VESELĪBA: Q10 spēcīgākai sirdij un labākai dzīvei

© Google

Koenzīma Q10 nosaukumu plašāka sabiedrība savulaik ievēroja, skatoties kosmētikas līdzekļu reklāmas televīzijā. Koenzīms Q10 ir vitamīniem līdzīga viela, k as sastopama visās organisma šūnās un ir vajadzīga, lai pārvērstu enerģijā ar ēdienu uzņemtās uzturvielas – taukus, olbaltumvielas un ogļhidrātus, kā arī nodrošinātu antioksidatīvo aizsardzību.

Medicīnas zinātniekiem šī viela pazīstama vismaz pusgadsimtu, un nu jau vairāk nekā 25 gadus to lieto sportisti, biznesmeņi, cilvēki gados un visi, kuriem nepieciešams papildu enerģijas lādiņš. Pētījumu rezultāti liecina, ka sirds muskulim ir ļoti liela vajadzība pēc koenzīma Q10, šī viela spēj uzlabot sirdsdarbību un palīdzēt pacientiem ar sirds slimībām.

Q-symbio pētījums

Tas ir lielākais nejaušinātais placebo kontrolētais starptautiskais koenzīma Q10 pētījums, kuru vadīja dāņu kardiologs un pētnieks Dr. Svends Oge Mortensens, kas praktizē koenzīma Q10 lietošanu saviem pacientiem jau kopš pirmajiem klīniskajiem pētījumiem, kuri tika veikti Kopenhāgenā 1983. gadā. Pētījumā iesaistījās 420 pacientu ar hronisku sirds mazspēju, un katrs no viņiem izgāja divus gadus ilgu kursu, kur paralēli dažādiem sirds mazspējas ārstēšanas medikamentiem lietoja arī koenzīmu Q10 vai attiecīgi placebo – neaktīvu vielu. Pēc diviem gadiem tajā pacientu grupā, kas lietoja koenzīmu Q10, bija par 43% mazāk ar sirds slimībām saistītu nāves gadījumu, salīdzinot ar placebo grupu. Turklāt pētījuma dalībniekiem, kuri saņēma koenzīmu Q10, novēroja arī par 43% mazāk ar sirds veselību saistītu komplikāciju, ieskaitot nonākšanu slimnīcā sirds mazspējas saasinājumu dēļ. Analizējot pētījuma rezultātus, Dr. Mortensens secina, ka koenzīms Q10 ir būtisks papildlīdzeklis kombinācijā ar tradicionālajām sirds mazspējas ārstēšanas metodēm. Turklāt šīs vielas lietošana neizraisīja pētījuma dalībniekiem nekādas blaknes.

Apbrīnojamie Q-Symbio pētījuma rezultāti burtiski satrieca kardiologus un dāvāja jaunu cerību cilvēkiem ar vārgu sirdi. Pētījums tika publicēts vienā no prestižākajiem kardioloģijas žurnāliem JACC (Amerikas kardiologu kolēģijas žurnāls) un iekļuva pasaules ziņu virsrakstos.

KiSel-10 pētījums

Q10 demonstrēja savu potenciālu arī kā palīglīdzeklis sirds veselības uzturēšanai zviedru KiSel-10 pētījumā, ko pirms vairākiem gadiem veica zviedru kardiologu un citu ārstu grupa. Atšķirībā no Q-Symbio par šā pētījuma dalībniekiem kļuva 443 praktiski veseli seniori, kuriem nebija diagnosticētas nekādas hroniskas slimības. Dalībniekiem nejaušas izvēles kārtībā ik dienas tika nozīmēti 200 mg koenzīma Q10 un 200 µg organiskā selēna preparāta uz rauga bāzes vai kapsulas un tabletes ar placebo. Dalībnieku vidū, kuri lietoja Q10 un selēnu, mirstības rādītāji ar sirds un asinsvadu slimībām bija par 54% zemāki nekā to vidū, kuri lietoja neaktīvās vielas. Aktīvo vielu lietotājiem arī retāk radās vajadzība ārstēties slimnīcā. Pamatojoties uz ultraskaņas mērījumiem, zinātnieki secināja, ka, lietojot Q10 un selēnu, ievērojami uzlabojas sirds muskuļa funkcija, paaugstinās dzīves kvalitāte, cilvēki jūtas labāk gan fiziski, gan psiholoģiski.

Jāmeklē zinātniski pamatots produkts

Divi koenzīma Q10 preparātu ražotāji var izmantot vienu un to pašu izejvielu, bet iegūt pilnīgi atšķirīgus rezultātus. Viens produkts var būt pilnīgi nepiemērots, bet otrs – visai efektīvs. Lai izprastu, kā iedarbojas koenzīms Q10, ir jāzina šīs vielas molekulārās īpašības.

