UZZINI: 12 vienkārši paņēmieni svara samazināšanai

© Alamy/dailymail.co.uk

Atklāti 12 padomi, kā mazināt apetīti un nostiprināt savu garīgo spēku pret našķēšanos, ziņo Daily Mail.

Britu dakteris Džeks Luiss piedāvā 12 paņēmienus, kā ”uztrenēt” savas smadzenes diētas laikā, lai nenovirzītos no uzstādītā mērķa:

  1. Pirms maltītes apēd veselīgu našķi. Apēdot veselīgu uzskodu 20 – 30 minutes pirms došanās uz pusdienām vai iepirkšanās pārtikas veikalā, veicinās veselīga ēdiena izvēli.
  2. Mēs ēdam to, ko redzam. Izmanto šķīvjus un bļodas ar māzāku virsmas laukumu, jo mēs ”ēdam ar acīm” un trauka lielums ievērojami ietekmē porcijas daudzuma kontroli.
  3. Iemācies paredzēt produkta marķējumu. Pārbaudi, cik precīzi ir tavi priekšstati par produktā esošo tauku, cukura vai ogļhidrātu daudzumu dažādos pārtikas produktos. Tas palīdzēs noteikt pārtikas produktus, kuri šķiet veselīgi, bet patiesībā nav.
  4. Atrauj sevi no kārdinājuma. Iespējams būtiski samazināt vēlēšanos pēc kārdinājuma, novirzot uzmanību uz kaut ko citu. Lai novērstu uzmanību no kāda našķa var izmantot iztēli, iedomājoties, ka šis kārums pagatavots no neēdamas vai pat pretīgas vielas.
  5. Apmaini "komforta" ēdienu pret labsajūtas veicinošu treniņu. Tikai 15 minūšu treniņš dienā ievērojami paaugstinās labsajūtas hormonu, kuru iepriekš veicināja mīļākā ēdiena apēšana.
  6. Pazvani draugam. Bieži vien, kad mums nepieciešamas dzirdīgas ausis vai drauga apskāviens, mierināju gūstam ēdienā. Labāk vismaz pazvani draugam, kas uzlabos garastāvokli un nepalielinās dienā uzņemto kaloriju skaitu.
  7. Izvēlies lēni šķīstošas ogļhidrātu uzskodas. Uzkodās lieto graudaugus, augļus un dārzeņus, nevis cepumus un kūkas, kas tikai veicinās apetīti.
  8. Nolem, ko ēdīsi restorānā pirms uz to dodies. Tas ir dabiski, ka apkārtējie cilvēki ļoti ietekmē mūsu ēšanas paradumus. Mēs ēdam par 33% vairāk, kad vakariņojam divatā, par 47% vairāk, ja ēdam vēl ar divām personām, bet ēdienu patērējam par 58% vairāk, ja tiek vakariņots vēl trīs cilveku lokā. Ieteicams apskatīt ēdienkarti pirms došanās uz restorānu un pieturēties pie izdarītās izvēles.
  9. Ēd lēnām. Mēs jūtamies pāēduši 20 līdz 30 minūtes pēc tam, kad patiesībā esam paēduši. Tas ir laiks, pēc kura organisms ir pabeidzis ēdiena pārstrādi un nodod sāta sajūtu smadzenēm. Šī iemesla dēļ būtu nepieciešams pārtraukt ēst vēl pirms jūties paēdis. Vērtīgi nolikt galda piederumus uz galda starp katru kumosu – ilgāks laika posms starp katru kumosu ir lēnas ēšanas atslēga.
  10. Ej uz 50:50. Daudzos dzērienos ir ”slēptās” kalorijas, bet dzērieni ar zemu tauku vai cukura daudzumu parasti nav tik garšīgi. Izmēģini sajaukt pusi uz pusi, piemēram, parasto pienu ar sojas pienu, vai govs pienu ar mandeļu pienu.
  11. Uzlabo savu smadzeņu spēku, lai domātu daudz skaidrāk. Pirms došanās uz veikalu, sagatavo sarakstu, kas ir patiešām  nepieciešams, un apņemies iegaumēt tās lietas. Izaicini sevi atcerēties pēc iespējas vairāk preces. Šis smadzeņu trenniņš palīdzēs palielināt tavu atmiņu un domāt skaidrāk, veicot pārtikas produktu izvēli.
  12. Atvēli laiku, lai atbrīvotos no ikdienas stresa. Veltat kaut 5 minūtes dienā, lai atbrīvotu prātu no ikdienas stresa, mazinot kortizola (stresa hormona) līmeni. Pienākot maltītes laikam, tas ļaus justies mazāk nogurušam un tiks pieņemts pareizāks lēmumus ēdiena sagatavošanā.

Veselība

Septembra pirmajā pusē Rīgā notika seminārs “Tabakas kaitējuma mazināšanas tendences un realitāte 2024. gadā”. Tā ietvaros par atkarību pārvarēšanu un to saistītajiem mītiem runāja arī psihologs, Lietuvas Veselības zinātņu universitātes un Mīkola Romera universitātes lektors Ļudas Vincents Sinkevičs, ziņo jauns.lv.