TOP 5 kokteiļi tauku dedzināšanai

© Publicitātes foto

Lielisks līdzeklis, kas palīdz cīņā pret liekajiem kilogramiem, ir taukus dedzinošie kokteiļi. Jo tie ir ne tikai gardi, bet arī paātrina vielmaiņu, remdē izsalkuma sajūtu un apgādā organismu ar tam nepieciešamajiem vitamīniem un minerālvielām.

Kā tos pagatavot mājas apstākļos? Nav nekā vienkāršāka: viss, kas jums nepieciešams, ir pareizās sastāvdaļas, labs noskaņojums un blenderis. Kāpēc šos kokteiļus dēvē par tauku dedzinātājiem? Tāpēc, ka to pagatavošanā tiek izmantoti produkti, kas visefektīvāk veicina vielmaiņu – tie ir augļi, garšaugi un garšvielas.

1. – KIVI UN PIPARMĒTRA

Viegls kokteilis ar piparmētru un citronu ir ideāls dienas sākumam. Tas uzmundrinās, dos enerģiju un vēl palīdzēs tikt vaļā no liekajiem centimetriem.

Vajadzēs:

• 1 kivi

• 2 citrona šķēles

• 7 piparmētras zariņus

• 100 ml ūdens

• medu (pēc garšas un vēlēšanās)

Pagatavošana:

– kivi nomizo un sagriež nelielos gabaliņos, liek blenderī

– pievieno citronu, piparmētru un ūdeni un visu sablendē

– dzer svaigu

2. – GREIPFRŪTS UN ANANASS

Šis kokteilis patiks eksotisku augļu mīļotājiem – tiem, kuriem garšo ananasi un greipfrūti. Šie augļi kombinācijā ar ķirbju sēklām ir viens no efektīvākajiem tauku dedzinātājiem.

Vajadzēs:

• 1/4 greipfrūta

• 4 ananasa gabaliņus

• 250 ml kefīra

• 30 g ķirbju sēklu

• 30 ml kokosriekstu eļļas

Pagatavošana:

– greipfrūtu un ananasu nomizo, sagriež nelielos gabaliņos, liek blenderī

– pievieno kefīru, kokosriekstu eļļu un ķirbju sēklas, sablendē

3. – KEFĪRS UN ČILI

Ja esat nolēmuši likt lietā smago artilēriju un nomest pāris kilogramus triecientempā, vislabākais būs kokteilis uz kefīra bāzes – ar kanēli un čili pipariem. Skābpiena produkti uzlabo gremošanas un kuņģa zarnu trakta darbību, bet garšvielas ātri sadedzina kalorijas.

Vajadzēs:

• 250 ml kefīra

• šķipsniņu sarkano piparu

• 1/2 tējkaroti ingvera

• 1/2 tējkaroti kanēļa

Pagatavošana:

– visas sastāvdaļas sablendē kopā

– dzer uzreiz svaigu, vislabāk – pirms gulētiešanas

4. – MEDUS UN ĀBOLU ETIĶIS

Ja diētas laikā jums gribas ko saldu, pagatavojiet sev desertu, kas ne vien nekaitēs figūrai, bet pat palīdzēs cīņā pret liekajiem kilogramiem.

Vajadzēs:

• 250 ml ūdens

• 1 tējkaroti medus

• 1 tējkaroti ābolu etiķa

• 1 kanēļa standziņu

Pagatavošana:

– sajauc ūdeni, medu un ābolu etiķi, labi samaisa, pievieno kanēli

– dzer svaigu, vislabāk – no rīta

5. – SELERIJA UN ĀBOLI

Spēcīgs tauku dedzinātājs ir arī selerija. Turklāt tā lieliski iederas dažādos kokteiļos un smūtijos kopā ar citiem produktiem, piemēram, āboliem.

Vajadzēs:

• 200 g selerijas zaļumu

• 2 ābolus

• pusi viena laima sulas

• 100 ml ūdens

• 1/2 glāzi ledus

Pagatavošana:

– sagriež selerijas lakstus, liek blenderī kopā ar āboliem, laima sulu un sablendē

– pievieno ūdeni un vēlreiz sablendē

– pievieno ledus gabaliņus (ja negribat aukstu, tā vietā var izmantot vēl 100 ml ūdens)

VIEDOKLIS

Greipfrūts un ananass taukiem neuzbrūk

Ilze JUSTAMENTE, studiju tīkla Figura Line uztura speciāliste:

Ja ikdienā netiks mainīti ēšanas paradumi, viens pats kokteilis noteikti nebūs tas, kurš sadedzinās taukus. Ja ar to aizstājam vienu ēdienreizi, jāskatās, ko ēdam pārējā laikā. Lai nav tā, ka brokastīs ir veselīgais kokteilis, bet pusdienās – cepti kartupeļi ar miltu mērci un salāti ar majonēzi. Un tad vainot kokteili, ka tas nepalīdz, ka tas nesadedzina taukus... Protams, ja līdz šim brokastīs bija baltmaize ar sviestu un desu vai ceptas olas ar bekonu, tad uz kopējā dienas fona tāds kokteilis brokastīs noteikti zināmu pozitīvu rezultātu dos. Bet es negribētu tā teikt, ka kokteilis ir tauku dedzinātājs.

