PIEREDZE: Zirgs dod enerģiju un spēku

© Publicitātes foto

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) organizētās kampaņas Mīli savu sirdi! ietvaros ir izveidota video grāmata Es mīlu savu sirdi. Un Tu?. Latvijā zināmi cilvēki tajā dalās ar sava dzīvesveida receptēm, kā rūpēties par savu sirdi, padaloties arī ar kādu savā ģimenē iecienītu, viegli pagatavojama un sirdij vērtīga ēdiena recepti. Šoreiz savā pieredzē dalās aktrise Ieva Aleksandrova-Eklone (attēlā).

– Sirds, manuprāt, ir tāds kā sūknītis, kas strādā, lai mums dotu enerģiju un spēku. No šī sūkņa darbības ir atkarīgs, cik mēs esam stipri un veselīgi.

Pirmais, ar ko var sākt, ir aktīva staigāšana, kustēšanās, nav uzreiz jāsāk skriet.

Ja mēs kaut ko uzsāksim pārāk strauji, tad sūknītim – sirdij – būs papildu slodze. Tāpēc vispirms ejam uz mežu vai Bastejkalnu, Kronvalda parku, pēc tam jau varam sākt domāt par lielākām aktivitātēm. Es esmu izvēlējusies zirgu sportu, jo tas nodarbina visas lielākās muskuļu grupas, kuras pat trenažieru zālē nav iespējams attīstīt. Šī ir mana aktīvā dzīvesveida sastāvdaļa – es pavadu laiku ar zirgu gan treniņu laukumā, gan dodos uz mežu, un tas man nodrošina labu sejas krāsu, veselīgu izskatu, zirgs dod arī ļoti lielu enerģijas daudzumu un spēku. Tā ir tāda enerģijas apmaiņa, kas man ir ļoti nepieciešama.

Mans vīrs ir mednieks, un mēs uzturā lietojam ļoti daudz meža gaļas. Katram tikai jāatrod sava receptes, kā to vislabāk pagatavot, tad patiešām izdodas ļoti gardas maltītes gan sev, gan saviem mīļajiem.

Man patīk gatavot, es gatavoju ēst gan sev, gan vīram un arī draugiem, kuri brauc bieži ciemos. Man virtuvē patīk eksperimentēt, to man ir mācījuši arī pazīstami pavāri. Īpaši jau var izvērsties, gatavojot marinādes vai mērces, un sāls nebūt nav tā galvenā sastāvdaļa.

CUKĪNITOMĀTU SAUTĒJUMS AR SIERA CEPURĪTI

Iesaka aktrise Ieva Aleksandrova-Eklone

Vajadzēs:

• cukīni

• tomātus

• ķiploku skaidiņas

• sieru

Pagatavošana:

• cukīni sagriež šķēlītēs, liek uz pannas apcepties

• mazliet vēlāk pievieno tomātus, ķiplokus un pasautē

• kad dārzeņi mīksti, pārkaisa tiem sarīvētu sieru



Veselība

Kad 1972. gadā kādai grūtniecei tika noņemtas asinsanalīzes, ārsti atklāja, ka tajās mistiski trūkst vienas virsmas molekulas, kas bija uz visām citām tolaik zināmajām sarkanajām asins šūnām. 50 gadus vēlāk šī dīvainā parādība ir ļāvusi Lielbritānijas un Izraēlas pētniekiem aprakstīt jaunu cilvēka asinsgrupu, raksta “Science Alert”.

Svarīgākais