DZĪVESVEIDA RECEPTE: Agnese Drunka. Es par sevi domāju

© Publicitātes foto

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) organizētās kampaņas Mīli savu sirdi! ietvaros ir izveidota video grāmata Es mīlu savu sirdi. Un Tu?

Latvijā zināmi cilvēki tajā dalās ar sava dzīvesveida receptēm, kā rūpēties par savu sirdi, padaloties arī ar kādu savā ģimenē iecienītu, viegli pagatavojama un sirdij vērtīga ēdiena recepti. Šoreiz savā pieredzē dalās žurnāliste, TV3 raidījuma Bez tabu vadītāja Agnese Drunka:

– Sirds ir kaut kas tāds, bez kā cilvēks nevar būt, bez kā cilvēks nevar elpot, nevar dzīvot, nevar eksistēt.

Gatavojot sarakstu, dodoties uz veikalu vai ejot uz tirgu, es nepiedomāju: tā, šis būs sirdij, tas būs sirdij... Es mēģinu skatīties kopumā, lai tas, ko mēs savās mājās liekam galdā, būtu labs mums visiem. Ja tas būs labs mums visiem, tad tas būs labs arī mūsu sirdij.

Es rītu sāku ar siltu citronūdeni, un tas varbūt man noņem to smagumu par vēlāk izdzerto kafijas krūzīšu daudzumu. Ko par to saka mana sirds, es nezinu, bet mans organisms par to priecājas. Sevis mīlēšana jau pieļauj arī atkāpes, taču es par sevi domāju. Un sakot: «es domāju par sevi», es paturu prātā visu savu ģimeni. Mēs, pieaugušie, jau esam atbildīgi par to, kāda tā mūsu nākamā paaudze izaugs.

TREŠDIENU VAKARU SALĀTI

Vajadzēs:

• kvinoju (vēlams melno)

• tvaicētas bietes

• cukuru

• olīvas

Pārsteidzošā kārtā šos salātus ēd pilnīgi visi manā ģimenē, mēs tos smejoties saucam par trešdienu vakaru salātiem, jo tad visiem ir ļoti vēls vakars, bet šī mums ir iespēja būt kopā pie galda. Vai sirdij tie patīk? Domāju, ka jā!



Veselība

Kartupeļi ir neatņemama latviskas virtuves un arī kultūras koda sastāvdaļa, tomēr modernā dzīvesveida piekritēju vidū par šo ogļhidrātiem bagāto dārzeni cirkulē dažādi mīti - netrūkst pat tādu, kas tieši tupeņus vaino daudzās veselības problēmās un mudina neēst vispār. Lai saprastu, vai ieguvums no vecmāmiņas kartupeļu talkas ir tikai rudenīgas bildes sociālo tīklu profiliem, vai tomēr vērtīgi ir arī paši kartupeļi, ko gatavot visa gada garumā, nacionālais mazumtirdzniecības veikals ELVI kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni skaidro četrus populārākos mītus par kartupeļiem.

Svarīgākais