VESELĪBA: 10 unikālas medus iezīmes

© Publicitātes foto

Medus pavisam noteikti ir viens no visvērtīgākajiem dabas produktiem. Tā sastāvā ir minerālvielas, mikroelementi, fermenti, bioloģiski aktīvas vielas un visi vitamīni, kas nepieciešami organisma imūnsistēmas stiprināšanai un labas veselības nodrošināšanai. Medus unikālās ārstnieciskās īpašības pazīstamas jau no senatnes, to iesaka gan ārsti, gan dietologi. Esam apkopojuši medus 10 unikālākās īpašības.

1. DABISKS ANTIBIOTIĶIS

Medus ir vienīgais pārtikas produkts, kas nebojājas un savas vērtīgās vielas spēj saglabāt gadiem ilgi. Un tas viss, pateicoties tam, ka medus sastāvā ir inhibīns, kam piemīt antiseptiskas īpašības. Tāpēc medus nesapelē un nesabojājas pat tad, ja tiek glabāts vaļējā traukā. Medus sastāvā ir arī pretmikrobu peptīds defensīns, kas nogalina baktērijas, tāpēc jau senatnē ar medu apstrādāja brūces, rētas un apdegumus. Arī mūsdienās medus joprojām ir viens no labākajiem dabiskajiem antibiotiķiem. Tam piemīt pārsteidzošas antibakteriālas īpašības, kas palīdz mazināt pietūkumu un sāpes.

Noderīgi! Medus satur dabisku cukuru, kas palīdz paātrināt alkohola oksidāciju aknās. Lai no rīta atgūtu labu pašsajūtu, var pamēģināt šādu kokteili: medu sajauc ar jogurtu vai apelsīnu sulu.

2. DEGVIELA SMADZEŅU DARBĪBAI

Medus labvēlīgi ietekmē smadzeņu funkciju – tas baro smadzeņu un sirds muskulatūras šūnas, tādējādi uzlabojot reakciju un atmiņu. Tējkarote medus pirms miega palīdzēs nomierināties un atslābināties, attiecīgi nodrošinot patīkamu naktsmieru. Ārsti apgalvo, ka fruktoze, kas ir medus sastāvā, uzkrājas aknās, un tā ir sava veida degvielas rezerve, kas pakāpeniski baro smadzenes.

Der zināt, ka pieaugušam cilvēkam dienas norma ir 3 tējkarotes medus

3. CUKURA AIZVIETOTĀJS

Dietologi uzskata, ka medus ir labākais cukura aizvietotājs. Turklāt fruktozes tajā ir tik daudz, ka tas ir daudz saldāks par cukuru. Tējkarote cukura satur aptuveni 15 kcal, bet tikpat daudz medus – 22 kcal. Tas gan nenozīmē, ka, cukuru aizstājot ar medu, varat pieņemties svarā. Šajā gadījumā ir jāņem vērā glikēmiskais indekss jeb GI: medum tas ir 55, cukuram GI ir 61. Jo augstāks rādītājs, jo lielāka iespēja iegūt papildu svaru.

Starp citu, medus var arī palīdzēt samazināt liekos kilogramus: silts ūdens ar citrona sulu un medu ir lielisks līdzeklis, kas uzlabo vielmaiņu.

Jo labāka vielmaiņa, jo vairāk zaudētu kilogramu. Šādu dzērienu iesaka no rīta tukšā dūšā. Medu var izmantot arī, lai saglabātu stabilu cukura līmeni asinīs.

4. MASĀŽAS LĪDZEKLIS

Visā pasaulē medus plaši tiek izmantots arī skaistumkopšanā. Masāžu ar medu iesaka pat ārsti, jo tā dziedē un atjauno ķermeni. Masāžas laikā notiek strauja asinsrites uzlabošanās gan ādā, gan zemādas taukos un muskuļos, tādējādi paātrinās barības vielu un skābekļa transports. Medus absorbē toksīnus un palīdz tos izvadīt no organisma, attīra ādas virsmu, padara to zīdainu, stingru un gludu. Masāža īpaši ieteicama locītavu slimību, vielmaiņas un imunitātes traucējumu gadījumā.

Neiesaka! Medus masāžu neiesaka cilvēkiem ar hroniskām slimībām, iekšķīgo slimību saasināšanās gadījumā, cilvēkiem ar onkoloģiskām saslimšanām. Protams, masāža ir kontrindicēta arī tiem, kuriem pret medu vai jebkuru tā sastāvdaļu ir alerģiska reakcija.

