VESELĪBA: Ko iesākt ar pārmērīgu tieksmi pēc saldumiem?

© F64

Nepārvarama kāre pēc konfektēm, cepumiem, smalkmaizītēm, kūkām, cukurotām limonādēm un citiem neveselīgiem ogļhidrātu produktiem rodas, kad asinīs krītas cukura līmenis, smadzenēm trūkst degvielas, tās automātiski pārslēdzas uz gribasspēka trūkuma režīmu un izmisīgi meklē enerģijas avotu. Vienkāršie ogļhidrāti sniedz acumirklīgu apmierinājumu, taču ne uz ilgu laiku.

Ogļhidrātu vielmaiņa

Apēstie ogļhidrāti pārveidojas glikozē, kas nonāk asinīs un ir galvenais enerģijas avots smadzenēm un muskuļiem. Glikozes līmenim ceļoties, aizkuņģa dziedzeris sāk ražot insulīnu – hormonu, kuru mēdz salīdzināt ar atslēgu, kas atver šūnas un ļauj glikozei tajās iekļūt. Neveselīgs dzīvesveids, tostarp pārmērīgs «ātro» ogļhidrātu patēriņš, noved pie cukura līmeņa svārstībām, kas aizkuņģa dziedzerim palielina slodzi. Insulīnam arvien grūtāk iekļūt šūnās, cukura līmenis asinīs ceļas, bet enerģijas līmenis organismā – krītas. Pakāpeniski attīstās insulīna rezistence, kam seko citas problēmas, piemēram, otrā tipa cukura diabēts, kas var negatīvi ietekmēt ķermeņa masu, asinsriti, garastāvokli u.c.

Jānosaka glikozes līmenis

Periodiski noteikt glikozes līmeni asinīs vērts ikvienam. Ja glikozes līmenis asins plazmā tukšā dūšā ir 7 milimoli litrā vai lielāks, ir pamats aizdomām par cukura diabētu. Tāpat arī tad, ja pēc ēšanas pagājušas divas stundas, bet glikozes līmenis asinīs ir 11,1 milimols litrā vai lielāks. Tas nozīmē, ka noteikti jādodas pie ģimenes ārsta, lai kārtīgi izmeklētos.

Hroma nozīme

Viens no faktoriem, kas var negatīvi ietekmēt insulīna izmantošanu organismā, ir mikroelementa hroma nepietiekamība. Hroms palīdz insulīnam pārnest glikozi no asinīm uz galvas smadzeņu, muskuļu un citu audu šūnām, nodrošinot efektīvu izmantošanu. Ja hroma trūkst, glikozes transports ir traucēts, šūnām trūkst enerģijas, tāpēc rodas neremdināma izsalkuma sajūta un tieksme pēc saldumiem.

Kā uzņemt hromu

Hroma avoti uzturā ir brokoļi, vīnogu sula, gliemenes, rieksti, rozīnes, tītaru krūtiņas un citi produkti. Jo vairāk saldumu cilvēks patērē, jo lielāka varbūtība, ka organismam trūkst hroma.

Tiem, kuri neievēro sabalansēta uztura principus, cieš no liekā svara un nestabila cukura līmeņa asinīs, ir lietderīga hroma papildu uzņemšana, lietojot speciālus hroma produktus, kas nopērkami aptiekās. Rūpīgi izpētot piedāvāto hroma produktu efektivitāti un drošību, Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde (EFSA) par īpaši efektīvu atzinusi ar hromu bagātinātu raugu (ChromoPrecise®), kas uzsūcas līdz pat 10 reizēm labāk nekā citi hroma avoti.

Vairāk informācijas par hroma lomu organismā var uzzināt grāmatā Kā kontrolēt cukura līmeni asinīs un svaru. Tās autore Pernille Lunda stāsta, kā savaldīt tieksmi pēc saldumiem, uzlabot vielmaiņu un stabilizēt cukura līmeni asinīs. Šo grāmatu var pasūtīt par brīvu šeit: www.veselsgars.lv.

Nestabils cukura līmenis asinīs:

• nespēks un nogurums pēcpusdienās

• liela tieksme pēc saldumiem

• izsalkums jau 1–2 stundas pēc ēdienreizes

• straujas garastāvokļa svārstības

• veidojas lieko tauku uzkrājumi vēdera apvidū

• grūti atbrīvoties no liekā svara