VESELĪBA: Mēs esam ļoti smagi

© Publicitātes foto

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) organizētās kampaņas Mīli savu sirdi! ietvaros ir izveidota video grāmata Es mīlu savu sirdi. Un Tu?.

Latvijā zināmi cilvēki tajā dalās ar sava dzīvesveida receptēm, kā rūpēties par savu sirdi, padaloties arī ar kādu savā ģimenē iecienītu, viegli pagatavojama un sirdij vērtīga ēdiena recepti. Pirmais šo stāstu sēriju iesāk Valters Stirna (attēlā),Liepājas reģionālās slimnīcas Terapijas nodaļas kardiologs:

– Kādreiz sirds man asociējās ar Valentīndienu, ar tādu sirsniņu, kādu esam pieraduši redzēt visos zīmējumos. Tas bija liels pārsteigums, pirmo reizi ieraugot, ka sirds patiesībā nebūt nav tāda, kādu to esam iztēlojušies.

Pirmkārt, mēs grēkojam ar ēšanu, otrkārt, ar savu mazkustīgo dzīvesveidu. Uz mūsu operāciju galda jau nenonāk neviens ar normālu asinsspiedienu un holesterīna līmeni asinīs. Šie ir galvenie sirds slimību riska faktori, un, protams, arī smēķēšana. Mūsu statistika ir bēdīga: Latvijas iedzīvotāji ir ļoti smagi, lai neteiktu vārdu resni, un tās ir nepareiza dzīvesveida sekas. Ir daudzi piemēri, kas pierāda, ka varam izārstēt cilvēkus bez zālēm, tikai mainot dzīvesveidu un ieradumus. Rezultāts ir labs, un zāļu lietošanu var atlikt uz pieciem vai pat vairāk gadiem.

Pirms es sāku mācīties un strādāt kardioloģijas nozarē, man ļoti garšoja sāļi ēdieni. Kad māte vai māsa kaut ko pagatavoja, vienmēr teicu, ka nav pielikts sāls, nesapratu, kā vispār var taisīt ēdienu bez sāls. Tagad ir pilnīgi pretēja situācija – man mājās vispār nav sāls un sāli saturošu garšvielu. No tā es pilnībā esmu ticis vaļā un sāli ikdienā papildus nelietoju. Ēdiena garšu mēs varam uzlabot ar asajām garšvielām, bet asas garšas ēdienam sāls neprasās.

KARDIOLOGA IETEIKUMS BROKASTĪM

Vajadzēs:

• placinātu, apgrauzdētu rudzu, grauzdētu tumšo linsēklu un rudzu kliju maisījumu

• ievārījumu

• riekstus (valriekstus, lazdu vai Brazīlijas riekstus)

Pagatavošana:

• maisījumu vāra nevis pienā, kā ierasts vārīt putras, bet ūdenī (7–8 minūtes), bez sāls un jebkādām citām piedevām!

• kad putra gatava, tai pievieno ievārījumu un riekstus pēc savas izvēles



Veselība

Latvijā potenciāli bīstamā situācijā pašlaik varētu būt vairāki simti bērnu un aptuveni puse pieaugušo iedzīvotāju, kuri nav vakcinēti pret bīstamo slimību – difteriju. Pagājušajā gadā vairāk nekā piecsimt bērnu divu mēnešu vecumā nesaņēma vakcīnu pret difteriju, bet to laikus nesaņēma pusotrs tūkstotis bērnu.

Svarīgākais