ĀRSTS BRĪDINA: Lekšana ūdenī var beigties ar paralīzi

Attēlam ir ilustratīvs raksturs © scanpix

Sociālajos tīklos lielu popularitāti guvis ārsta, traumatologa Andra Pūces ieraksts, kurā viņš atklāti stāsta par to, kas notiek ar cilvēkiem, kuri neapdomīgi lec ūdenī.

 „Dārgie draugi, vēršoties pie jums vēlos pasargāt jūs un jūsu radiniekus. Ir karsts laiks, daudzi peldas, daudzi lec uz galvas ūdenī. Diemžēl dažiem tas beidzas traģiski - tiek lauzti mugurkaula kakla skriemeļi, neatgriezeniski sabojājot muguras smadzenes, kā rezultāts ir paralīze uz mūžu,” raksta mediķis, kurš specializējies mugurkaula ķirurģijā.

„Šo manu domu izvirdumu iniciēja kārtējie nakts darbi kādā "rajona" slimnīcā, kur mēģināju "glābt" pēc lēciena ūdenī 23 gadus vecu puisi, kurš bija guvis kakla 5. skriemeļa lūzumu un muguras smadzeņu bojājumu. Diemžēl, visticamāk, šis puisis nekad vairs nekustinās kājas un rokas. Cerība, protams, mirst pēdējā – tādēļ jau arī naktī strādājām, lai kaut ko saglābtu,” piebilst ārsts.

Tāpat viņš arī norāda, ka populārais viedoklis par traumu gūšanu peldoties nepazīstamās vietās, viņaprāt, ir nepareizs. „Es gandrīz 20 gadus strādāju šajā nozarē un "caur manām rokām" ir gājušas daudzas šādas traģēdijas, tā kā droši varu apgalvot, ka septiņi, astoņi no desmit cietušajiem ir lekuši ūdenī zināmā vietā, arī mans iepriekš pieminētais puisis,” uzsver mediķis, kurš beigās arī piebilst, ka bieži vien pie traumēšanās ūdenī vainojams arī alkohols un aicina iedzīvotājus sargāt sevi un savs radiniekus no šādām traumām.

Veselība

Slimību un profilakses kontroles centram (SPKC) epidemioloģiskajā izmeklēšanā apzinot 45 personas, nav izdevies noskaidrot nesen konstatētā difterijas uzliesmojuma infekcijas avotu, liecina Veselības ministrijas sagatavotā paskaidrojuma vēstule Saeimas prezidijam.

Svarīgākais