Valsts politikas dēļ ārsti nespēj glābt C hepatīta slimniekus

© panorama

Izrādās Latvijā ar C hepatītu slimojošie jau daudzus gadus ir nonākuši neapskaužamā situācijā. Tiem, kuriem nav naudas, ir vai nu jānomirst, vai jāemigrē ārstēties uz citu valsti, ziņo raidījums "Rīta panorāma".

 „Rīta panorāma” ziņo, ka 2009. gadā veiktā pētījumā konstatēts, ka Latvijā ir aptuveni 40 tūkstoši C hepatīta slimnieku. Ārsti gan esot pārliecināti - kopš tā laika slimnieku skaits ir pieaudzis un par iemeslu tam kalpojot fakts, ka Latvija ir vienīgā valsts Eiropas Savienībā, kas pilnā apmērā saviem cilvēkiem nekompensē medikamentu iegādi.

Tā kā C hepatīts izplatās ar asinīm ikviens cilvēks ir pakļauts šai slimībai. Ar šo slimību nepienācīgas instrumentu dezinficēšanas gadījumā var inficēties  gan pie tetovētāja, kosmetologa, manikīra un pat ārsta kabinetā.

Ja šī slimība netiek ārstēta, tā var novest pie aknu cirozes, vēža un pat ar nāves.

Tāpat arī jānorāda, ka cilvēks var būt inficēts ar šo vīrusslimību vairāku gadu garumā un pat par to nenojaust, tā pat tās simptomi esot ļoti grūti identificējami. „Nav nekādu simptomu, ja cilvēks ir inficēts. Kas ir nogurums? Nogurums mums katram ir no darba, no fiziskas piepūles. Spiedoša sajūta paribē. Nu, kas ies pie ārsta? Neiet. Un tā slimība ievelkas,” atklāj Hepatīta biedrības vadītāja Olita Mengote.

Interesanti ir arī tas, ka Latvijas Valsts apmaksā tikai 75 procentus no patiešām dārgo medikamentu vērtības. Bezmaksas ārstēšana tiek nodrošināta tikai bērniem un trūcīgām personām.

Tā kā zāles ir ļoti dārgas, tad pacientu līdzmaksājums katru mēnesi sasniedz 150 līdz 200 eiro. Zāles ir jālieto aptuveni gadu, bet tā nav vienīgā problēma. Latvijā slimniekiem tiek doti medikamenti, kas izārstēšanos nodrošina aptuveni 50 procentos gadījumu.

Tāpat arī tiek raidījumā tiek norādīts, ka Latvija ir vienīga valsts Eiropas Savienībā, kur kompensējamo zāļu sarakstā nav neviens no jaunākās paaudzes medikamtiem, kuri ir ar ievērojami augstāku efektivitāti. Tāpat arī Latvijā netiek veikta aknu transplantācija, kas ir vienīgā efektīvā ārstēšanas metode, kad ir jau aknu ciroze attīstījusies.

Rezultātā daļa cilvēku naudas trūkuma dēļ vispār neārstējas, mirst, bet pirms tam, iespējams, neapzināti izplata C hepatītu arī citu iedzīvotāju vidū. Tāpat arī daļa cilvēku mēģina ārstēties ar tautas metodēm. Citus vēlāk valsts no sava budžeta ārstē no vēža, bet vēl citi vienkārši emigrē uz valstīm, kur medikamenti tiek kompensēti.

Veselība

Latvijā potenciāli bīstamā situācijā pašlaik varētu būt vairāki simti bērnu un aptuveni puse pieaugušo iedzīvotāju, kuri nav vakcinēti pret bīstamo slimību – difteriju. Pagājušajā gadā vairāk nekā piecsimt bērnu divu mēnešu vecumā nesaņēma vakcīnu pret difteriju, bet to laikus nesaņēma pusotrs tūkstotis bērnu.

Svarīgākais