Uztura speciālisti atgādina, cik svarīgi atcerēties, ka veselīgs un sirdij noderīgs ēdiens ir vienkāršs un garšīgs, tāpat ieteicams, lai tā sastāvdaļas būtu sezonālas, svaigas un Latvijā audzētas.
Radot jaunās receptes, arī ēdiena pagatavošanas veids ir “sirdij draudzīgs” - tvaicēšana, sautēšana, vārīšana, viegla apcepšana. Lai uzturs veicinātu, nevis grautu sirds un asinsvadu veselību, ikdienā jālieto daudz augļu un dārzeņu, pākšaugu, graudaugu un riekstu, divas reizes nedēļā vēlams ēst zivis, savukārt jāizvairās no treknas gaļas, taukvielām bagātiem piena produktiem un konditorejas izstrādājumiem. Slimību profilakses un kontroles centrs kampaņas Mīli savu sirdi! ietvaros sadarbībā ar Rimi izstrādājis receptes, kuras ir sirdij veselīgas un noderēs arī svētku galdam.
Ābolu – dzērveņu kraukšķis
Sastāvdaļas
4 porcijām
• Pilngraudu auzu pārslas – 80 g
• Kanēlis – ēdamkarote
• Medus – 2 ēdamkarotes
• Dzērvenes – 4 ēdamkarotes
• Āboli – 3–4 gab.
• Jogurts (bezpiedevu vai grieķu) – 400 ml
Pagatavošana
Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Auzu pārslas sajauc ar kanēli un medu. Kārto
4 trauciņos vai krūzītēs. Apgrauzdē cepeškrāsnī 10–15 minūtes. Ber pa virsu dzērvenes un kārto ābolu šķēlītes. Liek atpakaļ cepties un cep 20–25 minūtes, līdz gatavs. Pasniedz ar jogurtu. Ābolus labāk izvēlēties saldākus, vai jaukt kopā, piemēram, ar bumbieriem, lai nevajadzētu pievienot saldumu.
Ko iegūst tava sirds?
Arī deserts var būt sirdij veselīgs! Pilngraudu auzu pārslas ir sirdij draudzīgi graudaugi, turklāt tās dod sāta sajūtu. Dzērvenes un āboli ir vitamīnu pilni vietējie labumi, bet kanēlis sildīs un piešķirs īpašo ziemas garšu. Liesais jogurts bez piedevām ir lieliska alternatīva saldajam krējumam, savukārt medus – cukura aizstājējs.
Pikantā ķirbju krēmzupa
Sastāvdaļas 4 porcijām
• Ķirbis – 0,9 kg
• Sīpols – 1 gab.
• Ķiploks – 3–4 daiviņas
• Kajennas pipari – pustējkarote
• Dārzeņu buljons – 1,5 l
• Olīveļļa – 2 ēdamkarotes
• Piena spēks – 200 ml
• Sēklu kraukšķis Rimi Mani gardumi – 70 g (sēklu cepumi)
Pagatavošana
Notīra un sagatavo visas sastāvdaļas. Sagriež ķirbi un sīpolus mazākos gabalos. Olīveļļā sautē sīpolus, līdz tie kļūst caurspīdīgi, pievieno ķirbja mīkstumu un ķiplokus. Sautē vēl 3–5 minūtes un pielej buljonu, pievieno piparus. Buljona vietā var izmantot ūdeni, tad noteikti jāpievieno zaļumi. Kad ķirbji kļuvuši mīksti, samaļ krēmīgā zupā. Silda un pievieno Piena spēku. Neuzvāra, jo var sarauties kunkuļos. Ja tā notiek, sablenderē virumu vēlreiz. Pasniedz ar sēklu kraukšķi, papildus pievieno ķirbju sēklu eļļu.
Ko iegūst tava sirds?
Veselīga un sirdij draudzīga dzīvesveida nozīmīga sastāvdaļa ir sezonāla pārtika, tāpēc pēc iespējas vairāk jāēd vietējie augļi, dārzeņi, ogas, piemēram, ķirbji. Pateicoties pikantajām garšvielām – Kajennas pipariem, var samazināt sāls daudzumu, kas būs ieguldījums sirds un asinsvadu veselības profilaksē. Savukārt olīveļļa un ķirbju sēklu eļļa apgādā organismu ar labajām taukskābēm.
Receptes sagatavotas sadarbībā ar Slimību profilakses un kontroles centru un Rimi šefpavāru Normundu Baranovski