Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Veselība

Galvenais veselību problēmu iemesls- atkarības

Par vienu no galvenajiem slimību iemesliem aptaujā iedzīvotāji min narkotiku un alkohola atkarību © F64

Par biežākajām iedzīvotāju veselības problēmām tiek uzskatītas atkarības, tostarp alkoholisms un narkomānija, liecina "DNB Latvijas barometra" dati.

Vaicājot, kādas ir iedzīvotāju lielākās veselības problēmas, minēto problēmu norādīja 33% Rīgas un citu pilsētu iedzīvotāju. Izteikti vairāk lauku iedzīvotāju par galveno veselības problēmu uzskata atkarības - tā domā 45% lauku iedzīvotāju.

30% Rīgas iedzīvotāju uzskata, ka vainojama ir nepietiekama slimību profilakse. Šim viedoklim pievienojas arī 27% citu pilsētu iedzīvotāju un 22% lauku iedzīvotāju.

Aptuveni piektdaļa Rīgas un citu pilsētas iedzīvotāju uzskata, ka veselības problēmas rodas no nepareiza uztura. Šādu viedokli pauž tikai 16% lauku iedzīvotāju.

Katrs desmitais Latvijas iedzīvotājs pauž pārliecību, ka pie veselības problēmām vainojamas nepietiekamas fiziskās aktivitātes.

Kā noskaidrots "DNB Latvijas barometrā", vērtējot veselības ministra Gunta Belēviča (ZZS) ierosinātās reformas, rīdzinieki, citu pilsētu un lauku iedzīvotāji pauda vienlīdzīgu atbalstu strukturālajām reformām, esošās veselības aprūpes sistēmas mainīšanai, lai ekonomiskāk izmantotu esošo finansējumu.

Vienlaikus rīdzinieki biežāk nekā citu pilsētu un lauku iedzīvotāji pauduši arī atbalstu aizliegumam skolās tirgot pārāk treknus, saldus vai sāļus produktus. Tajā pašā laikā citu pilsētu un lauku iedzīvotāji biežāk atbalsta zāļu paralēlo izplatīšanu un paralēlā importa atļaušanu ar mērķi mazināt zāļu cenas.

Savukārt, jautāti, kādus veselības aprūpes (ārstniecības) pakalpojumus iedzīvotāji ir izmantojuši pēdējo trīs gadu laikā, rīdzinieki un citu pilsētu iedzīvotāji daudz biežāk nekā lauku iedzīvotāji atzinuši, ka ir izmantojuši gan valsts apmaksātus, gan maksas veselības aprūpes pakalpojumus.

Vienlaikus citu pilsētu iedzīvotāji arī norāda, ka ir izmantojuši tikai maksas pakalpojumus. Tikmēr lauku iedzīvotāji biežāk nekā rīdzinieki un citu pilsētu iedzīvotāji atzīmē, ka ir izmantojuši tikai valsts apmaksātos pakalpojumus. Turklāt lauku iedzīvotāji arī kopumā retāk izmanto veselības aprūpes pakalpojumus un dodas pie ārsta.