Šodien kardiologi iepazīstinās ar Vidusjūras diētas pamatprincipiem

© F64

Par godu Pasaules Sirds dienai, kas ik gadu tiek atzīmēta septembra beigās, Latvijas Kardiologu biedrība (LKB) un pacientu biedrība ParSirdi.lv aicina iedzīvotājus 26.septembrī uz tikšanos, lai kopā ar kardiologiem, veselības un uztura speciālistiem noskaidrotu, kāds ir sirdij patiešām veselīgs uzturs, kāda ir Vidusjūras diēta latviešu gaumē un ko vajadzētu darīt jau šodien, lai nodzīvotu 120 gadu

Pasaules Sirds dienas aktivitātes notiks 26. septembrī no plkst. 12:00 līdz 15:00 Kalnciema kvartāla ikgadējā “Itāļu tirgus” ietvaros, kas šogad īpaši veltīts Vidusjūras diētai.

Prof. Andrejs Ērglis, LKB prezidents: “Mēs ēdam, lai dzīvotu, nevis otrādi, tāpēc jo īpaši svarīgi – ko mēs liekam uz šķīvja. Sevi pierādījusī Vidusjūras diēta ir viegli ievērojama arī pie Baltijas jūras. Mums ir dārzeņi, augļi, zivis, pākšaugi, graudaugi, gaļa, meža veltes, olīveļļu varam atrast veikalos, bet labu garastāvokli vislabāk iegūt kustoties. Mums ir paveicies – parki, meži, lauki un jūra Latvijā ir rokas stiepiena attālumā!”

Programmā (Semināru zālē Vīna telpā):
12:00 Sirds veselība ģimenē – ar ko vajadzētu sākt, lai nodzīvotu 120 gadus – kardiologs dr.med. Vilnis Dzērve
12:45 Pozitīvās īpašības, ko slēpj Vidusjūras diētas produkti – antioksidanti augļos un dārzeņos, veselīgās vielas šokolādē un citos kārumos – Kristaps Ērglis, Purified inovatīvo produktu zinātniskās grupas dalībnieks
13:15 Vidusjūras diēta latviešu gaumē – kardioloģes Ivetas Mintāles ieteikumi sirdij veselīgam uzturam + praktiski padomi un ēdienu gatavošanas meistarklase sadarbībā ar sertificētu uztura speciālisti Lieni Sondori, degustācija
14:15 Kā farmaceits var palīdzēt uzturēt sirds veselību labā formā? – farmaceites Zanes Melbergas padomi
Tāpat Pasākuma ietvaros būs iespēja bez maksas izmērīt asinsspiedienu un pulsu, iepazīt veselīgas kardiologu veidotas receptes ar sezonas produktiem, būs sirdij veselīgas šokolādes un citu atļauto kārumu degustācijas, kā arī citas aktivitātes možam garam un stipram ķermenim.

Inese Mauriņa, biedrības “ParSirdi.lv” vadītāja: “Atzīmējot Pasaules Sirds dienu, vēlamies cilvēkus iedvesmot rūpēties par savu sirdi tā, lai ik diena ir piepildīta ar enerģiskām, bet patīkamām fiziskām aktivitātēm, garšīgu un veselīgu uzturu, pozitīvām emocijām un labu atpūtu pēc grūtas darba dienas.”
Liene Sondore, sertificēta uztura speciāliste: “Ēdiens ir viena no pieauguša cilvēka apzinātām ikdienas izvēlēm. Ir svarīgi, kā mēs mācāmies izvēlēties paši un kā mēs to mācām izdarīt saviem bērniem. Ēdiena gatavošana ir aizraujošs ceļojums garšu pasaulē, un tas nebūt nenozīmē, ka ēdienam ir jābūt sarežģīti pagatavojamam. Ikdienas maltīte ir vienkārši pagatavota, enerģijas pilna un veselīga, turklāt garšīga! Mīliet sevi un savu sirdi, baudiet ēdienu, jo Latvijā ēdiens četru gadalaiku ritmā ir ļoti gards!”

Svarīgākais