Jā, cilvēki meklē tos produktus, kas dedzina kalorijas. Bet es negribētu tā maldināt, sakot, ka ir atsevišķi produkti, kas dedzina taukus. Jā, greipfrūts un ananass tiek popularizēti kā taukus dedzinoši, bet nav tā, ka šie augļi, nonākot organismā, uzbrūk tauku šūnām un tās momentā nogalina. Tie iedarbojas kompleksi – augļi satur daudz šķiedrvielu, kas nerada augstas insulīna svārstības. Insulīns ir hormons, kas neļauj zaudēt taukus – ja ēdam daudz saldumu, insulīns ir augstā līmenī, un organisms taukiem neķeras klāt. Bet, tiklīdz ēdam vairāk šķiedrvielām bagātus produktus, insulīns tik daudz neizdalās, cukura svārstības ir daudz mazākas, līdz ar to ir ilgstošāka sāta sajūta, gribas mazāk našķoties starp ēdienreizēm, un uz šā fona liekais svars arī pakāpeniski samazinās. Bet piedēvēt vienam produktam taukus dedzinošas īpašības... Vienkārši nav pārliecinošu datu un pētījumu, ka tā būtu. Jā, uz kopējā veselības fona šādi kokteiļi iedarbojas, un tas, protams, ir labāk nekā nedarīt neko.

Vienīgi es neieteiktu aizrauties ar augļu kokteiļiem vakarā. Jo tajos ir samērā daudz augļu cukura, kas dod enerģiju, bet, tā kā ziemas vakari tiek pavadīti diezgan mierīgi, šī enerģija netiks patērēta. Turklāt cukurs tiek pārstrādāts aknās, un nav nepieciešams aknas uz nakti lieki nodarbināt. Augļu kokteiļus ieteiktu no rītiem – mundrumam un enerģijai, bet vakarā, ja negribas pārēsties, izvēlēties dārzeņu kokteili.

Kāpēc asie pipari tiek uzskatīti par taukus dedzinošiem? Tāpēc, ka čili piparu aktīvā viela ir kapsaicīns – tas paplašina asinsvadus, un sirsniņai, lai izdzenātu asinis, jāstrādā ātrāk. Līdz ar to tiek aktivizēta vielmaiņa. Bet galvenais, kas jāatceras, ka čili iedarbība ir efektīva tikai tādos gadījumos, ja tos neēdat ikdienā. Aso ēdienu cienītājiem organisms pie tiem jau pieradis, un nekāda papildu vielmaiņas aktivizēšana nenotiek. Tas ir līdzīgi kā ar kafiju – tās stimulējošā iedarbība jūtama tikai tad, ja neesat pie kafijas jau pieraduši. Protams, kokteilis ar čili var būt papildu līdzeklis vielmaiņas stimulēšanai, bet par to jārūpējas arī citos veidos.

Jā, arī es pa reizei uztaisu kādu kokteili, bet – vairāk pavasarī un vasarā. Rudenī, kad jau bija apnikuši visi zaļie vasaras kokteiļi, taisīju ar upenēm, kabaci, banānu un ūdeni. Garšīgi. Bet šajā sezonā es ieteiktu taisīt dārzeņu krēmzupas un sautējumus. Jo ir auksts un vajag sasildīties. Ieteicams bez saldā krējuma un kausētā siera. Un, ja gribat, piešaujiet kādu pipariņu – asumam un vielmaiņai.



Veselība

Kad 1972. gadā kādai grūtniecei tika noņemtas asinsanalīzes, ārsti atklāja, ka tajās mistiski trūkst vienas virsmas molekulas, kas bija uz visām citām tolaik zināmajām sarkanajām asins šūnām. 50 gadus vēlāk šī dīvainā parādība ir ļāvusi Lielbritānijas un Izraēlas pētniekiem aprakstīt jaunu cilvēka asinsgrupu, raksta “Science Alert”.

Svarīgākais