Pārstrādātas gaļas izstrādājumu ēšana paaugstina risku saslimt ar vēzi

© wiki

ANO Pasaules Veselības organizācija (WHO) pirmdien paziņojusi, ka desu, šķiņķa un citu pārstrādātas gaļas izstrādājumu ēšana paaugstina risku saslimt ar zarnu vēzi, ziņo aģentūra AFP.

Šāds lēmums pieņemts balstoties uz 800 visā pasaulē veiktu pētījumu analīzi. Analīzi veikusi Starptautiskā vēža izpētes aģentūra un konstatēti pierādījumi, ka pārstrādātas gaļas ēšana izraisa zarnu vēzi un iegūtie rezultāti veicina rekomendēt gaļas patēriņa ierobežošanu.

Paziņojumā teikts, ka katri 50 grami pārstrādātās gaļas, kas tiek apēsti dienas laikā, palielina risku saslimt ar zarnu vēzi par 18%.

Tāpat uzvērts arī sarkanās gaļas iespējamais kaitīgums un norādīts, ka pārstrādātās gaļas un sarkanās gaļas ēšana var izraisīt ne tikai zarnu vēzi, bet arī aizkuņģa dziedzera un prostatas vēzi.

Veselība

Katrs trešais 13 gadus vecs zēns cieš no liekā svara, un arī meiteņu vidū aptaukošanās problēma ir aktuāla - paaugstināts ķermeņa masas indekss ir katrai piektajai pusaudžu vecuma meitenei, liecina Slimību un profilakses kontroles centra (SPKC) dati.

Svarīgākais