Q10 molekulām ir dabiska tendence salipt un veidot lielus kristālu formas «kunkuļus», kuri nespēj uzsūkties caur zarnu trakta sieniņām, tāpēc tiek vienkārši izvadīti no organisma. Parasti šie Q10 «kunkuļi» izšķīst temperatūrā, kas ir augstāka par 49 grādiem. Tā kā cilvēka ķermeņa iekšējā temperatūra ir aptuveni 37,5 grādi, Q10 kristāli nevar izšķīst un aktīvā viela nenonāk asinsritē. Viens no pasaules vadošajiem Q10 ražotājiem ir atrisinājis šo problēmu, pievienojot koenzīmam Q10 īpašu augu eļļu un sildīšanas procesā mainot kristālu molekulāro struktūru tā, ka tie viegli izšķīst ķermeņa temperatūrā. Pēc šādas apstrādes Q10 viegli uzsūcas caur zarnu sieniņām un nonāk asinsritē.

Izvēloties koenzīma Q10 produktu, vienmēr jāpārliecinās, ka tam ir dokumentācija, kas apliecina zinātnisko pamatotību un ka efekts pierādīts un atbilstoši dokumentēts klīniskā pētījumā ar cilvēku piedalīšanos.

Fakti par sirds mazspēju

• Par sirds mazspēju sauc samazinātu sirds muskuļa spēju sūknēt asinis.

• Akūta sirds mazspēja rodas pēkšņi, piemēram, ja cilvēkam ir plašs miokarda infarkts, kad strauji iet bojā muskuļšūnas, kas nodrošina sirds darbu. Šajā gadījumā novēro asinsspiediena krišanos (šoku) vai/un asins sastrēgumu plaušās, kas rada izteiktu elpas trūkumu (kardiālo astmu, plaušu tūsku).

• Biežāk sastopama hroniska sirds mazspēja, kas parasti attīstās pakāpeniski, un pirmie simptomi var palikt nepamanīti. Cilvēks jūtas noguris, spēj veikt mazāku slodzi nekā iepriekš. Pie ārsta visbiežāk vēršas tad, kad jau parādās aizdusa, sāk pietūkt kājas, traucē sirdsklauves.

• Nosliece uz hronisku sirds mazspēju ir pacientiem, kuri jau pārcietuši miokarda infarktu; kuriem ir paaugstināts asinsspiediens, sirds ritma traucējumi, metabolais sindroms – cukura diabēts/prediabēts, aptaukošanās, paaugstināts holesterīna saturs asinīs, kā arī tie, kas nerūpējas par savu veselību – nepareizi ēd, maz kustas, smēķē, pārlieku lieto alkoholu, nevēršas pie ārsta un neārstē savu pamatslimību. Dažreiz hroniskas sirds mazspējas iemeslu ir grūti noteikt.

• Pacienta pašsajūta, ārstēšana un tālākā prognoze ir atkarīga no sirds mazspējas pakāpes. Saskaņā ar Ņujorkas Sirds asociācijas izstrādāto funkcionālo klasifikāciju I un II stadijā, kad simptomi ir maz izteikti, slimība samērā labi padodas ārstēšanai, III stadijā ārstēšana ir sarežģītāka un mazāk efektīva, bet IV stadijā nopietni palīdzēt var tikai sirds transplantācija.

• Hroniskas sirds mazspējas ārstēšana ir kompleksa, pielāgojama katram individuāli. Tā balstās gan uz pamatslimības ārstēšanu, gan simptomu novēršanu, gan sirds muskuļa stiprināšanu, kam parasti izmanto metabolos līdzekļus, kas nodrošina labāku vielmaiņu un vairāk enerģijas sirds šūnām. Dažkārt izmantojami arī ārstniecības augu, piemēram, vilkābeļu ekstrakti. Pēdējā laika saistībā ar sirds mazspēju tiek minēts arī koenzīms Q10.

• Koenzīms Q10 pazīstams kā antioksidants, bet tas ir iesaistīts arī enerģijas ražošanas procesā un ir sastopams praktiski visos orgānos, visvairāk tajos, kuru darbībai nepieciešams daudz enerģijas – sirdī, smadzenēs, aknās, nierēs. Šo vielu uzņem ar gaļu, pākšaugiem u.c., bet lielāko daļu koenzīma Q10 organisms sintezē pats. Ar gadiem iekšējā sintēze samazinās un šīs vielas sāk trūkt. Pētījumos pierādīts, ka koenzīma Q10 lietošana papildus bāzes terapijai samazina hroniskas sirds mazspējas simptomus un uzlabo pacientu dzīves kvalitāti.



Veselība

Latvijā potenciāli bīstamā situācijā pašlaik varētu būt vairāki simti bērnu un aptuveni puse pieaugušo iedzīvotāju, kuri nav vakcinēti pret bīstamo slimību – difteriju. Pagājušajā gadā vairāk nekā piecsimt bērnu divu mēnešu vecumā nesaņēma vakcīnu pret difteriju, bet to laikus nesaņēma pusotrs tūkstotis bērnu.

Svarīgākais