VESELĪBA: Lai acis bauda vasaru

© Publicitātes foto

Šajā gadalaikā mēs visi esam pelnījuši kaut vai neilgu laiku pagozēties pludmalē, tāpat vien palaiskoties, nedarot neko nopietnu. Ja jums ir tieksme katrā ziņā veikt kaut ko atbildīgu un svarīgu, tad ziniet: tieši vaļojoties pludmalē, jūs jau to darāt! Atpūta ir pienākuma pildīšana pret savu organismu, ļoti svarīga veselībai, labai pašsajūtai, fizisko un garīgo resursu atjaunošanai. Atpūsties un labi justies vasarā jāļauj arī acīm.

Jau tas vien ir lieliski, ka cilvēks uzturas svaigā gaisā un nav paņēmis uz pludmali līdzi datoru. Acu veselību pozitīvi ietekmē dabisks apgaismojums un iespēja lūkoties uz tālāk esošiem objektiem. Šis ir arī īstais laiks, lai mielotos ar svaigiem produktiem, kas labvēlīgi ietekmē acu veselību, – mellenēm, burkāniem, zaļajiem lapu dārzeņiem.

Taču ne viss notiek pareizi. Organizācija Redzes padome, kas apvieno dažādus optikas ražotājus, sniegusi ziņojumu, kurā apkopotas amerikāņu biežākās kļūdas, kas var kaitēt acu veselībai, uzturoties pludmalē. Mēs nereti pieļaujam līdzīgas izdarības.

Saulesbriļļu nevalkāšana

Saulesbrilles sargā acis, kā arī uzlabo redzamību spilgtā apgaismojumā, liek acīm justies labāk, jo atkrīt dabas ieprogrammētā vajadzība tās piemiegt un mirkšķināt, nemaz nerunājot par tādām parādībām kā asarošana, apsārtums vai graušanas sajūta, ko var izraisīt pārāk spilgta gaisma. Saulesbrilles aizkavē arī grumbiņu veidošanos ap acīm. Bet tas viss – ar noteikumu, ka brilles tiek godīgi valkātas. Tās neko nedod, ja ir nobāztas somā, aizmirstas mašīnā vai lielāko laika daļu pavada, kalpojot par matu stīpu. Acu pakļaušana ultravioleto staru ietekmei var beigties ar nopietnām sekām. Viena vienīga spilgtā saulē bez saulesbrillēm aizvadīta diena var novest pie fotokeratīta. Vispirms parādās acu apsārtums, svešķermeņa vai smilšu graudiņu sajūta acīs, paaugstināta jutība pret gaismu, asarošana. Saule var izraisīt plakstu ādas un arī radzenes apdegumu, turklāt ultravioleto staru ietekme ilgtermiņā veicina straujāku kataraktas attīstību un vecuma makulas deģenerāciju, kuras rezultātā var neatgriezeniski zaudēt redzi.

Lētās saulesbrilles

Saulesbrilles nenoliedzami ir arī aksesuārs, taču to galvenais uzdevums ir un paliek nodrošināt acīm pilnvērtīgu aizsardzību pret ultravioletajiem stariem. Tādēļ vislabāk ir saulesbrilles pirkt optikas veikalos, jo tad ir garantija, ka briļļu lēcu pārklājums aizsargā acis pret ultravioleto starojumu, un pircējam nav jāraizējas, ka tas ar laiku varētu izbalēt. Ja brilles saglabājas labā tehniskā stāvoklī un apmierina valkātāja estētiskās prasības, tās var droši lietot gadiem ilgi. Ja saulesbrilles pērk, kur pagadās, – tirgus stendos, lielveikalos vai bižutērijas bodītēs, var izrādīties, ka tās nesniedz acīm pietiekamu aizsardzību pret UVA un UVB stariem. Arī saulesbriļļu lēcu krāsa nav rādītājs. Tumšas brilles, kas neaiztur UV starus, ir pat bīstamākas par gaišām, jo tās samazina gaismas intensitāti, acu zīlītes paplašinās un UV staru piekļuve acīm ir lielāka.

Mākoņi nav attaisnojums

Cilvēki mēdz uzskatīt, ka tad, ja saule nav ļoti spilgta un debesīs ir mākoņi, bez saulesbrillēm var iztikt. Taču saules stari sasniedz acis arī caur mākoņiem, tāpēc saulesbrilles ir vajadzīgas tik un tā.

Saules cepure nesargā acis

Saules cepure ar platām malām ir labs veids, kā aizsargāt no ultravioletajiem stariem ausis, kaklu un sejas ādu, bet tā nenodrošina vajadzīgo aizsardzību acīm. Cepure aiztur tiešo saules gaismu, kas nāk no augšas, bet ne to, kuru atstaro ūdens un pludmales smiltis. Ūdens spēj atstarot līdz pat 100% ultravioleto staru, bet smiltis – līdz 25%. Tāpēc saules cepure neaizstāj saulesbrilles. Autovadītāji, riteņbraucēji, ūdenssporta piekritēji un arī makšķernieki labprāt izvēlas saulesbrilles ar polarizētām lēcām, jo tās nodrošina krietni labāku redzamību un redzes komfortu saulainās dienās, jo neitralizē žilbinošo gaismu, kas atstarojas no dažādām virsmām: asfalta, ūdens, smiltīm u.c. Tās arī uzlabo redzamības kontrastu un krāsu uztveri.

Peldēšanās ar kontaktlēcām

Peldēties ar kontaktlēcām acīs nedrīkst. Labākajā gadījumā var vienkārši lēcas pazaudēt, bet sliktākajā – iedzīvoties dažādās acu infekcijās, tostarp arī smagā radzenes iekaisumā – keratītā, kas prasa neatliekamu intensīvu ārstēšanu, jo var beigties pat ar redzes zudumu. Acu veselības saglabāšanai speciālisti iesaka lietot speciālās peldētāju brilles, jo ūdens peldvietās taču nav sterils un tajā mājo infekciju izraisītāji, kā arī tas var vienkārši radīt acu kairinājumu.

Saules aizsargkosmētikas nelietošana acu zonā

Izrādās, ka desmit procentos no visiem ādas vēža gadījumiem ļaundabīgie veidojumi tiek atrasti uz plakstiņiem, tāpēc, lietojot saules aizsargkosmētiku, nedrīkst aizmirst arī plakstiņus un ādu zonā ap acīm. Cilvēki izvairās to darīt, baidoties, ka pretiedeguma krēms vai losjons varētu iekļūt acīs. Daļa no šiem līdzekļiem patiešām var kairināt acis. Ieteicams izvēlēties tieši sejai vai speciāli acu zonai domātus aizsargkrēmus, kuru saules aizsargfaktors (SPF) nav mazāks par 30.

Acu berzēšana

Ja, uzturoties brīvā dabā, acīs iekļūst smiltis vai sīki gruzīši, rodas spēcīga tieksme berzēt acis, un daudzi cilvēki to arī dara. Tas tikai vēl vairāk pastiprina diskomfortu, svešķermenis jau pats par sevi kairina un skrāpē radzeni, un mēs ar berzēšanu padarām bojājumu lielāku. Ja acī kaut kas iekļuvis, tā jāizmazgā ar tīru ūdeni un pēc tam aktīvi jāmirkšķina, lai veidotos vairāk asaru, kas izskalo svešķermeni. Ja tas nelīdz, var palūgt aptiekā piemērotus acu pilienus, bet, ja kairinājuma sajūta turpinās, jādodas pie acu ārsta.



Svarīgākais