Rudens sezonā zāļu tējas iesaka ne vien augiem piemītošo ārstējošo īpašību dēļ, bet arī tāpēc, ka, dzerot tēju, tiek uzņemts papildu šķidrums, kas palīdz izvadīt no organisma vīrusu un baktēriju radītos toksīnus.
Zāļu tējas ir būtisks palīgs ne tikai imunitātes stiprināšanā, bet arī gadījumos, kad jau manāmas pirmās saaukstēšanās pazīmes. Taču, kā zināms, dažādu simptomu ārstēšanai ir piemērotas dažādas drogas. Kā pareizi pagatavot zāļu tējas un kādām reizēm kāda droga ir piemērota, skaidro Apotheka farmaceite Ivanda Krastiņa.
1. IMUNITĀTES STIPRINĀŠANAI
Imunitātes stiprināšanai lieliski piemērota ir ehinācejas tēja, kurai piemīt spēcīga pretvīrusu, pretmikrobu un pretiekaisuma iedarbība.
2. PRET SAAUKSTĒŠANOS
Kad parādās saaukstēšanās simptomi, ieteicams dzert vīgriežu, liepziedu, salvijas, aveņu lapu, kumelīšu un kliņģerīšu ziedu tējas. Tām piemīt antibakteriālas, pretiekaisuma un sviedrējošas īpašības. Tieši laikā būs arī upeņu augļu un lapu, aroniju augļu un rožu augļu tējas, kas bagātīgi satur vitamīnus un līdz ar to paaugstina organisma aizsargspējas pret vīrusiem.
3. PRET SĀPĒM KAKLĀ
Pret sāpēm kaklā un iesnām iesaka salvijas, eikaliptu lapu, kliņģerīšu un kumelīšu tēju. Šīs tējas var lietot arī kakla skalošanai un inhalācijām.
4. PRET KLEPU
Ja ir klepus, vajadzētu dzert mārsila, Islandes ķērpja un priežu pumpuru tējas, kas palīdz sašķidrināt krēpas un izvadīt tās no organisma.
PAGATAVOŠANA
Ārstniecības augu tēju pagatavošana ir atkarīga no to sastāva
• Ja tās ir lapas, ziedi vai laksti, tad tos aplej ar verdošu ūdeni, nostādina 5–15 minūtes, nokāš un dzer siltu.
• Ja tēja sastāv no augļiem (mežrozīšu, upeņu, aroniju) vai pumpuriem (priežu), tad to pagatavo, aplejot drogu ar aukstu ūdeni, pēc tam to uzvāra un pavāra vēl 2–5 minūtes uz mazas uguns, tad nostādina 5–10 minūtes un nokāš.
LIETOŠANA
• Zāļu tējas var droši lietot pa tasei trīs reizes dienā.
• Ieteicams katru reizi pagatavot jaunu, svaigu tēju, taču var vienā reizē pagatavot arī lielāku daudzumu visai diena.
• Ilgāk par vienu dienu augu tēju nevajadzētu uzglabāt, jo aktīvo vielu saturs tējā būtiski samazināsies.
• Augu tējas var saldināt ar medu vai cukuru un pievienot citronu. Liekot klāt medu vai citronu, gan jāskatās, lai tēja nav pārāk karsta, jo temperatūrā virs 60 °C mazinās medus ārstnieciskās īpašības.
• Garšas uzlabošanai var pievienot arī pašu gatavotos upeņu un aveņu ievārījumus, bet arī tos vitamīnu saglabāšanai pievieno tikai tad, kad tēja jau ir padzisusi.