5. SPORTA UZTURS

Medus ir lielisks dabiskais ogļhidrātu avots, kas sniedz spēku un enerģiju organismam, tādēļ tas ieteicams visiem cilvēkiem, kas ikdienā ir fiziski aktīvi. Tas ir dabiskais saldinātājs, kas palielina arī izturību un mazina nogurumu. 100 g medus satur 80 gramus ogļhidrātu – tajā esošo glikozi organisms spēj ātri absorbēt un pārvērst enerģijā.

Interesanti! Kanādas zinātnieki ir pierādījuši, ka divas ēdamkarotes medus 30 minūtes pirms sacensību sākuma darbojas kā zāles, bet, izslēdzot šo produktu no uztura, sportiskais rezultāts būtiski samazinās.

6. LĪDZEKLIS PRET KARIESU

Amerikāņu stomatologi (American Academy of General Dentistry) pierādījuši, ka medum ir arī antikariesa efekts. Eksperimenta laikā tā dalībniekiem četras minūtes bija jātur mutē medus un tad mutes dobums jāizskalo. Pēc šī eksperimenta baktēriju skaits, kas izraisa kariesu, bija samazinājies par aptuveni 70%.

Der zināt! Bišu vasku var košļāt kā košļājamo gumiju – tas palīdz stomatīta ārstēšanā. Ar propolisu ārstē parodontozi, smaganu iekaisumus, mazina to enzīmu daudzumu, kas palīdz baktērijām pieķerties zobu emaljai, kā arī nodrošina zobu aizsardzību.

7. DABISKS PREBIOTIĶIS

Normālai kuņģa un zarnu trakta darbībai ļoti svarīgas ir bifidobaktērijas, ko organisms saņem ar prebiotiķiem. Tādi ir arī medus sastāvā esošie oligosaharīdi (tie ir jaunie cukuri, kuriem ir organismu atveseļojoša iedarbība). Jāatceras, ka medus ir pietiekami spēcīgs līdzeklis un bērniem līdz gada vecumam nav ieteicams (jo tas var saturēt baktēriju sporas, kuras var izraisīt zīdaiņu botulismu).

8. LĪDZEKLIS PRET VISĀM SLIMĪBĀM

Medus ar kanēli ir līdzeklis pret teju visām slimībām. Šāda kombinācija attīra vēnas un artērijas, pozitīvi ietekmē sirds darbību, ārstē artrītu un citas locītavu slimības.

Sensacionāli! Japānas un Austrālijas mediķi savā praksē pārliecinājušies un tad nākuši klajā ar paziņojumu, ka, ik dienas lietojot uzturā medu ar kanēli, mēneša laikā iespējams izārstēt kuņģa vēzi.

9. DIEVIŠĶS ELIKSĪRS SKAISTUMAM

Jau Senajā Romā medu uzskatīja par dievišķām zālēm, un zināms, ka arī Kleopatra savām piena vannām, lai iegūtu vēl zīdaināku ādu, pievienoja medu. Arī mūsdienu kosmētikas industrija medu izmanto kā ādas un matu skaistuma eliksīru. Tas efektīvi pasargā ādu no dehidratācijas, un tas ir arī sauļošanās un pēc sauļošanās krēmu un losjonu sastāvā.

Īpaši bojātiem matiem pagatavo masku, medum pievienojot avokado eļļu un olas dzeltenumu.

Sejas mazgāšana ar medus ūdeni der visiem ādas tipiem: vienu ēdamkaroti medus atšķaida glāzē ūdens

10. TOKSISKS

Medus var būt arī toksisks, tāpēc ar tā lietošanu jābūt uzmanīgiem. Toksisks medus var būt tāds, kas ievākts no oleandra, rododendriem, acālijām, kalmijām. Saindēšanās simptomi var būt dažādi: slikta dūša, vājums, svīšana un pat samaņas zudums.

Ļoti svarīgi iegaumēt: medu nedrīkst karsēt – tiklīdz tā temperatūra ir virs 40 grādiem, medus kļūst toksisks

Avots: takprosto.cc



Veselība

Šorīt, 19. septembrī, pie Saeimas ēkas ar emocionāliem reto slimību pacientu stāstu lasījumiem tika pievērsta Saeimas deputātu uzmanība akūtajam finansējuma trūkumam reto slimību ārstēšanai Latvijā. Ignorējot Ministru kabineta (MK) apstiprināto Reto slimību plānu 2023. – 2025. gadam, tiek apdraudēta esošo pacientu terapijas turpināšana un tiek liegta iespēja uzsākt ārstēšanu jauniem pacientiem, vēstīts reto slimību pacientu pārstāvju paziņojumā medijiem.