5 mīti par eļļām sejai

© huffingtonpost.com

Daudzām sievietēm joprojām ir aizspriedumi pret eļļas izmantošanu sejas kopšanā, jo ir uzskats, ka tā padarīs seju taukainu un tādējādi veicinās piņņu rašanos.

Un tomēr eļļas sejas ādai iekaro arvien lielāku popularitāti, tāpēc kopā ar Veselības centra 4 Dermatoloģijas klīnikas dermatoveneroloģi, preventīvās medicīnas speciālisti, Baltijas pretnovecošanās un preventīvās medicīnas prezidenti Dr. med. Janu Janovsku kliedējam mītus, kas saistīti ar eļļām skaistumkopšanai.

1. MĪTS: EĻĻA NOSPROSTO PORAS

PATIESĪBĀ tauku dziedzeri uz ādas nepārtraukti ražo taukus, kas mitrina un aizsargā ādu. Ja mēs pārmērīgi attīrām ādu, izmantojot nepiemērotus līdzekļus, tā sāk pastiprināti ražot taukus, lai kompensētu zaudēto. Eļļa sejas ādai palīdz aizstāt trūkstošo eļļas daudzumu un līdzsvaro ādas stāvokli. Rezultātā pārāk aktīvie tauku dziedzeri sāk mazāk izdalīt taukus.

Ir svarīgi lietot tādus kosmētiskos preparātus/esences/eļļu saturošus losjonus, kas satur dabiskas ēteriskās eļļas, jo to aktīvie komponenti ir identiski mūsu ādas tauku/sebuma sastāvam, tādējādi tās nekairina ādu un darbojas sinerģētiski ar fizioloģiskām ādas tauku funkcijām (barjerfunkcija, aizsargfunkcija, antioksidatīvā funkcija, reģenerācija utt.).

2. MĪTS: EĻĻA PADARA ĀDU TAUKAINI SPĪDĪGU

PATIESĪBĀ eļļa sejai, kas satur dabiskas ēteriskās eļļas, piešķir ādai mirdzumu, nevis dod taukainu spīdumu. Protams, eļļa sejai jāizvēlas atkarībā no ādas tipa, un priekšroka jādod tai, kas regulē tauku dziedzeru sekrēciju. Piemēram, mežrozīšu sēkliņu eļļas sastāvā ir mono/polinepiesātinātās taukskābes, karatinoīdi, vitamīni C un E. Un tā piemērota problemātiskai ādai, ar noslieci uz piņņu un komedonu veidošanos. Starp citu, sausā eļļa gandrīz neatstāj uz ādas spīdumu vai taukainas plēvītes sajūtu.

3. MĪTS: EĻĻA NEPALĪDZ MAZINĀT NOVECOŠANĀS PAZĪMES

PATIESĪBĀ eļļas ir lieliskas, kad tām nākas cīnīties ar novecošanās pazīmēm. Tās ir bagātas ar taukskābēm un antioksidantiem, sejas eļļas nodrošina ādas mitrināšanu, aizsargā to un apgādā ar barības vielām. Tas viss liek ādai izskatīties jaunai un svaigai.

Dabiskās eļļas, kuru sastāvā ir karatinoīdi, īpaši labi reģenerē un atjauno ādu, atjauno kolagēnās šķiedras, paaugstina ādas elasticitāti. Eļļas, kuru sastāvā ir vitamīns C, ļoti labi izlīdzina ādas toni, it īpaši fotonovecošanās gadījumā (UV starojuma radīta paātrinātā ādas novecošanās), kad parādās pirmā hiperpigmentācija vai dispigmentācija.

4. MĪTS: SEJAS EĻĻA NAV PIEMĒROTA JUTĪGAI ĀDAI

PATIESĪBĀ eļļas stiprina dabisko ādas aizsargkārtu, tādā veidā uzlabojot tās barjerfunkcijas. Sēru saturošām eļļām ir izcila antibakteriāla, pretsēnīšu iedarbība, kas ir svarīgs faktors jutīgas ādas gadījumā. Eļļas ļoti labi nomierina ādu un aizsargā pret apkārtējās vides ietekmi, nomierinot to un stiprinot sejas asinsvadu kapilārus. Turklāt tām piemīt preventīvas īpašības kuperozes gadījumā.

5. MĪTS: SEJAS EĻĻA MAZINA DEKORATĪVĀS KOSMĒTIKAS NOTURĪBU

PATIESĪBĀ ir tieši otrādi: sejas ādas tipam atbilstoša eļļa ar dabiskām aktīvām vielām būs laba bāze pirms dekoratīvās kosmētikas uzlikšanas, jo paildzinās tās noturīgumu. Drīzāk ir svarīgi lietot tādu dekoratīvo kosmētiku, kas ir nekomedogēna un neaizsprosto ādas poras, jo tas var radīt siltumnīcas efektu un tādējādi arī diskomforta sajūtu.