šorīt, 19. septembrī, pie Saeimas ēkas ar emocionāliem reto slimību pacientu stāstu lasījumiem tika pievērsta Saeimas deputātu uzmanība akūtajam finansējuma trūkumam reto slimību ārstēšanai Latvijā. Ignorējot Ministru kabineta (MK) apstiprināto Reto slimību plānu 2023. – 2025. gadam, tiek apdraudēta esošo pacientu terapijas turpināšana un tiek liegta iespēja uzsākt ārstēšanu jauniem pacientiem, vēstīts reto slimību pacientu pārstāvju paziņojumā medijiem.